|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cumhuriyet’e, eğitimi, kadınların, osmanlı’dan |
![]() |
Osmanlı’Dan Cumhuriyet’E Kadınların Eğitimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı’Dan Cumhuriyet’E Kadınların EğitimiOsmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınların Eğitimi Dr ![]() Osmanlı döneminde kadınlar, sadece sıbyan mekteblerinden yararlanabilmekte, daha fazla bir eğitime ihtiyaç duyulmamaktaydı ![]() ![]() Tanzimat'la birlikte Batı'nın her konudaki etkisi, eğitim alanında da kendini göstermiştir ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Meşrutiyet döneminde, bu okulların kalitesinin çok düşük olduğu tartışılmış ve kalitenin yükseltilmesine çalışılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı döneminde kadınların eğitimi alanındaki gelişmeleri, "ilk ve orta dereceli okullar, meslekî eğitim, yüksek öğretim ve kadınların eğitim alanında istihdamı" başlıkları altında inceleyelim ![]() İLK VE ORTA DERECELİ OKULLAR İbtidaiyeler Osmanlı devleti, ilk öğretimin önemini çok önceden farketmiş, konu ile ilgili çeşitli yasalar çıkarılmıştır ![]() ![]() ![]() Sıbyan mektepleri konusunda en önemli teşebbüs 1869 tarihli Maarif-i Umûmiye Nizamnâmesi'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Nizamnâmeye göre, hoca maaşları dahil olmak üzere okul giderleri, sırasıyla vakıflardan, fitre ve kurban derilerinden; bunlar yeterli değilse, mahalle veya köy halkı tarafından karşılanacaktı (5) ![]() ![]() İlk öğretim mecburiyeti 1869 Nizamnâmesi'nden sonra ilk defa olarak Kanun-ı Esâsi (1876)'de anayasa maddesi olarak yer almıştır ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() Meşrutiyet dönemine gelindiğinde bu sayı 1913-1914 yıllarına ait istatistiklerde şu şekilde karşımıza çıkmaktadır (8): 4609 erkek, 587 kız, 3977 karma olmak üzere toplam 9173 ibtidâi mektebi ![]() Rakamlara baktığımızda Meşrutiyet döneminde karma ve erkek ibtidâi mekteplerinin sayısında azalma olurken, kız ibtidâilerinde % 50'ye yakın bir artış olduğunu görmekteyiz ![]() ![]() ![]() Okul sayılarında görülen bu artış yanında kalitenin de aynı şekilde arttığını söylemek pek mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbtidâi mekteplerinin bu perişan hali sık sık eleştiri konusu olmuştur ![]() ![]() Daha önce olduğu gibi Meşrutiyet döneminde de özel ibtidâi mekteplerine izin verilmekteydi ![]() ![]() ![]() Rüşdiyeler Kızlara orta öğretim imkânı ilk kez Tanzimat döneminde sağlanmıştır ![]() ![]() 1869 Nizamnâmesi kız rüşdiyeleri ile ilgili olarak bazı esaslar getirmiştir ![]() ![]() ![]() Kız rüşdiyelerinin İstanbul dışına götürülmesi kararlaştırılmışsa da, bu uygulama II ![]() ![]() Kız okullarının ders programlarında din bilgisi, ahlâk, nâfi'a bilgisi, osmanlıca, hesap, sülüs ve rık'a, arapça, farsça, imlâ, tarih, coğrafya, hıyâtet (terzilik) ve nakış gibi dersler bulunmaktaydı ![]() İlk kız rüşdiyesinin açıldığı 1859 tarihinde İstanbul'da 13 erkek rüşdiyesi vardı ![]() ![]() ![]() Kız rüşdiyelerinde kadınların yöneticilik yaptıklarına dair ilk kayıt 1871-72 tarihlerine aittir ![]() ![]() Kız rüşdiyelerinde nakış dersi dışındaki derslere giren hanım hocalara ilk kez 1873 tarihinde rastlamaktayız (18) ![]() ![]() ![]() İstanbul dışındaki şehirlerde kız rüşdiyeleri açıldığına dair elimizde bulunan en eski bilgi 1883-1884 tarihlerine aittir (20) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen Meşrutiyet öncesinde, 1906-1907 yıllarında, resmî ve özel kız ve erkek rüşdiyelerinin sayılarında şöyle bir tablo bulunmaktaydı (22): İstanbul'da 16 kız, 25 erkek, 16 karma; İstanbul dışında 69 kız, 380 erkek ve 9 karma rüşdiye ![]() Bu bilgilere bakıldığında, 25 karma rüşdiyenin (Erzurum'da bulunan 1'inin