Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
paşaand#8217nın, recep, sonu, topal

Topal Recep Paşa&Amp;#8217;Nın Sonu

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Topal Recep Paşa&Amp;#8217;Nın Sonu

Topal Recep Paşa’nın sonu
opal Recep Paşa’nın sonu[/url]

24 Nisan 2006 Pazartesi

Sultan IV Murad Han, Hafız Ahmed Paşayı kendisine sadrazam yapmıştı Ancak, askeri ayaklandıran Recep Paşa, Sadrazamlığı ele geçirdiği gibi, Hafız Ahmed Paşa, Hasan Halife ve Padişahın çok sevdiği muhasibi Musa Çelebiyi çeşitli hilelerle öldürttü Recep Paşa döneminde İstanbul’da karışıklıklar günlerce sürdü En küçük bir olayda, Recep Paşa’nın tahrikiyle harekete geçen zorbalar, yeni kelleler istiyorlardı

Bilhassa Musa Çelebinin katledilişi Sultan Murad Han’ı çok üzmüştü Hadiseyi duyunca acı bir ah çekip;

“Yâ Rab! Bu mazluma kıyan zalimlerin haklarından gelmem için sen bana kuvvet ver!” diyerek ağladı

Demir pençeli bir bahadır!

Nihayet 20 yaşını dolduran Padişah, vücutça çok kuvvetli, demir pençeli, gözü pek, nüfuz-u nazar sahibi bir yiğit oldu O zamana kadar geçen hadiseleri dikkatle takip ederek ders almıştı Recep Paşanın yaptığı tahrikler ve hileler hakkında iyi bilgi edinmiş ve bunun melanetlerini Rum Mehmed Paşa ile Yeniçeri Ağası Köse Mehmed doğrulamıştı

Nihayet bir gün (18 Mayıs 1632) Topal Recep Paşa saraya davet edildi Her zaman olduğu gibi yanında 15 sipahi zorbası olduğu halde gelerek, onları dış kapı önünde bırakıp Padişahın huzuruna çıktı Tam eteğini öpeceği sırada Sultan Murad;

-Gel beru topal zorbabaşı! diye seslendi Bu sözden canı başına sıçrayan Recep Paşa;

-Hâşâ Padişahım! Razı olduğun şeylerin dışında zerre kadar hareketim yoktur! diyerek yemin billah etmeye başladı ise de artık sabrı taşan Padişah:

“Şu hainin cezası tiz verile!”

-Bre namert, abdest al! diye kükredi Çünkü Recep Paşa, “Ayak divanı” günü Padişah dışarı çıkacağı zaman, “Padişahım abdest alıp öyle dışarı çıkın” sözleriyle Sultan Murad’ın öldürülme ihtimalinin bulunduğunu ima etmişti! Sultan Murad;

-Şu hainin cezası tiz verile! diye haykırınca zülüflü baltacılar hemen cezayı infaz ettiler Cansız bedenini de dışarı çıkarıp Bâb-ı hümayun önünde bekleyen adamlarının önüne atınca heriflerin kalbine öyle bir korku geldi ki, nereye kaçtıkları bilinemedi Böylece Yeniçeri ve sipahi ocakları sindirilerek, zorbalıkların önüne geçildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com