![]() |
Balıkesir Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriBalıkesir Adının Menşei Tarihçilere göre Balıkesir adı, Bizans imparatoru Hadrianus'un av partilerinde kullanmak için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Hisar) sözcüğünden kaynaklanmaktadır ![]() ![]() Balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimeleri üzerinde yapılan oynamalarla izah edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir rivayete göre ise Balıkesir adı, balı kesir, yani balıçok, bol anlamındaki söz ![]() ![]() ![]() Başka bir rivayet ise Balıkesir'in ilk kurulduğu yıllarda buraya gelen bir yabancının iyi muamele görmemesi üzerine ![]() ![]() ![]() Bunların dışında bölgede bir süre hakim olan İran Hükümdarı Balı Kisra veya civardaki Yılanlı Dağ'ın eski adı olan Balcea yada Pelecas'ın Balıkesir adının ilk şekli olduğu ileri sürülmektedir ![]() ![]() Bütün bu rivayetler içinde en kabul edileni, buraya yerleşen Türk oymaklarının Orta Asya hatıralarını canlı tutmak için koymuş olabilecekleri Balık Hisar adıdır ![]() Balıkesir dışında tarihte daha çok anılan bir adı daha vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Baba Yatırı Kabri hakkında pek çok efsane anlatılan bu Hasan Baba hakkında M ![]() ![]() "Bursa'da medfun Emir Buhari hazretleriyle münasebet tesis etmiştir ![]() ![]() "Öldüğüm zaman sırra vakıf olan filan kimseyi bulursunuz ![]() ![]() Onlara "semaya bakınız," buyurdular ![]() ![]() Büyük veli Emir Sultan'ın halifesi olduğunu böylece öğrenilen Hasan Baba'nın dindar ve alim birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tarihi bilgilerin yanı sıra Hasan Baba hakkında pek çok efsane ve inanış da vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Karpuzun kabuklarını temizle!" demiş ![]() ![]() ![]() ![]() Sarıkız Efsanesi Marmara ve Ege bölgelerini birbirinden ayıran ve genç dağlar grubuna giren Kazdağları'nın en yüksek tepesine Sarıkız Tepesi adı verilmektedir ![]() ![]() Çok eski zamanlarda Güre köyünde çok güzel bir kız varmış ![]() ![]() ![]() ![]() "Kızın kötü yola saptı ![]() ![]() Düşünüp taşınan baba, kızını öldürmeye kıyamaz; ancak köylülerin yüzüne bakabilmek için Sarıkız'ı gözden uzak tutmak gerektiğini düşünür ![]() ![]() ![]() Kazdağı'nda kalan Sarıkız ölmemiş ve kazlarını gütmeye devam etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarıkız'ın öldüğü ve bugün kabrinin bulunduğu yere Sarıkız Tepesi, babasının öldüğü yere ise Babatepe veya Kartaltepe adı verilmektedir ![]() Başka bir efsaneye göre de delikanlının biri güzeller güzeli bir kıza aşık olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öfkeleri yatışmayan köylüler babasına giderek kızını şikayet etmişler ve onu yok etmesini istemişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz dağlarının zirvesindeki bu kaynak, bugün hala yörede şifalı olarak bilinmektedir ![]() ![]() ![]() Kazdağı'nın zirvesinde bulunan Sarıkız'ın kabri bugün de yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriBALIKESİR YÖRESİ TÜRKÜLERİ Sözlü geleneğe ait olan farklı etnik yapıların kültürlerini yansıtan yöre türkülerinde zenginlik göze çarpmaktadır ![]() ![]() ![]() Türkünün hikayesi şöyledir:Sındırgı İlçesi Işıklar Köyü’nde yaşayan,köyün ve çevrenin en güzel ve alımlı kızı olarak bilinen Alyanak Emine adlı bir kız vardır ![]() ![]() O zamanlarda Mehmet Efe denilen ve dağlarda gezen bir eşkıya vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akpınar yapısına Gün doğmuş yapısına Eminem çiçekler yollamış Bayıldım