dışında) tamamının özel rüşdiyeler olduğu görülmektedir ![]() ![]() Rüşdiye sayısının artışında II ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gelişmeleri değerlendirirken, Tanzimat döneminde açılmış bulunan Dârülmuallimât'ın olumlu katkısını da göz önünde bulundurmalıdır ![]() ![]() ![]() Meşrutiyet dönemi için, inas rüşdiyelerinin tarihî gelişimi konusunda, devlet kayıtlarında yeterli bilgi bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnas rüşdiyelerinin eleştirilen bir yönü ders programları idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edhem Nejat, kız rüşdiyelerinin kısaca iyi bir anne, eş ve ev kadını yetiştirmeyi amaç olarak seçmesinden yanadır ![]() ![]() ![]() İdâdiler Kızlar için ilk idâdi II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meşrutiyet dönemine gelindiğinde ülkede hâlâ resmî bir kız idâdisi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Rıza Bey, kız idâdisine yardım kampanyası için şunları söylemektedir: "Şimdiye kadar hiç kimseden para istemedim, almadım ![]() ![]() Ahmet Rıza Bey'in bu gayreti, saray yanında din ulemâsı tarafından da desteklenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maarif Nezareti'nin okul açılması için piyangolar tertibine izin vermesine rağmen (34), yine de sonuç alınamayınca işe devlet el attı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İdâdinin ders programına bakıldığında, Edhem Nejad'ın kız rüşdiyeleri için teklif ettiği programın bir bakıma burada uygulandığını söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() Okulun ders programı erkek sultanîlerine göre daha hafiftir ![]() ![]() ![]() 1914 yılında Büyükada'da yeni bir inas sultanîsi açılmak istendiyse de bir sonuç alınamamıştır (39) ![]() ![]() ![]() ![]() Kız idâdileri bu dönemde İstanbul dışındaki şehirlere götürülememiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı’Dan Cumhuriyet’E Kadınların EğitimiMESLEKÎ EĞİTİM Kızlara meslekî eğitim verilmesi, Tanzimat döneminde eğitim ve sağlık alanında başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebe Mektebi Osmanlılarda kadınlar sağlıkla ilgili bilgileri tamamen çevrelerinden edinmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() Burada eğitim mankenler üzerinde yapılmaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde eğitime başlayan kurslar 1845'de ilk mezunlarını vermiş ve bunlar padişah huzurunda diplomalarını almışlardır ![]() ![]() Okula öğrenci alımında okuma-yazma şartı bile aranmıyordu ![]() ![]() ![]() 1905'de Askerî ve Mülkî Tıbbiyeler Haydarpaşa'ya nakledilince boş kalan binada, Kadırga Velâdetnâmesi adı altında müstakil bir ebe mektebi açılmıştır ![]() ![]() Bu durumda Ebe Mektebi mezunlarını, Osmanlı İmparatorluğu'nda meslekî eğitim gören ilk hanımlar olarak kabul etmekteyiz (45) ![]() Sadece İstanbul'da yetiştirilen ebelerin ülke ihtiyacını karşılaması mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Hastabakıcılık ve Hemşirelik Kursları Osmanlı devletinde hemşirelik eğitimi ilk olarak Meşrutiyet döneminde başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastabakıcılık eğitimi, Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yeniden gündeme gelir ![]() ![]() ![]() Diğer yandan, bu konuda bazı yardımseverlerin de teşebbüsleri olmuştur ![]() ![]() ![]() Bu mektebin müslümanlara mı, gayri müslimlere mi hizmet verdiğini bilemiyoruz ![]() ![]() ![]() Trablusgarb (1911) ve Balkan (1912) savaşlarında hastabakıcıların yetersizliği sebebiyle ordu büyük kayıp vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1913-1914 yıllarında üniversite konferans salonunda hasta bakımı konusunda bilgi vermek üzere düzenlenen konferanslara çok sayıda öğrenci katılmıştır (50) ![]() Bu gelişmelerden