Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
osmanlîda, ramazan, sofrasi

Osmanli'da Ramazan Sofrasi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanli'da Ramazan Sofrasi

smanli'da Ramazan Sofrasi[/url]
11 ayın bir sultanı diye anılan Ramazan ayının kendine özgü pek çok töresi vardır Biz burada sadece bu törenin sofrasından söz edebileceğiz

Ramazan günlerinde de sofraların her gün iki türlüsü kuruluyor Bir iftar sofrası Öbürü sahur sofrası

İftar sofrası, saati belli olan ve akşam saatlerinde açılan sofradır Genelde oruç açma zamanını ve sofraya daveti şehirlerde ve kasabalarda toplar patlatarak haber verirlerdi insanlara

Top sesini duyanlar aile sofralarının töresine uyarak yerlerine otururlar ve oruç açarlardı Yani bütün günü hiçbir şey yemeden geçirenler oruç bozarlardı Ya birkaç yudum suyla Ya bir zeytinle

Ramazan sofralarının ilki olan iftar sofrası iki aşamalıdır Birinci aşama "İftariye" denilen ilk fasıl, ikincisi de yemeklerin yendiği ikinci fasıl

İftariye, açlığın verdiği hızla yemeklerin üstüne atılmayı önlemek üzere tertiplenmiş çerez sofrasıdır bir anlamda Küçük tabaklarda ve sahanlarda reçeller, peynirler, zeytinler ve benzeri yiyeceklerden teker teker alınır Bunların yanında fırınlardan yeni çıkmış pideler vardır

İftar sofrası bittikten sonra bir anda kaldırılır O sıra akşam namazının okunma sırasıdır İsteyenler ezanla gelen sese uyarak akşam namazını kılar Sonra, yeniden hazırlanmış olan sofranın başına oturulur Çorbadan sonra araya giren yemek normal sofralarda pek olmayan yumurtalı pastırmadır Yalnız pastırma da olabilir Bu pastırmanın pişiriminde bazı özellikler vardır Soğanlı pişmesi gibi

Saray sofralarında hemen her ramazan günü var olan pastırma evlerde her gün olur muydu bilemiyorum

Sonra gelen yemekler etle başlar ve genel olarak güllaçla biter

Belli saatlerde yenen sahur yemeği ikinci ve orucu karşılama yemeğidir Sabaha karşı yenir Bu yemeğin misafiri olmaz Ev halkı arasında yenir Gündüz, insanı susatmayacak, ama tok tutacak yemekler yapılır Sahur sofrasında mutlaka hoşaf olur Pilav, makarna, börek türleri bu yemeğin tutucu yemekleridir

Bir de: Her padişah, her ramazanda her on yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptırıyor Her tepsiyi iki yeniçeri saraydan alarak yeniçeri ocağına getiriyor Ertesi gün bu gümüş tepsiler ve üstüne örtülen futalar saraya gönderiliyor

Yeniçeriler, yönetimden memnunsalar tepsilerdeki baklavaları kabul ediyorlar ve bitiriyorlar Ama memnun değilseler, baklavalar olduğu gibi geri gönderiliyor
İşte böyle efendim

ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com