![]() |
Zünnûn-İ Mısrî, |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zünnûn-İ Mısrî,Sekizinci asırda Mısır’da yetişen büyük velîlerden Zünnûn-i Mısrî, güzel halleri ve kerâmetleriyle meşhûrdur ![]() ![]() ![]() ![]() “Bunu çarşıya götür, bir altına sat” buyurdu ![]() ![]() ![]() “OĞLUMU TİMSAH KAPTI! ![]() ![]() O genç, yüzüğü götürdü, çarşıdakiler bir gümüşten fazla vermediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün ihtiyar bir kadın çâresiz olarak, Zünnûn-i Mısrî hazretlerinin yanına geldi ve; “Biricik oğlumu, ciğerpâremi Nil’de timsah kaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ELİNİ ETEĞİMDEN ÇEK! ![]() ![]() Zünnûn-i Mısrî, kendisi şöyle anlatır: Bir gün dağlarda dolaşırken bir topluluk gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zünnûn-İ Mısrî, |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zünnûn-İ Mısrî,Büyük mutasavvıf Zünnûn-i Mısrî Mısır’da yetişen büyük velîlerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kalbini en güzel koruyan kimdir?” diye sorduklarında; “Diline en çok hâkim olan” cevâbını verdi ![]() Bu mübarek zat bizzat yaşadığı enteresan bir hâdiseyi şöyle anlatır: “Bir gün Mekke’de Kâbe-i şerîfi tavaf ederken, Kâbe ile gök arasında bir nûrun sütun gibi durduğunu gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() “EY DOSTLAR DOSTU! ![]() ![]() Sesin kimden geldiğini merak ettim ve bir kadının Kâbe’nin örtüsüne tutunup gözyaşı döktüğünü gördüm ![]() “Ey dostlar dostu, sen bilirsin! Ey gönül dostum sen bilirsin! Sana olan sevgimi o kadar gizledim ki, kalbim ve rûhum daralmaya başladı ![]() ![]() ![]() Kadının muhabbet ateşi içinde söylediği bu sözler içimi sızlattı ![]() ![]() “Allahım! Ey tek sâhibim! Ey koruyucum! Bana olan sevgin hürmetine beni bağışla!” Buna şaşırdım ve kendisine yaklaşarak; “Allah’ım! Sana olan muhabbetim hürmetine, deseydin olmaz mıydı?” diye sordum ![]() ![]() ![]() ![]() “BENİ NASIL TANIDINIZ?” Ben ona; “Doğru söylediniz ![]() ![]() ![]() “Ey Zünnûn! Dön arkana bak, ne var?” deyince, arkama baktım, hiçbir şey göremedim, hemen kadına döndüm, kadın kaybolmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zünnûn-İ Mısrî, |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zünnûn-İ Mısrî,Zünnûn-i Mısrî hazretleri, Mısır’da yetişen büyük velîlerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zünnûn-i Mısrî hazretleri, cenâb-ı Hakk’ın âşığıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Zünnûn-i Mısrî hazretlerinin yanına birisi geldi ve; “Borcum var, ödemek için hiç param yok” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hikâye edildiğine göre Zünnun-i Mısri (rahimehullahu teala) bir gün Mescid-i Haram’a girer ![]() ![]() ![]() “BEN DE SENİN GİBİYİM” “Yanına sokuldum, selâm verdim ve ‘ey delikanlı, sen kimsin?’ diye sordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbisemi üzerine örttüm, kefen bulmak için yerimden ayrıldım, kefen satın alıp dönünce onu yerinde bulamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zünnûn-İ Mısrî, |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zünnûn-İ Mısrî,Şimdi cennet evindeyim ![]() ![]() ![]() Zünnûn-i Mısrî hazretleri Mısır’ın büyük evliyasındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu büyük veliye bir gün, “Kulun ihlâs sâhibi kimselerden olduğu nasıl belli olur?” diye sordular ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün de, “Bozulan kalbi düzeltmek için ne yapmak lâzımdır?” diye sordular ![]() ![]() Mısır’da Muhakked bin İsmâil isimli biri, çok güzel ve dillere destan evlere sâhipti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ALLAHÜ TEALA AFFETTİ ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine o şahıs; “Ey efendi, ben çok günah işledim, onlar için ne yapayım?” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Defnettiklerinin er gününde, kabrin üzerinde bir kâğıt gördüler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|