Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuk, dair, eğitimine, fermani, hanın, mahmud, sultan

Sultan İi. Mahmud Hânın Çocuk Eğitimine Dair Fermani

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sultan İi. Mahmud Hânın Çocuk Eğitimine Dair Fermani

Sultan II Mahmud Hânın ÇOCUK EĞİTİMİNE DAİR FERMANI
ultan II Mahmud Hânın ÇOCUK EĞİTİMİNE DAİR FERMANI[/url]
Dinimiz, bülûğa ermeden önce çocuklara dinî ve dünyevî bilgilerin verilmesini emretmektedir
Ecdadımız buna çok dikkat ederdi Bunun en güzel örneğini, Sultan II Mahmud Hânın, ülkenin her tarafına gönderdiği bir ferman teşkil eder
Bu fermanda şöyle deniyor:

“Dinî vecibeleri öğretmek ve seçeceği mesleğin bilgilerine sahip kılmak babaların çocuklarına karşı ilk vazifesidir
Ne yazık ki, bir zamandan beri birçok ana ve baba bunu unutarak, çocuklarını daha beş-altı yaşında kazanç hırsı ile sanat sahiplerinin yanına çırak olarak veriyorlar veya başıboş bırakıyorlar
Çocukluk çağında câhil kalanlar ise, bülûğ çağlarında hem kendileri için, hem de memleket için dert oluyorlar
Bu, iki dünyada cezayı gerektiren bir ihmaldir
Sizlere emrediyorum ki, bu ferman elinize değdiği anda, bölgenizde 6 yaşını bitirmiş ne kadar çocuk varsa bunları tespit ediniz!
Mevcut mahalle mektepleri yetmiyorsa bina ve hoca bularak mektepsiz çocuk bırakmayınız!
Mektep çağında olduğu hâlde bu çocukları yanlarına alıp çalıştıranların şiddetle cezalandırılacaklarını ilân ediniz!
Anasız ve babasız olanlarla, okumaya gücü yetmeyenlerin tahsilini devletin temin edeceğini ilân ediniz!

Bu ferman, 1854’de Sultan Abdülmecid Hân ve 1873’de Sultan Abdülaziz Hân tarafından da tekrarlanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com