kokusuna Eminem Eminem Çiçek geldi yakından Yaprakları haber verdi Senin güzel kokundan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIKESİR YÖRESİ MANİLERİ Türk Halk Edebiyatının nazım şekillerinden olan maniler dört mısradan kurulur ![]() ![]() Bahar geldi gül açtı Yaşmak aldıramazsın Bülbüller yuvadan uçtu Alıp dolduramazsın Şu benim deli gönlüm Dokuz tane yar sevsen Nice bentleri aştı ![]() ![]() İndim dere kurt izi Karşıdan el karşıdan Çevirdi düşman bizi Bizim evin başından Çeviren düşman olsun Oğlan sana varacağım Allah kavuşturur bizi ![]() ![]() Kaleden atladın mı? Şu dağdan kuş uçmaz mı? Yorganı gapladın mı? Askerlik yakışmaz mı? Oğlan diyor kaçalım Ağlamayın anneler Kız diyor patladın mı? Ayrılan kavuşmaz mı? Dar sokaktan geçemem Arılar bala gelir Onluk paket içemem Bülbüller dala gelir Bana derler yardan geç Yarim inatçı değil Yar şirindir geçemem ![]() ![]() Evimizin önü dutluk Kuyu dibinde keklik Yaprağını kuruttuk Kızlar giyer eteklik Biz yarla ayrılmayız Oğlan sana varmazsam Sevdayı sıkı tuttuk ![]() ![]() Çapa kazıyorum çapa Evimizin önü dutluk Sapını tuta tuta Yaprağını kuruttuk Ben bu hallere düştüm Biz yarla ayrılmayız Sözümü tuta tuta ![]() ![]() Vur desem vurur musun? Ay aydınlık duramam Canımı korur musun? Ele destan olamam Bilmem inanayım mı? Ay buluta girince Sözünde durur musun? Bağlasalar duramam ![]() Dar yollardan geçerim ![]() ![]() Garabüber saçarım Kapılara dikildim ![]() İste be oğlan iste Almıcanı bildim de Vermezlerse kaçarım ![]() ![]() TEKERLEMELER Tekerlemeler masalların başında veya söz arasında,kelimelerin bezerliğinden de yararlanarak söylenen yarı anlamlı yarı anlamsız sözlerdir ![]() ●Çatlak patlak yusyuvarlak Kremalı börek sütlü çörek Çek dostum çek Amanın dostum çek Çek çek amca Burnu kanca ●Al sana bir tabanca Tabancanın küreği Hop hop eder yüreği Akşama fincan böreği ●Keşkekçinin keşkeklenmiş keşkek kepçesi , ●Kapıyı gıcırdattırıcılardanmısın, ocağı kıvılcımlattırıcılardanmısın, ne kapıyı gıcırdattırıcılardanım ne ocağı kıvılcımlattırıcılardanım ![]() ●Leylek leylek lekirdek ![]() ![]() ●Mehmet Mehmet Mehmedi ; eski susam demeti, çanak çömlek koymadı, hepsini donuna yamadı ![]() ●Tıngır elek, tıngır saç, elim hamur karnım aç ![]() ●Yağmur yağmur yağ ister evimizin önü sel ister,teknede hamur, tarlada çamur ![]() ![]() AĞITLAR Yörede birçok ağıttan biri olan kına gecelerinde gelin ağlatmak için yakılan ağıtlardan “Gelin Ağıdı” şöyledir: Arpa ektim anız olur, Buğday ektim beniz olur, Bu eller bizim neyimiz olur ![]() Çiçekler içinde menekşe baştır, Gözü güzel gösteren kaştır,Anadan ayrılan yürekler taştır ![]() Çanakta pekmez mi sandın anam, Ocağım yakmaz mı sandın anam, Beni evden gitmez mi sandın anam? Evimizin önü iğde, İğdenin dalları yerde, Çağırıverin kadın anama nerde? Evimizin önü mersin, Mersin dalında ersin, Çağırıverin kadın anama gelsin ![]() Evimizin önünden yol ayrılır, Sarı saçtan tel ayrılır, Küçük kardeşinden kim ayrılır? Evimizin önünden binek taşına, Elim varmaz eğer kaşına, Çağırıverin koca babamı, Gelsin kıratın başına ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriBALIKESİR BİLMECELERİ -Tap nedir?Tapış nedir? Gül nedir?Gümüş nedir? Ne yerdedir ne göktedir Cümle alem içindedir ![]() -Alt yanı sivri tepe içindedir ![]() Üst yanı çakıldak (Diş) Daha üst muşulak (Burun) Daha üstü ışıldak (Göz) Üstü kara kolan (Kaş) Daha üstü bir alan (Alın) -İner reyhan gibi Oturur sultan gibi Dürülür hasır gibi Satılır esir gibi (Kar) -Kuru kafa Attım rafa Yemesi