Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bakır, balekî, şeyh

Şeyh Bâkır Ba'lekî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şeyh Bâkır Ba'lekî

ŞEYH BÂKIR BA'LEKÎ

Irak'ta yetişen âlim ve velîlerden İsmi Molla Bâkır bin Şeyh Hüseyin'dir 1902 (H1320) tarihinde Senendic'e bağlı Henimen köyünde doğdu 1973 (H1393) târihinde Ba'lek'te vefât etti

Küçük yaşta ilim tahsîline başladı Köyünde Kur'ân-ı kerîmi hatmetti Îmân ve İslâm bilgilerini öğrendi ve peygamberler târihine âit kitapları okudu O civardaki medreselerde okutulan ilimleri tahsîl etti Arap lisanının inceliklerini öğrendi 1919 senesinde Borudere köyünde ilim ve edep öğreten fazîletli Molla Es'ad Efendinin derslerine katıldı Talebeler arasında öne geçip ilim, edep ve zekâsıyla meşhûr oldu

Molla Bâkır sonraları Senendec'de Molla AbdullahDeşî ve İbn-i Molla Mahmûd'un derslerine de katıldı Kendilerinden icâzet (diploma) alarakMerîvan'ın nahiyesi Cûr köyüne gitti Burada evliyâ bir zât olan Seyyid Hasan Cûrî'nin fazîlet sâhibi evlâdının hizmetlerinde bulundu

Molla Bâkır buradaki medresede talebe okutmaya başladı Kısa zamanda talebeleri çoğaldı Şöhreti her yere yayıldı Onun ilminin, Allahü teâlânın ihsân ettiği mevhibe bir ilim olduğunu herkes anlamış oldu

MollaBâkır Ba'lekî, Cûr'da evlenip çoluk çocuk sâhibi oldu Daha sonra buradan ayrılıp Ba'lek'e geldi Burası mâmur, insanları zengin, varlıklı kimselerdi Kısa zamanda Ba'lek'te de sevildi Çok talebeleri oldu Çok hürmet ve yardım gördü MollaBâkır o bölgedeki âlimlerin önde gelenlerinden kabûl edildi

MollaBâkır, güzel ahlâkı, tevâzuu, insanlara karşı muâmelesiyle örnek bir zât kabûl edildi

Molla Bâkır, Ba'lek'ten Biyâre'ye gidip oradaki Nakşibendî yolu büyüklerinden Şeyh Alâaddîn hazretlerine katıldı Aralarında derin bir muhabbet meydana geldi Sonraları bu zâtı sık sık ziyâret ederek mânevî kemâlâtından, olgunluklarından istifâde etti

Abdülkerîm Muhammed el-Müderris anlatır: "Hacca gittiğimde birçok büyük zâtla tanışıp görüştüm Bunlar içinde Molla Bâkır da vardı Onlardan mânevî istifâdem çok oldu"

1) Ulemâünâ fî Hidmet-il-İlmi ved-Dîn; s125

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com