sonra, 1916 yılında hastahanelerde çalışmak üzere 24 hastabakıcının görevlendirildiğini bilmekteyiz (51) ![]() Hastabakıcılık kursları kadın basını tarafından da desteklenmiş, kadınları hem bu konuda bilgilendirmişler, hem de teşvik etmişlerdir (52) ![]() Hemşirelik konusundaki çalışmalar saray tarafından da takdirle karşılanmıştır ![]() ![]() Kadınların hastahanelerdeki bu tür hizmetleri, İstanbul'un kibar hanımları ile "Anadolu'nun yiğit evlatları" nın tanışmalarına ve böylece, karşılıklı bir muhabbet ortamının doğmasına yol açmıştır (54) ![]() ![]() ![]() Bu gelişmelere rağmen, bizde ilk hemşirecilik okulu 1920 yılında İstanbul'da açılabilmiştir ![]() ![]() ![]() Tıp, Dişçilik ve Eczacılık Eğitimi En eski Osmanlı hastahanesi olan Bursa Dârüşşifâsı'ndan, en son hastahane olan Hamidiye Etfâl Hastahanesi'ne kadar, hiçbir hastahanenin vakıfnâmesinde ve devlet kayıtlarında, buralarda kadın hekim çalıştığına dair bir bilgi yoktur ![]() ![]() Tıp öğrenimi için gerekli bilgi birikimi, kadınların okullarında kazandırılamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, Belkıs Mahmut Hanım'ın, bu karardan önce yurt dışına giderek dişçilik öğrenimi gördüğünü belirtmeliyiz (60) ![]() ![]() Meclis-i Vükelâ kararının çıkmasıyla kadınların tıp öğreniminin önündeki hukuki engel kalkmış oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk kez 1922 eylülünde Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı’Dan Cumhuriyet’E Kadınların EğitimiKız Öğretmen Okulu (Dârülmuallimât) Türk eğitim tarihinde kadınlarla ilgili en önemli gelişmelerden biri de dârülmuallimâtın açılmasıdır ![]() ![]() Böyle bir okula ihtiyaç bulunduğu, 1869 Maarif-i Umûmiye Nizamnâmesi'nde belirtilmişti ![]() ![]() ![]() Okul, sıbyan ve rüşdiye şubesi olarak ikiye ayrılacak, bu şubeler de müslim ve gayri müslim olarak bölünecekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okulun programında şu dersler bulunmaktaydı: Ulûm-ı diniyye, kırâat-ı Türkiyye, Arabî, Farisî, lisan-ı Osmanî ve imlâ, inşâ-yı Türkî, kavâid ve imlâ, imlâ ve inşâ, resim, sülüs, rık'a, dikiş, makina, nakış, coğrafya, tarih-i Osmanî, hesap ![]() Bu dersler arasında "eğitim" dersinin olmayışı dikkat çekicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maarif Nezâreti'nin dârülmuallimâta öğrenci alımı için açtığı ilk sınava katılan 32 öğrencinin hepsi de başarılı bulunmuştur (71) ![]() ![]() Dârülmuallimât açılırken, öğretmenlerinin hanım olması istenmişse de, ilk yıllarda bu husus öğretmen yokluğundan dolayı tam olarak gerçekleştirilememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimâtta bir kadının yönetici olarak görev alması ilk kez 1881 yılında olmuştur ![]() ![]() İlk dârülmuallimîn 1848'de İstanbul'da açılmış ve 1909'da sayıları taşradakilerle birlikte 29'a ulaşmıştır ![]() ![]() ![]() Meşrutiyetin ilânından sonra dârülmuallimâtın kalitesini yükseltmek için bazı teşebbüslerde bulunuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sir Fry'in dârülmuallimât için teklifleri şunlardı: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât "ileride aşı alınabilecek en mühim bir ağaç" olduğundan, onun için hiçbir fedâkârlıktan kaçınılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimâtın binası yetersiz olduğu için, uygun şekilde yeniden inşa edilmelidir (77) ![]() Bu tekliflerden, Sir Fry'in tamamiyle Avrupa tarzında bir öğretmen okulu modeli sunduğu anlaşılmaktadır ![]() Bu arada, Türk aydınlarının da konuyla ilgili görüşler ileri sürdüklerini biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edhem Nejad'a göre, ayrıca ülkede ana okullarına ağırlık verilmeli, buralara öğretmen yetiştirmek için Ana Okulları Dârülmuallimâtı açılmalıdır ![]() ![]() Edhem Nejad, dârülmuallimâtın