![]() |
Çerkes Hasan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çerkes HasanRabb-i izzet Cennet etsin kabrini Çerkes Hasan ?rkes Hasan[/url]Kâmet-i Avni'ye ol esnâda biçmişti kefen ![]() 30 Mayıs 1876 günü Sultan Abdülazîz birkaç insafsız ve safdil devlet adamının şahsî çıkarları uğruna ve batılıların da kışkırtmalarıyle tahttan indirildi ![]() ![]() Mareşal Nusret Paşa: “Avni Paşa, çaldığı paralarla çok mal mülk edindi ![]() ![]() Devrin en büyük tarihçilerinden Süreyya Bey: “Avni Paşa, kelimenin bütün manasıyla ırz düşmanı bir canavardı ![]() Mabeyn-i Hümayun başkatibi Atıf Bey: “Şehvetine çok mağluptu ![]() ![]() ![]() ![]() Çerkes Hasan Beyin ablası Neşerek Kadınefendi, Sultan Abdülazîz Hanın hal’ edildiği gün, Dolmabahçe Sarayından Topkapı Sarayına nakledilmesi esnâsında mücevher sakladığı şüphesiyle omuzundaki şal, pâdişâhın gözleri önünde çekilip alınarak hakârete uğramıştı ![]() ![]() Hüseyin Avni Paşa, hal’den sonra Çerkes Hasan’ın İstanbul’da Birinci Orduda bulunmasını tehlikeli görmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülazîz Hanı şehid ettiren paşalar, başarılarının zevki içinde Midhat Paşanın Bâyezîd’deki konağında 15 Haziran gecesi toplanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaralarını tedâvi ettirmeyen Hasan Bey, kısa süren duruşmasından sonra îdâma mahkum oldu ve ertesi gün Bâyezîd meydanında îdâm edildi ![]() ![]() ![]() ![]() Aksaray'dan kar geliyor, Ben sandım ki yar geliyor ![]() Çıktım baktım pencereye Çerkes Hasan can veriyor ![]() Beyazıt'tır meydan yeri, Hanımların seyran yeri Çerkes Hasan'ı astılar Sol yanında ferman yeri ![]() Edirnekapı’ya defnedilen Çerkes Hasan Beyin demir parmaklıklı mezârının büyük taşında "Ümerâ ve guzât-ı çerâkiseden İsmâil Beyin oğlu olup, Harb Okulunu bitirip, kıdemli yüzbaşı rütbesindeyken genç yaşında velînîmeti uğrunda fedâ-yı cân eden Çerkes Hasan Beyin kabridir" yazılıdır ![]() Rabb-i izzet Cennet etsin kabrini Çerkes Hasan Kâmet-i Avni'ye ol esnâda biçmişti kefen ![]() Kaynaklar: Yılmaz Öztuna'nın makaleleri ve Türkiye Gazetesi'nin "Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi", c ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çerkes Hasan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çerkes HasanBugün Milli Gazete'de bu konuyla ilgili bir yazı gördüm: [Linki sadece üyelerimiz Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yazının son kısmını buraya alalım: Nitekim bu hadiseyi Yılmaz Öztuna bahsi geçen eserinde şöyle anlatır: "Sabık Hükümdarın ailesini kayıklara bindirmeye memur subaylardan biri, kayığa binmek üzere bulunan padişahın zevcesi 28 yaşındaki Neş'erek Nesrin Üçüncü Kadın-Efendi'nin mücevher sakladığını sandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kraliçe protokolünde padişah eşine yapılan bu muamele, Türk tarihinde tektir ve emsali yoktur ![]() ![]() "Zira Neş'erek Kadın-Efendi, Binbaşı Çerkes Hasan Bey'in iki yaş büyük ablası idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|