![]() |
Bir İhtiyarın Oyuncağı Oldum! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir İhtiyarın Oyuncağı Oldum!Mısır ve Filistini kolaylıkla zapteden Napolyon, Akka Kalesinin de bir-iki gün içinde düşeceğini hayal etmiş ve Cezzar Ahmed Paşaya şu mektubu yazmıştı: ir ihtiyarın oyuncağı oldum![/url]İşte kalenin duvarları önüne geldim ![]() ![]() ![]() Cezzar Ahmed Paşanın bu mektuba verdiği cevap şudur: Hamdolsun gücümüz yetiyor ve elimiz silah tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ünlü Fransız generali, Paşanın bu cevabını okuyunca etrafındakilere: Anlaşıldı, bu ihtiyar bizim birkaç günümüzü heba edecek ama merak etmeyin, iki gün sonra şehrin ortasındayız demiş ve bu hayal ile savaşı başlatmıştır ![]() ![]() ![]() Napolyonun Akka muhasarası tam altmışdört gün devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() Devlet bizi bu kaleyi teslim etmek için vezir yapmadı ![]() ![]() ![]() Paşanın bu cevabı Napolyonu çileden çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akkada durdurulmasaydım; Bu müthiş hezimetle kader beni bir ihtiyarın oyuncağı yaptı! diye avaz avaz haykıran yenilmez unvanlı Napolyon, ordusunun yarısını kayber ve nihayet 21 Mayısta çekilmeye karar verir ve ağırlıklarını kumlara gömüp, Kahireye geri döner ![]() ![]() Akkada durdurulmasaydım, bütün Doğuyu ele geçirebilirdim! alıntıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|