merkez vilayetlere yaygınlaştırılmasının gereğine dikkati çekerek, bunun inas rüşdiyelerine iki yıl ilavesiyle gerçekleştirilebileceğini belirtir (79) ![]() Ferid Vecdi de, dârülmullimâtın vilayet merkezlerine yaygınlaştırılması gerektiğine inanlardandır ![]() ![]() ![]() Türk aydınları bir yandan bu görüşleri dile getirirken, 1909'da herhalde Sir Fry'in raporu dikkate alınarak dârülmuallimâtta bir düzenlemeye gidildi ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât mezunları taşraya gitmek istemiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Emrullah Efendi, taşradaki maarif idarelerine emirler yazarak bu okul için kız öğrenci istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât daha sonra Çapa'daki Derviş Paşa Konağı'na taşınmış, sonradan Çarşamba Saip Paşa Konağı'ndaki Yatılı Kız Sanayi Mektebi kaldırılarak, dârülmuallimâtla birleştirilmiş, öğretmen ve öğrencileri karıştırılmıştır ![]() ![]() Yatılı dârülmuallimât kurulunca, Maarif Nezâreti 7 maddelik bir kararnâme yayınlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu oldukça katı görünen kararların alınması Meşrutiyet döneminin temel fikirlerine ters düşüyorsa da, bu hususun, öğrencilerin bütün sorumluluğunun idareciler üzerinde olmasından kaynaklandığı düşünülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1913 yılında yayınlanan bir nizamnâme ile öğretim süresi dârüluallimînde 4, dârülmuallimâtta 5 yıla çıkarıldı, ders sayıları artırıldı (85) ![]() Dârülmuallimâttaki öğrenci sayısında zamanla artış olmuştur ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimâtla ilgili önemli bir gelişme, bu okula öğretmen yetiştirmek üzere 1913 yılında bir dârülmuallimât-ı âliye açılmasıdır (89) ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât-ı âliyede 1913 yılında 58, 1914'te 40 öğrenci bulunmaktaydı (91) ![]() ![]() ![]() 1914 yılında dârülmuallimât bünyesinde bir de Ana Muallime Mektebi açılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu gayretlere rağmen, dârülmuallimât istenilen düzeye getirilip yaygınlaştırılamamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dârülmuallimât mezunlarının, okuldaki eğitim düzeyinin düşüklüğü sebebiyle işlerini hakkıyla yapamadıkları hep şikayet konusu olmuştur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı’Dan Cumhuriyet’E Kadınların EğitimiAna Mektebi Midhat Paşa'nın akrabası Cemal Bey'in himayesinde Bayezit'te bir Ana Mektebi açılmıştır (102) ![]() ![]() ![]() Ana mektebinin amacı, "çocukları harap eden asıl analarının elinden alıp" iyi anneler yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu okulda başarılı olan öğrenciler bakanlık tarafından çeşitli ödüllerle teşvik edilmiştir (109) ![]() Daha sonra, Anadolu'da da buna benzer okullar açma yoluna gidilmiştir ![]() ![]() Ev Kadını Mektebi Bu dönemde gerçekleştirilen bir başka okul da Ev Kadını Mektebi'dir ![]() ![]() ![]() Basında çıkan haberlerden, okulda 7 yaşına kadar erkek ve her yaştaki kız çocuklarına basit usûllerle okuma-yazma, ilim, el işleri, biçki-dikiş, piyano, fransızca dersleri verileceği anlaşılmaktadır (112) ![]() Kız Sanayi Mektepleri Kız sanayi mektebleri, hanımların el becerilerini geliştirmeyi ve bunlardan ekonomik kazanç sağlamayı amaçlayan okullardır ![]() Ders porgramında nakışla ilgili ders bulunan rüşdiyelerin açılış tarihi (1859), hanımlara teknik eğitim verilmesinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir (113) ![]() ![]() ![]() ![]() Meşrutiyetin ilân edildiği tarihte ülkede üç kız sanayi mektebi bulunmaktadır ![]() ![]() Kız sanayi mekteblerinin öğrenim süresi, 17 Mayıs 1884 tarihli nizamnâmeye göre, ibtidâi sınıflarıyla birlikte 5 yıldı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|