tatlı Maymun suratlı ![]() -Çarşıda satılmaz Mendile konmaz Ondan tatlı bir şey olmaz ![]() -Tarlada biter Makine büker Sabah sabah el yüz öper ![]() -Yedi delikli tokmak Onu bilmeyen ahmak (İnsan kafası) -Et dedim Met dedim Kapı ardına yat dedim ![]() -Dışı deri gibi İçi deri gibi ![]() -Bir tepsi kar Ortasında nar Haddin varsa al ![]() -Yer altında sakallı dede ![]() -Fır fır döner Ak ak döker ![]() -Uzundur kuyu Gümler suyu ![]() -Bir kızım var Geleni öper Gideni öper ![]() NİNNİLER Yağmur yağar taşa vurur ![]() Altın saat beşe vurur ![]() Benim yavrum geççe uyur ![]() Ninni de ninni yavrum ninni ![]() Nenni desem dağlar uyur Dağlarda laleler büyür ![]() Benim yavrum şimdi uyur ![]() Uyusunda büyüsün ninni ![]() Tıpış tıpış yürüsün ninni ![]() Nenni nenni nenlice Bol soğanlı börülce Yavrum yesin doyunca Ninni ninni yavrum ninni ![]() DEYİMLER -Gün doğmadan neler doğar ![]() -Yörük at,yemini kendi arttırır ![]() - Koç,koyundan yüksektir ![]() -Oldu olacak,kırıldı nacak ![]() -Aç esner,tok genirir ![]() ATA SÖZLERİ ●Armudun sapı, üzümün çöpü deme ![]() ●Kör ölünce badem gözlü olur ![]() ●Az veren candan, çok veren maldan ![]() ●Gölgesinde oturulacak ağaç budanmaz ![]() ●İyilik et denize at, balık bilmezse, hâlik bilir ![]() ●Kör ölünce badem gözlü olur ![]() ●Ağaca dayanma, kula güvenme ●Suyu çaydan,kızı soydan al ![]() ●Karpuz kesmekle yürek soğumaz, ●Her ziyan bir öğüttür ![]() ●Meram’ın elinden bir şey kurtulmaz ![]() ●Köpekçe köpeğin soyu aranır ![]() ● Görünen köy kılavuz istemez ![]() ● Kardeş kardeşi bıçaklamış, dönmüş yine kucaklamış ![]() DUALAR -Allah hasretine kavuştursun ![]() -Allah dirlik düzenlik versin ![]() -Allah ahir nefeste iman selametinden ayrılmasın ![]() -Allah işini rast getirsin ![]() -Allah hayırlısını versin ![]() -Allah yardımcın olsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriDoğum Adetleri: Çocuk ailenin temelini sağlamlaştıran,neşe sevinç kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yörede doğacak olan çocuğun cinsiyetini saptamak içinde çeşitli yöntemlere başvurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğacak çocuğun genellikle baba tarafından evin ocağını tüttürecek,soylarını sürdürecek bir erkek çocuk olması istenir ![]() Hocalara tabar verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca gebe kadının bağırışlarının başkalarınca duyulması çok günah sayılır ![]() ![]() Birkaç kez çocuğu olup ta ölen anneler,buna bir çare bulabilmek için kendilerince tedbirler alırlar ![]() Hasan adlı üç çocuktan birer çivi alınır ![]() ![]() ![]() ![]() Gebenin önüne yeni kalaysız bir bakır tepsi konur ![]() ![]() ![]() Hiç çocuğu ölmemiş birkaç anneden,birer parça bez alınır ![]() ![]() Doğum olduktan sonra doğan bebeğin göbeği kesilirken ebe tarafından bebeğe göbek adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğun doğduğu yedinci günde çocuk Mevlidi okunur ![]() ![]() Çocuğun ellerinin doğduğu zamanki durumuna göre geleceğine ilişkin tahminler yürütülür ![]() ![]() Çocuğa meme verilmesi için doğumun üzerinden üç gün geçmiş olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz gün boyunca anne dışarı çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gidilen yerden geri dönülürken ev sahibi bebeğe,para mendil,yumurta,ekmek vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz yedinci yada otuz dokuzuncu günü otuz kırkında işlem tekrarlanır ![]() ![]() ![]() Çocuk altı aylık olunca babasının cebinden para aldırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanı