![]() |
Osmanlı'da Sadaka Taşları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı'da Sadaka TaşlarıSadaka Taşları smanlı'da sadaka taşları[/url] “Sadaka taşı, iki metre boyunda mermer bir sütun ![]() ![]() ![]() “Derdini kimseye açamayan hakiki bir fakir ihtiyacı olunca oradaki parayı alır ![]() ![]() “Böyle bir sadaka taşı da Üsküdar çarşısında Koca Mimar Sinan’ın yaptığı hamamın karşısında, Gülfem Hatun Camii’nde varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bilgilere ve resme ne kadar sevindim, tahmin edemezsiniz ![]() ![]() ![]() Bundan bir asır öncesine kadar, yüzlerce yıl ilk menzil şehri olan Üsküdar’dan yürüyerek, atla veya tahtırevanla yola çıkanlar mutlaka miskinler yurdunun önünden geçerdi ![]() ![]() ![]() Demek ki, biri rivayete dayanmak üzere, üç yerde sadaka taşı olduğunu anlıyoruz ![]() ![]() Semtten Çınar’a dönerken köşebaşında bir bakkal dükkanı vardır ![]() ![]() ![]() Bu gibi sadaka taşlarının, yalnız Üsküdar’a mahsus olmayıp, diğer semtlerde bulunabileceğine de inanıyorum ![]() Ufak ve büyük camilerimizin bulunduğu sitelerimizde tek başına, yarı veya ucu kalacak derecede batmış veya ayakta tam veya yarım sütunları her yerde arayarak bu bahsi zenginleştirelim ![]() ![]() Düşünüyorum: Biz ne necib, ne yüksek duygulu bir milletmişiz ![]() ![]() Bizler bu gibi hizmetlerimizle milletimizi bugüne kadar getirmişiz ![]() ![]() Bu gibi hususi ve umumi vakıflarımızdan başka, halkımızın orta hallilerinin ve hatta fakirlerinin, kendilerinden daha çok fakirlerine muavenet ellerini uzatmaları hizmetlerini, [yazılı] tarihlerimize intikal ettirmediğimiz için, dünyamızın dört bucağına duyurmamışız ![]() Her güzel ve iyi şeyi ciddi olarak tarihimize mal edememenin ıstırabını çekiyor ve bunu bizler dahi bilmiyor ve bu konuları asla benimsemiyoruz ![]() Birleşik Amerika bilginleri yeni bir çalışma ve ellerine nadir geçen vesikaları değerlendirme yolundadırlar ![]() ![]() Benim aziz ve düşünceli eşimin şu sözünü daima hatırlarım: Bizim memlekette fakirin fakiri vardır ![]() Memleketimizde hâlâ fakirler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışmadan, havadan para kazananlar cemiyetin kanserleşmiş hücreleridir ![]() ![]() İşte bugün ihyasına imkân olmayan bir eski içtimaî âdetimizi ibretle değerlendirip kendimize yeni bir düzen vermeliyiz ![]() Süheyl Ünver |
![]() |
![]() |
|