Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilşah, hatun, kahramani, türkmen

Türkmen Kahramani Dilşah Hatun

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkmen Kahramani Dilşah Hatun

TÜRKMEN KAHRAMANI Dilşah HATUN
ÜRKMEN KAHRAMANI Dilşah HATUN[/url]
Yıl 1756 Yer Türkistan

Ülke, Davaçi Hânın idaresinde huzur içinde yaşamaktadır Ancak bazı beyler ikilik çıkarırlar Kılıçlar çekilir, kanlı kavgalar başlar

Hasımları Çin İmparatoru Chi-En-Lung’dan yardım isteyince, yırtıcılığı, inatçılığı ve öfkesi ile tanınan Komutan Şao-Hui’yi Türk ellerine yollar

Türkler teslim olmaz Şao-Hui kırık dökük kuvvetleri ezmekte zorlanmaz Ancak Hoca Burhaneddin ile kardeşi Hoca Cihan, Başbuğ Davaçi’nin yanında durur, canları pahasına savaşırlar

Hoca Cihan’ın hanımı Dilşad Hatun tam bir Türkmen kızıdır Erkek gibi ata biner, attığını vurur, vurduğunu yıkar Şao-Hui bile hayran olur

Hakkında bilgi toplar ve İmparatoruna yollar Görenin başı dönüyormuş da filan

İmparator bu sözlerin tesirinde kalır, uzaktan uzağa aşık olur

Türkler İran hududuna çekilir, Komutan Bedehşan sığınmacıları içeri alır

Şao-Hui’nin şehirde gözü yok, sadece Hoca Cihan ile Davaçi’yi ister o kadar Şao-Hui iki mücahidin başlarını alıp Çin’e yollar

Dilşad Hatun olup bitenden habersizdir Şao-Hui; “Dilşad’ı ver kuşatmayı kaldırayım” der Şah Ali direnir, ancak Şao-Hui’de oyun bitmemiştir Türkistan eşrafından birkaç kocamışı zorlar Onlar Dilşad Hatuna; “N’olur imparatora git, hâlimizi anlat! Yoksa soyumuzu tüketecekler! Belki Kocanı da kurtarabilirsin!” derler

Efendisi için Dilşad Hatun kabul eder Bir heyetle Pekin’e gelirler Halk Dilşad Hatunu görebilmek için camlarda, çatılarda, balkonlarda Dilşad Hatun İmparatorun huzurunda dimdik durur! Eğilmesini işaret edenlere aldırmaz İmparator, Dilşad Hatuna vurulmuştur

Ayağa kalkıp; “Hoş geldiniz!” der ki; bunu hiç kimseye yapmamıştır Dilşad Hatun belinden kılıcını çıkarıp İmparatora uzatır

- İşte silahım Askerinizi yurdumdan çekin!

- Sizin için bunu yapacağım!

- Peki ya kocam, Şah Cihan?

- Onu sonra konuşalım

İmparator sarayının en güzel odalarını açar, bir dediğini iki etmez Zavallı kadıncağız kocasının serbest bırakılacağını ve Kaşgar’a döneceklerini sanmaktadır

İmparator resmen kara sevdaya kapılmıştır ve Dilşad’la evlenebilmek için her yolu denemekte karar kılar Dilşad Hatuna kocasının öldüğünü duyururlar

Dilşad Hatun belinden hançerini sıyırıp İmparatora haykırır:

- Benden uzak dur!

İmparator, Türkmen ihtiyarlarından akıl sorar Onlar da derler ki; “Bir Türk mahallesi kurdur Minik bir hamamı, çeşmesi, mescidi olsun Ezan sesi duyulsun

İmparator söylenenleri yaptırır Dilşad Hatun camını açtığında âdeta memleketini bulur karşısında Türk mahallesi, demirciler, bakırcılar yurdunda ne varsa

İmparatorun yaptırdığı câmi (1765) yüksek kemerli, geniş avlulu ve çok ferahtır Kitabesini bizzat kendi yazar Bu hâdise de o kitabeden öğrenilir

Aradan 8 sene geçer, imparatorun aşkı azalmaz, artar Defalarca kapısını çalar yalvarır:

- Gel seni imparatorluğun en güçlü kadını yapayım, halkını kendin koru, kolla!

- Ben bir kâfirle evlenemem

- Dinimi değiştirirsem bu mevkide kalamam

- Birgün hançerimi kalbine sokacak, öcümü alacağım

- Senin elinden olsun da, ölüme bile razıyım

Buna benzer konuşmalar sıklaştıkça, Ana Kraliçe telâşlanır İmparatorun şehirden ayrıldığı birgün cellatları evini basarlar

Türkmen kızı sakindir Sadece abdest alıp namaz kılacak kadar süre ister Tam teşehhüde oturmuştur ki, ipek ipliği boynuna geçirirler O iffetli kızımız âdeta tebessüm eder ve miskler gibi kokar Çinliler ona “Şiang -Fei” (Güzel kokulu Prenses) der, hatırasını yaşatırlar

İrfan Özfatura Türkiye Gazetesi 20042008

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com