geldiği halde yürüyemeyen çocuklar sela vakti kollarından tutularak sallanır ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet Düğünü: Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesinin kutlanmasıdır ![]() ![]() ![]() Düğün sahibi düğünden önce bir takım hazırlıklara başlar ![]() ![]() Perşembe günü yengeler düğün sahibi adına çok yakınlara kına,tanıdıklarına da şekerle sünnet düğününe çağırırlar ![]() ![]() Perşembe veya Cuma günü düğün için ekmek yapılır ![]() ![]() Cumartesi akşamı kadınlar toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pazar günü davetliler sabah 10-13 civarı verilen davete gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ata bindirilen sünnet çocuğu davul zurna eşliğinde,atın arkasında konvoy oluşturan yakınlarının kullandıkları arabalarla mahalle aralarında gezdirilerek tekrar düğün evine gelinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer sünnet çocuğu tekse çocuğa arkadaş olacağına inanıldığı için düğün evinin penceresinden aşağıdaki çocuklara doğru horoz uçurulur ![]() ![]() Sünnetten sonra düğüne çağrılan kadınlar gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerlik: Askerlik çağı gelen ve askerlik kağıdı gelen gençler akrabaları ve komşuları tarafından toplu olarak her öğün ayrı evde olmak üzere yemeğe davet edilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün Adetleri: Günümüzde artık kırsal kesimde uygulanan bu adetler gün geçtikçe azalmakta ve çağa yenik düşmektedir ![]() Görücü usulüyle kız beğenilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Perşembe veya Pazar gününe rastlayan bir gün için nişan tarihine karar verilir ![]() ![]() Oğlan evi düğün yapmaya karar verdiğinde kız evine haber gönderir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün eğlencelerinde kızlar ve erkekler ayrı evlerde toplanarak oyunlar oynanıp,maniler söylenir ![]() Düğünün son gününde “Gelin Çıkarma” yani gelin alma gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelin erkek evine geldikten sonra odasına çıkarılır ![]() ![]() ![]() Ölüm Adetleri: Ölümünden sonra sırtüstü yatırılan ölüye yapılacak ilk iş ölünün çenesini çekmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah taksiratını affetsin”, “ Allah sabırlık versin” gibi teselli edici dualarla ölünün yakınlarının üzüntülerini paylaşırlar ![]() ![]() ![]() Ölüm gününün ertesinde,sabah erkenden kefen su ve tabut hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölünün gömüldüğü ilk gece tevhit çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırkıncı ve elli ikinci gün yine kadınlar ölü evinde toplanarak mevlit okurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriHIDRELLEZ Mevsimlik bayramlarımız içerisinde yer alan ve halkımız arasında baharın başlangıcı olarak kabul edilen Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramı her yıl 6 Mayıs günü kutlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır:6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini,8 Mayıs’tan 6 Kasım’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır ![]() ![]() Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hıdrellez Bayramı etkin olarak kutlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hıdrellez günü ateş yakılır ![]() ![]() Hastalıklardan korunmak isteyenler dua ederek yeşil çimenler üstüne yatarak yuvarlanırlar ![]() 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece gül dallarına bozuk paralar kırmızı atlas keselere sarılarak bağlanır ![]() ![]() Kısmeti