![]() |
Tarihte Bunlar Oldu |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Bunlar OlduTARİHTE BUNLAR OLDU-15 KUVVET DENGESİNİ HESAPLAMAK VEYA HESAPLAYAMAMAK Çok değerli bilgileri ve düsturları ihtiva eden Prizma adlı bir şaheserde şöyle bir harp düsturu okumuştum: “Taarruz eden taraf, her yönüyle taarruz edeceği taraftan en az beş, altı (hatta on) kat üstün olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçenlerde mütalaa ettiğim Dünya Savaş Tarihi adlı eserde bunu teyid eden şu satırlara rastladım: “Pearl Harbour saldırısının mimarı Amiral Yamamato ülke yöneticilerini şöyle uyarmıştı: “Teksas’taki otomobil fabrikalarını ve petrol yataklarını gören herkes Japonya’nın birleşik devletlerle savaşamayacak güçte olduğunu anlar ![]() ![]() ![]() “HASRET KALDIK ESKİ İSTİBDADA BİZ” Merhum İkinci Abdülhamid han’ın batının insafsız kurtları ile dans edebilmek için mecbur olduğu olağanüstü hal dönemi mi diyelim, istibdad dönemi mi diyelim? Aslında suri, resmi ve ismi bir istibdadtı ![]() “Sen hafiyelerle dem sürdün ancak, Bunlar her tarafa kurdu salıncak”(idam sehpalarını kastediyor) O dönemlerin şahitlerinden, gazeteci Refi Cevat Ulunay Bey, şair ve edip Süleyman Nazif Beyin de şu şiirini naklediyor hatıralarında: “Padişahım! Gelmemişken yâde biz ![]() İşte geldik senden istimdada(yardım istemeye) biz Öldürürler, başlasak feryada biz ![]() Hasret olduk eski istibdada biz ![]() Dembedem coşmakta fakru ihtiyaç, Her ocak sonmuş ve sönmüş, millet aç ![]() Memleket matemde, öksüz taht u taç Hasret olduk eski istibdada biz ![]() ABDURRAHMAN GÜRSES HOCAEFENDİ VE MENEMEN HADİSESİ Geçenlerde, sırf provokasyon kokan Menemen hadisesi ile alakalı Zaman’da önemli belgeler yayınlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bir senelik mahkûmiyetinin bir kısmını Manisa'da bir kısmını da Adapazarı'nda çekmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ne yerden kârbâr-ı gam göçer olsa konar bende Belâ râhında şimdi bir muayyen menzil oldum ben” Esad Efendi'nin Adapazarı ve Hendek'te bir hayli ihvanı bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAKLAR 1-Dünya Savaş Tarihi- Heyet- terc: Cem Demirkan-Akyüz Yayın Grubu- İst–2006 2-Prizma–1- M ![]() 3- Bu Gözler Neler Gördü- Refi Cevat Ulunay- Sebil Yayınları-İst–2004 4- Altınoluk Dergisi- Sayı: 164 Salih Okur(cevaplar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihte Bunlar Oldu |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Bunlar OlduTARİHTE BUNLAR OLDU-16 HARB-İ UMUMİ SIKINTILARI Üstad Bediüzzaman o zamanki ismiyle “Harb-i Umumi” denilen Birinci Dünya Savaşında idrak edilen sıkıntıları anlatma sadedinde “Fakat Harb-i Umumîyi gören ihtiyardır ![]() ![]() ![]() İlk meclis’in ateşin hatiplerinden merhum Salih Yeşil Efendi de bu konuda şunları yazmakta:”Ekmeği beklemek, ölümü beklemek gibidir” Aman Allahım! Bizi açlıkla terbiye buyurma ![]() ![]() ![]() ABDÜLHAMİD DÖNEMİ SONRASI Merhum Salih Yeşil Efendi Abdülhamit han’a da şöyle sesleniyor: Ah gidi Sultan Abdülhamit Han! Seni nerede bulayım? Sana karşı yaptığımız hatalı hareketlerimizi affettirelim? Ah! Ne kadar aldatılmışız ![]() ![]() Ah birader! Keşke1324(1909) tarihinden evvelki hali idrak etmemiş olsaydım veya bugünlere yetişmeseydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz sene evvelisi dünyada daha çok insan saadetle yaşarken, Umumi Harp’ten sonra masum kanıyla sulanan topraklar hasisleşti ![]() ![]() BOSNALI MÜCAHİTLERİN KAHRAMANLIKLARI Müslüman Boşnak mücahitlerin Bosna savaşında kahramanlıklarını hepimiz gördük,seyrettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar 1- Erzurumlu Salih Efendi-Ö ![]() 2- Cihad Dersleri-Cilt–2-Abdullah Azam- Buruc Yayınları-İst-2002 Salih Okur(cevaplar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihte Bunlar Oldu |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Bunlar OlduTARİHTE BUNLAR OLDU–17 ![]() BİR SÜKÛN LİMANI ŞAH-I NAKŞİBEND Yavuz Bülent Bakiler Bey bir yazısında Komünizm baskısı altındaki Orta Asya Müslümanların inançlarını muhafaza hususundaki gayretlerini şöyle anlatmakta; “Orta Asya Türklüğünün komünizmin anlatılmaz zulmüne rağmen “ruh köklerine” bağlı kalmalarında Şah-ı Nakşibend hazretlerinin büyük tesirleri var ![]() ![]() ![]() ![]() IRKÇI PARANOYA VE NİHAL ATSIZ Irkçı ideolojiler devamlı düşman üretmek zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komünizm bize düşman bir meslektir, bunu iyi belle ![]() Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır ![]() ![]() Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romanyalılar yeni düşmanımızdır ![]() Japonlar, Afganlar ve Amerikalılar yarınki düşmanımızdır ![]() Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içerideki düşmanlarımızdır ![]() Bu kadar çok düşmanlar çarpışmak için iyi hazırlanmalı ![]() ![]() HALK PARTİSİNİN BASKILARINA DAİR BAZI ANILAR Türkiye’de, bazıları “görmedim, duymadım” oyunu oynasalar da, “bir çeyrek asır Avrupa'dan daha dinden uzak” bir dönem geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Camiler kısmen kapatılmış, bir kısmı depo, askeri samanlık, kulüp olarak kullanılmış, bir kısmı da boyahane ve emsali şeyler için kiraya verilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merhum pederim çok üzgündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, Anadolu’dan çocuklara Kur’an-ı Kerim öğretmek ve diğer dini bilgiler için bir köylü hocaefendi ikna edildi ve İstanbul’a geldiğinde kendisine şöyle bir tembihat yapıldı: “Seni herkes bahçıvan bilecek ![]() ![]() Mahallemizde Tatar Zehra Hanım namıyla saliha bir hanım vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir mahalle bekçisinde o zaman öyle bir salahiyet vardı ki, onunla karşılaşanlar gayr-i ihtiyari tir tir titrerler, kaçacak yer ararlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Erenköy ilkokulunda bir öğretmen vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar 1-Altınoluk Sohbetleri-4-Sâdık Dânâ- Erkam Yayınları-İst–1994 2-Medrese’den Meclise, Meclis’ten Yassıada’ya- Gıyaseddin Emre- Kent Yayınları-İst–2006 Salih Okur(cevaplar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihte Bunlar Oldu |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihte Bunlar OlduTARİHTE BUNLAR OLDU–17 ![]() BİR SÜKÛN LİMANI ŞAH-I NAKŞİBEND Yavuz Bülent Bakiler Bey bir yazısında Komünizm baskısı altındaki Orta Asya Müslümanların inançlarını muhafaza hususundaki gayretlerini şöyle anlatmakta; “Orta Asya Türklüğünün komünizmin anlatılmaz zulmüne rağmen “ruh köklerine” bağlı kalmalarında Şah-ı Nakşibend hazretlerinin büyük tesirleri var ![]() ![]() ![]() ![]() IRKÇI PARANOYA VE NİHAL ATSIZ Irkçı ideolojiler devamlı düşman üretmek zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komünizm bize düşman bir meslektir, bunu iyi belle ![]() Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır ![]() ![]() Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romanyalılar yeni düşmanımızdır ![]() Japonlar, Afganlar ve Amerikalılar yarınki düşmanımızdır ![]() Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içerideki düşmanlarımızdır ![]() Bu kadar çok düşmanlar çarpışmak için iyi hazırlanmalı ![]() ![]() HALK PARTİSİNİN BASKILARINA DAİR BAZI ANILAR Türkiye’de, bazıları “görmedim, duymadım” oyunu oynasalar da, “bir çeyrek asır Avrupa'dan daha dinden uzak” bir dönem geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Camiler kısmen kapatılmış, bir kısmı depo, askeri samanlık, kulüp olarak kullanılmış, bir kısmı da boyahane ve emsali şeyler için kiraya verilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merhum pederim çok üzgündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, Anadolu’dan çocuklara Kur’an-ı Kerim öğretmek ve diğer dini bilgiler için bir köylü hocaefendi ikna edildi ve İstanbul’a geldiğinde kendisine şöyle bir tembihat yapıldı: “Seni herkes bahçıvan bilecek ![]() ![]() Mahallemizde Tatar Zehra Hanım namıyla saliha bir hanım vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir mahalle bekçisinde o zaman öyle bir salahiyet vardı ki, onunla karşılaşanlar gayr-i ihtiyari tir tir titrerler, kaçacak yer ararlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Erenköy ilkokulunda bir öğretmen vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar 1-Altınoluk Sohbetleri-4-Sâdık Dânâ- Erkam Yayınları-İst–1994 2-Medrese’den Meclise, Meclis’ten Yassıada’ya- Gıyaseddin Emre- Kent Yayınları-İst–2006 Salih Okur(cevaplar ![]() |
![]() |
![]() |
|