Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bin, dinar, kadısı, medine, seleme

Medîne Kâdısı Seleme Bin Dînâr

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Medîne Kâdısı Seleme Bin Dînâr

Seleme bin Dînâr,

Tâbiînin büyük âlim ve evliyâlarındandır Medîne Kâdısı idi 757 (H140) yılında vefât etti Hikmetli sözleri meşhurdur Buyurdu ki: “DÜNYANIN AZ BİR ŞEYİ!

“Dünyânın az bir şeyi, âhiretin çok şeyinden alıkor Çünkü insan dünyâ meşgalelerinden âhiretle ilgilenmeye fırsat bulamaz

“Kalb, her türlü kötü düşüncelerden temizlenip, niyetler düzeltilip, ihlâs üzere olunduğu zaman büyük günahlar bağışlanır Kişi günahlarını terk etmeye azmettiği, yöneldiği zaman, onda mânevî yönde büyük ilerleme ve gelişmeler olur

“Dünyâda insanı sevindiren bir şeyin peşinden, mutlaka onu rahatsız edecek bir şey gelir

“Ey oğul, Allahü teâlâdan korkmayan, ayıptan sakınmayan, ihtiyarlığında sâlih amel işlemeyen kimseye uyma

“Cehenneme düşmek korkusu insanlardan hiç eksik olmaz Hattâ, gökten seslenen birisi, yeryüzündekilere Cehenneme girmekten korkmamalarını bile söyleseydi, yine onlar Cehenneme düşmek ve onu görmek korkusundan kurtulamazlardı

“İnsanların günah ve yasak işleri işlediğini görürsünüz Ona ‘Ölümü ister misin?’ denirse, ‘Hayır istemem’ der Ona ‘günahları terk etmez misin?’ denildiğinde; ‘Onları terk etmek istemiyorum, onları ancak öldüğüm zaman bırakırım Fakat ölümü de sevmiyorum’ der

“Biz tövbe etmeden ölmek istemiyoruz Ölümden önce de tövbe etmiyoruz İyi bil ki, öldüğün zaman malını mülkünü bırakırsın Hiçbir şeyi götüremezsin Öyleyse nefsini iyi tanı

“Senin ihtiyâcını giderecek miktâr sana yetiyorsa, en asgarî maişet sana kâfidir Eğer sana kâfi gelecek miktâr sana yetmiyorsa, o zaman dünyâda sana yetecek hiçbir şey yoktur

“NİÇİN ÜZÜLÜYORSUNUZ?”

Seleme bin Dînâr hazretlerine dediler ki: “Fiyatlar çok yükseldi Pahalılık var” O da şöyle cevap verdi: “Niçin üzülüyorsunuz? Bolluk zamanında sizi rızıklandıran Allahü teâlâ, pahalılıkta da size rızık verecektir

“Âhirette sana lâzım olacak şeye bugün (dünyâda) öncelik ver Âhirette sana zarar verecek şeyi de terk et

“Dünyâda geçen günler rüyâ, geri kalan gelecek günler ve şeyler ise, arzu ve istekten ibârettir

Seleme bin Dînâr hazretleri vefat ederken buyurdu ki:

“Öldüğünde sana fayda vermeyecek her işi terk et Böyle yaparsan, ne zaman ölürsen öl, zararda olmazsın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com