çıkmayan kızların başında kilit açılır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve Görenekleriİnanışlar Batıl inanışlara günümüzde çok sık rastlanmamakla birlikte bazılarının özellikle köylerde uygulandığı görülmektedir ![]() -Bazı köylerde büyüye inanılır ![]() ![]() -Nazar değme inanışları yaygın bir inanmadır ![]() ![]() ![]() -Nazardan korunmak için çörek otu evlerde kapı arkalarına,hamile kadınların elbiselerine konulur ve çocuklara yedirilir ![]() -Hayvanlara nazar değerse yedi mezardan çırpı alınır,hayvanın durduğu yerde tütsülenir ![]() -İftiraya uğramamak için kapının eşiğine oturulmaz ![]() -Akşam olunca evden tuz,soğan,sirke çıkmaz;çıkarsa evin bereketi gider ![]() -Delik tas asılırsa yağmurun yağmayacağına inanılır ![]() -İki bayram arasında nikah olmaz ![]() -Salı günü işe başlanmaz;başlanırsa iş sallanır,gecikir ![]() -Evin kapısı akşam gecenin şerri girmesin diye erken örtülür,sabahleyin ise sabahın hayrı girsin diye erkenden açılır ![]() -Hamur yoğrulurken odadan birisi çıkıp gidecekse,hamurun kabarmaması korkusu ile herhangi bir tencere kapağı hamur üzerine kapatılır ![]() -Kargalar köyün üzerinden mezarlığa doğru uçtuğunda bir kişinin öldüğüne veya öleceğine inanılır ![]() -İncir ağacı dibine yatılmaz ![]() -Kedi öldürenin minare yaptırması gerekir ![]() -Kızlar çeyizlerini hazırlarken,nasipleri kapanmasın diye,çeyizleri tersine katlamazlar ![]() -Duyulan kötü bir olayın başa gelmemesi için “şeytan kulağına kurşun” denir ![]() YAĞMUR DUASI : Genelde cuma günleri bir türbe yanına gidilerek Yağmur Duası yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağmur yağması için yapılan törenlerden biri de “kepçecik”tir ![]() ![]() ![]() ![]() Kepçecik! kepçecik! Kepçeciğe ne gereeeek! Anasınııın ilkiiii! Dam altındaaa! tilkiiii! Altın arabaaa!gümüş tekerleeeek! Gökten rahmeeet!yerden berekeeeet! Veer Allahım ver suluca rahmet! Tören bittikten sonra çocuk grubu topluca topladıkları yiyecekleri yiyip eğlenirler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriGeleneksel Türk Tiyatrosu Balıkesir Yöresi köy seyirlik oyunları Bigadiç,İvrindi,Dursunbey ve Sındırgı İlçelerinde daha çok görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde oynanan başlıca oyunlar şunlardır:Bigadiç-Kayırlar Köyü:Deve Oyunu,Bebek Oyunu, Afyon Kazması , İvrindi:Kepçecik Oyunu, İvrindi-Yürekli:Bebek Oyunu,Delioğlan, Dursunbey-İsmailler Köyü:Deve Oyunu ![]() -TÜLÜ Milli günlerde düğün ve bayramlarda,debbağ esnafı tarafından gerçekleştirilen bir gösteridir ![]() En az on kişiden oluşan bir grup keçi ve koyun derilerinin tüylü yerleri dışa gelecek şekilde giyer ![]() ![]() Tülü grubunun başında bir “Tülü Kadısı” bulunur ![]() ![]() -DEVE OYUNU Deveyi yapabilmek için 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deve ve oyuncular hazırlandıktan sonra akşam karanlığı basınca köy meydanında büyük bir ateş yakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriÇocuklara Özgü Oyunlar: Çocuk Oyunları el oyunları,topluluk halinde oynanan grup oyunları ve ip oyunları olarak üçe ayrılabilir ![]() El Oyunları:Genellikle iki kişi ile oynanan oyunlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hem el hem ayakla oynanan oyunlarda,bir birlerinin kollarına girip zıplaya zıplaya önce bir yana,sonra bir yana dönmeler yada önce birinin diğeri etrafında el şaklatarak dönmesi vb ![]() ![]() Bu oyunlarda tekerlemelere ahenkli bir hava verilerek oyunun ritmi sağlanır ![]() ![]() ![]() Oyun sözlerinde anlam aranmaz ![]() ![]() Tekerlemeler: