Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alparslan, selçuklu, sultanı

Selçuklu Sultanı Alparslan

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

elçuklu Sultanı Alparslan[/url]

Sultan Alparslan, Selçuklu Devletinin kurulmasında önemli rolü olan Horasan Valisi Çağrı Bey’in oğludur 20 Ocak 1029’da doğdu İyi bir tahsil gördü, sayısız zafer kazanarak mertliği ve iyi kumandanlığı ile ün saldı Babasının ölümünden sonra Horasan Valisi oldu Amcası Tuğrul Bey, 4 Eylül 1063’te öldüğü zaman, vasiyeti üzerine, Selçuklu tahtına Alparslan’ın ağabeyi Süleyman getirildi, fakat Türk beyleri buna itirazda bulundular ve Alparslan’ı hükümdar tanıdılar Alparslan 27 Nisan 1064’te büyük bir törenle tahta çıktı

Anadolu kapılarını açtı

Sultan Alparslan, yaptığı fetihlerle devletin sınırlarını batıya doğru genişletti Bizans İmparatoru Romanos Diogenes ile 26 Ağustos 1071’de Malazgirt’te yaptığı savaşı kazanarak Anadolu kapılarını Türklere açtı Türk tarihinin dönüm noktası kabul edilen bu zafer, Alparslan’ı Türk tarihin en büyük hükümdarlarından biri yaptı

Sultan Alparslan, Malazgirt Zaferinden sonra 1072 senesinde çok sayıda atlı ile Maveraünnehr’e doğru sefere çıktı Türkleri bir bayrak altında toplamak istiyordu Ordunun başında Buhara’ya yaklaştı Amuderya Nehri üzerinde bulunan Hana Kalesini muhasara etti Kale komutanı, Batınî bozuk fırkasına mensup Yusuf el-Harezmi, kalenin fazla dayanamayacağını anladı ve teslim olacağını bildirdi Hain Yusuf, Alparslan’ın huzuruna çıkarıldığı sırada hücum edip, hançer ile yaraladı Yusuf’un cezasını anında verdiler Fakat Sultan Alparslan da aldığı yaralardan kurtulamadı

Rey şehrinde defnedildi

Yaralanmasının dördüncü günü, 25 Ekim 1072 tarihinde; “Her ne zaman düşman üzerine azmetsem, Allahü tealaya sığınır, O’ndan yardım isterdim Dün bir tepe üzerine çıktığımda, askerimin çokluğundan, ordumun büyüklüğünden bana, ayağımın altındaki dağ sallanıyor gibi geldi ‘Ben, dünyanın hükümdarıyım Bana kim galip gelebilir?’ diye düşündüm İşte bunun neticesi olarak, cenab-ı Hak, aciz bir kulu ile beni cezalandırdı Kalbimden geçen bu düşünceden ve daha önce işlemiş olduğum hata ve kusurlarımdan dolayı Allahü tealadan af diliyor, tövbe ediyorum La ilahe illallah Muhammedün resulullah” diyerek şehid oldu

Sultan Alparslan, Tahran yakınlarındaki Rey şehrinde defnedildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

türkiye Gazetesi Ansiklopedi grubunun çıkardığı birkitap var; "Türk Sultanları" adıyla Sultan Alparslan"rahmetullahi aleyh" gibi birçok Müslüman Türk Sultanının hayatını anlatıyorlar Tavsiye edebilirim(1-2 ytl felandır)

Bu kitaptaki Sultan Alparslan'ın şu sözünü hiç unutmam;

"Kaç defa söyledim Biz bu ülkeleri Allahü tealanın izniyle silah kuvveti ile aldık Temiz müslümanlarız, bid' at (yani dinde reform) nedir bilmeyiz Bu sebepledir ki, Allahü teala halis Türkleri aziz kıldı"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com