Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anh, haris, hazreti, radıyallahü

Hazreti Haris (Radıyallahü Anh)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hazreti Haris (Radıyallahü Anh)

Haris (radıyallahü anh) Eshâb-ı Kirâm’dandır

Rivayet ettiği bazı Hadis-i şerifler Kütüb-i Sitte’de yer almaktadır Bunlardan biri şöyledir: Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu duydum: “İleride kargaşa olacaktır

“Peki ondan kurtuluş nasıl olur, yâ Resûlallah?” diye sordum

Şöyle buyurdu: “Allahın Kitabına sarılmakla Çünkü sizden öncekilerin haberi ile sizden sonrakilerin haberi onun içindedir Aranızda vereceğiniz hükümler de onun içindedir O, önemli bilgileri içerir, içinde gereksiz söz yoktur Kim onu, akılsızlığından dolayı terk ederse, Allah onun belini kırar Kim iman yolunu ondan başkasında ararsa, Allah onu saptırır O, Allahın sapasağlam ipidir O, hikmetli olan zikirdir O, dosdoğru yoldur O, kendisiyle arzuların sapmadığı, dillerin yalan şeyler söylemediği, âlimlerin doymadığı, çok okunmakla eskimeyen, olağanüstülüğü tükenmeyen bir kitaptır O, cinlerin işitip de şöyle dediği kitaptır: “Gerçekten biz, doğru yola ileten görülmedik oranda güzel bir Kur’ân dinledik de ona îman ettik

Kim ondan bir haber getirirse, doğru söylemiş olur Kim onu uygularsa, sevap alır Kim onunla hükmederse, âdil olur Kim insanları ona dâvet ederse, doğruya iletmiş olur Dinle, kulağına küpe olsun!” (Tirmizî)

Hâris radıyallahü anh vefat edeceği zaman, Fahri Kâinat Efendimiz Hazretleri, eshâbı ile beraber O’nu görmeye giderler ve ruhunu teslim edeceği zaman da Kelime-i şehadeti telkin buyururlar Fakat o söyleyemez ve susar Efendimiz:

- Ya Haris! Niçin Kelime-i şehadet getirmezsin?

- Ya Rasûlallah, önümde ateşten bir dağ vardır ki, onu söylememe mani oluyor

- Ya Haris! Kelime-i şehadetten seni meneden hangi şeyi işledin?

- Ya Rasûlallah, valideme söylemeden bir şey ile meşgul olmuştum O beni menediyor

Fahri Kâinat Efendimiz, validesini çağırtır ve oğluna hakkını helâl etmesini söyler Fakat kadın râzı olmaz

YA HAKKINI HELÂL ETMESEYDİ!

Bunun üzerine Efendimiz eshabı ile beraber, O’nun Kelime-i şehadeti söyleyebilmesi için Cenab-ı Hakka dua etmek isteyince, hemen Hazreti Cebrail gelir ve;

- Ya Resûlallah! Cenab-ı Hak selâm etti Hâris’in validesi râzı olmadıkça ben de razı değilim, buyurdu

Fahri Kâinat Efendimiz tekrar annesine döndü ve affetmesini arzu etti O da kabul ederek hakkını helâl etti Hazreti Haris, o anda Kelime-i şehadet getirerek ruhunu teslim etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com