![]() |
Zamir (Adıl) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamir (Adıl)ZAMİR (ADIL) amir (Adıl)[/url] İsim olmadıkları halde isim gibi kullanılan,isimlerin yerini tutan kelimelerdir ![]() Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır ![]() A ![]() 1- Kişi Zamirleri 2- İşaret Zamirleri 3- Belgisiz Zamirler 4- Soru Zamirleri B ![]() 1- İlgi Zamiri 2- İyelik Zamiri A ![]() Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır ![]() ![]() Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır ![]() “Size ben yardım ederim ![]() "O, sana mektup göndermiş ![]() Şahıs zamirlerinin yerine kullanılabilen, ama esas olarak şahıs zamirleriyle birlikte kullanılarak cümledeki anlamı pekiştiren “kendi” zamiri vardır ![]() ![]() Dönüşlülük zamirlerinin asıl görevi anlamı pekiştirmektir ![]() “Bu kitabı ben yazdım ![]() “Bu kitabı ben kendim yazdım ![]() İki cümle arasındaki anlam derecesi açıkça görülmektedir ![]() 2 ![]() İsimleri, yerini işaret yoluyla, göstererek tutan zamirlerdir ![]() Gösterme adılları tekil ve çoğul olarak kullanılabilir ![]() ![]() "Bu bana dedemden kaldı ![]() "O dün kapıya bırakılmış ![]() "Şunlar neden masanın üzerinde duruyor?” "Şu senin değil mi?” "Bunlar en sevdiğim kitaplarımdır ![]() İşaret zamirleri varlıkların mesafesini belirtmek için kullanılır ![]() Yakında olan için : bu Biraz uzakta olan için : şu En uzakta olan için : o işaret zamirleri kullanılır ![]() “O ve onlar” zamirleri hem işaret hem de şahıs zamiri olarak kullanılabilir ![]() ![]() "O, tatilde dayısının yanına gidecek ![]() "Onlar, sınıfın en çalışkan öğrencileridir ![]() cümlelerindeki altı çizili zamirler insanların yerine kullanıldığından şahıs zamiri, "O, okula giderken cebinden düşmüş ![]() "Onlar, bayatladığı için çöpe atılacak ![]() cümlelerindeki altı çizili zamirler, insan dışındaki nesneleri karşıladığı için işaret zamiridir ![]() 3 ![]() İsimlerin yerini belli belirsiz, kesin olmayacak şekilde tutan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: “Bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey ![]() ![]() ![]() "Biri bizi gözetliyor ![]() "Herkes bu kitabı okusun ![]() "Öğrencilerin çoğu Türkçeyi sever ![]() "Kimler ödevini yapmamış?” 4 ![]() İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() “Annem sana ne dedi?” “Bu çocuk da kim ?" “Bu saate kadar nerede kaldın ![]() “Şimdi nereye gidiyoruz?” “Soruların kaçını çözmüş?” “Bu işi kime danışalım?” “Hanginiz bu soruyu çözecek ![]() Soru zamiri olarak kullanılabilecek diğer sözcükler şunladır: “Nere, nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, kimi, kaçı, kaçımız, hanginiz ![]() ![]() ![]() B ![]() 1 ![]() İsimlere getirilerek, onların ait olduğu kişiyi bildiren zamirlerdir ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() “Okulumuz ana yolun kenarındadır ![]() “Annesi güzellik salonu açmış ![]() Kısacası, isim tamlamalarının tamlananlarında bulunan eklere iyelik zamiri denmektedir ![]() ![]() 2 ![]() Cümlede daha önce geçmiş bir ismin ya da isim tamlamalarında tamlananın yerini tutan ek hâlindeki “-ki” zamiridir ![]() ![]() “Bizim arabamız sizinkinden eski ![]() “Bahçedekiler içeri girsin ![]() “Üzerindeki sana çok yakışmış ![]() cümlesindeki altı çizili sözcüklerdeki “-ki” eki ilgi zamiridir ![]() |
![]() |
![]() |
|