O mella nugetalla Uvva andır mandır matmazella Bir kuru kafa Koydum rafa Raftan aldım Tepsiye koydum Yemesiye tatlı Maymun suratlı İğde ağacı yarıldı Kralın kızı bayıldı Annesi geldi ayıldı Babası geldi bayıldı ![]() ●Demir kapı aralık Kızlar beş bin dolarlık Erkekleri sorarsan Fıçıdan çıkmış pis balık ●-Adınız -Mualla -Ah ne ala Mualla -Yaşınız -Onbeş -Tam Bana göre bir eş ![]() -Köşebeşı -Tam bizim kinin yanıbaşı ![]() -Fındık ,fıstık,dondurma -Biraz da bana verir misiniz? -Pışııık ! ●Annem babam Minareden su çeker su çeker Halka da boynumdan geçer Halka da boynumdan geçer ●Çantamı taktım koluma Çıktım asfalt yoluna Ben subayı beklerken Çöpçü girdi koluma ●Ayakkabım toz atar Çöpçü bana göz atar Gözün kör olsun çöpçü Elalem bize bakar Grupça Oynanan Oyunlar: İlde grupça oynanan çocuk oyunlarından birkaçı şunlardır: ●Grup halinde toplanan çocuklar önce bir ebe seçerler ![]() ![]() Arabistan buğdayları Seçtiğini biçerler Ebe etrafında döndüğü halkadan her hangi bir arkadaşının omuzundan tutarak : Kız seni almaya geldim, Halini sormaya geldim Bundan sonra çık dışarı Diyerek arkadaşını halkadan çıkarır,arkasına alır ![]() ![]() Bir kızım oldu hah hah hah Bir kızım oldu hah hah hah Ebe yanına aldığı oyuncuyla en başından başlayarak aynı şeyleri tekrarlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ●Oyuncular eşit sayıda gruba ayrılırlar ![]() ![]() Oyun için bir yer seçilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ●Eşit oyuncuya sahip iki grup oluşturulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Seke seke ben geldim -Şıngırdaklım hoş geldin -Bey babamın tabakası kalmış,onu almaya geldim ![]() -Beğen de beğendiğini al ![]() Daha sonra birinci grubun baş oyuncusu diğer grubun oyuncularının arkasından dolaşarak bir oyuncunun gözlerini kapatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oyun karşılıklı gidip gelmelerle devam eder ![]() İp Oyunları :Diğer oyunların yanı sıra ip atlama da çocukların özellikle kız çocuklarının en çok sevdikleri oyunlar arasında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ●Lelali Belkıs İçeriye gel kız İpten tut Dışarıya çık kız ●Şirin baba gir İçeriye gir Gargamel geliyor Dışarıya çık ●Arabi Arabi Döner dolabi Kızlar giyer Naylon çorabi Erkekler içer Raki şarabi Arabi Arabi Döner dolabi ●Şu karşı ki dağlar İçin için ağlar Annesi ölmüş Onun için ağlar Şu karşıya bak Otur da kalk Sigaranı yak Keyfine bak Denizde dalga Hoş geldin abla Mendili salla ----- kere hopla ●Balkondan atla Maydanoz topla Kız ben sana ne dedim Ağzını topla Kızın adı Neşe Saat geldi beşe Haydi gidelim dansa Orda yersin pasta ●Çi çi çikolata Hani bana limonata Limonata bitti Hanım kız gitti Nereye gitti İstanbul’a gitti İstanbul’da ne yapacak Terlik pabuç alacak Terlik pabucu napacak Düğünlerde şıngır mıngır giyecek ![]() ●Aydede aydede Senin evin nerede Şahin tepede Karın napıyor Yemek yapıyor Kızın napıyor Dikiş dikiyor Oğlun napıyor Köpek bakıyor Hav hav hav Büyüklerin Oyunları: 1-Geleneksel Kurtdereli Güreşleri Ata yadigârı olan güreşi yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılarıyla temsil eden ve her güreşinde arkasında Türk milletinin olduğunu hissettiğini söyleyen Kurtdereli Mehmet Pehlivan hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türk Cumhuriyeti Devleti döneminde örnek bir sporcu olmuştur ![]() Dünya spor tarihinde önemli bir yeri olan Balıkesirli ünlü sporcu Kurtdereli Mehmet Pehlivan adıyla 1961’den beri yağlı güreşler Kurtdereli Köyü’nde yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Şerif Pehlivan Güreşleri 1946-1949 yılları arasında Türkiye Baş Pehlivanı Sındırgılı Şerif Pehlivan anısına Sındırgı İlçesi,Yüreğil Belediye Başkanlığı’nca 2001 ve 2002 yıllarında Ekim ayı içerisinde Şerif Pehlivan Yağlı Güreşleri ve kültür etkinlikleri düzenlenmiştir ![]() ![]() 3-Mahalli Yağlı Pehlivan Güreşleri İvrindi İlçesinde Eylül ayı içerisinde düzenlenen panayırlarda Mahalli Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır ![]() Hayvan Gücüne Dayanan Sportif Oyunlar-Karşılaşmalar; Edremit-Güre Geleneksel Deve Güreşi Şenlikleri Her yıl Aralık ayının son haftasında Edremit İlçesi’ne bağlı Güre Beldesi’nde geleneksel olarak deve güreşleri yapılmaktadır ![]() ![]() Özel olarak yetiştirilen ve “Tülü” adı verilen erkek develer bu şenliğe uygun olarak tahsis edilen geniş alanlarda,her türlü güvenlik önlemi alınarak güreştirilmektedir ![]() Develer yaptıkları güreşe göre isim alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şenlik olarak kutlanan bu organizasyon bölgede çok sevilmekte ve iç turizme hareket getirmektedir ![]() Burhaniye Deve Güreşleri Türkiye’nin en önemli birkaç deve güreşleri organizasyonundan biri olan Burhaniye Deve Güreşlerinin en az yüz yıllık bir geçmişi bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Güreşler için develerin hazırlıkları güreş sezonunun sonunda (Mart sonları) develerin sırtlarındaki havutlar çıkarılarak başlanır ve develer bakıma çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnızca erkek develerin yarıştırıldığı güreşler üç kategoride yapılmaktadır: Başüstü, Baş,Başaltı ![]() ![]() ![]() ![]() Güreşlerde 3 veya 5 kişiden kurulu Masa Heyeti ve bir Orta Hakem ile bir de Saha Komiseri bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Güreşlerde dereceye giren develerin sahiplerine para ödülleri yanı sıra develere de havut,havan vb ![]() ![]() Yörede yapılan deve güreşlerinin tarihleri şöyledir: -Burhaniye :Aralık ayının 2 ![]() -Pelitköy :Şubat ayının ilk haftası -Karaağaç :Şubat ayının son haftası Grup Halinde Yapılan İnsan Gücü ve Hayvan Gücüne dayanan Sportif Karşılaşmalar-Yarışmalar Karapürçek At Yarışları Karapürçek At Yarışları Susurluk İlçesi’nin Karapürçek Beldesi’nde her yılın Mayıs ayının son haftasında veya Haziran ayının ilk haftasında düzenlenmektedir ![]() ![]() ![]() Her yıl yarışa katılacak olanlara yarışmacılara yarışlardan bir ay öncesinde haber verilerek kayıt formları düzenlenmekte ve yarışa katılacak atlar Belde’ye bir hafta öncesinden gelmeye başlamaktadır ![]() ![]() Yarışlarda ödül olarak para ve her boyun birincisine de “bayrak” verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Karapürçek At Yarışları’nda bulunan Hakem Heyeti genellikle 5 kişiden oluşmakta ve yarış günü bu yarışla uğraşan misafirlerin içinden seçilmektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriHalk Oyunları Balıkesir Halk Oyunları zengin bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Balıkesir Yöresinde Günümüzde Oynanan Başlıca Halk Oyunlarının İsimleri: Harmandalı,İkili Güvende,Toplu Güvende,Bengi,Baydan Nazmiye,Karyolamın Demiri,Akpınar,Hatçam,Azime,Bağ Yüzünün Çamları,Durnalar,Tüllek(İğde Dalı),Demirciler, Ağır Hava,Koca Arap,Kemeraltı,Doğanlar Zeybeği,Sekme,Kayalcanın Taşları(Yörük Ali),Mendili Oyaladım,Karşılama,Şerifem,Aşağı Yoldan,Tünleme,Mende,Yörük Dağı,Ninna, Suda Balık Oynuyor,Sarı Karınca,Köroğlu,Aldı Dereleri,Koybatın Dereleri,Dursunbeyin Hanları,Şıngır,Edremit Güvende,Yılanı Yılanı,Savaştepe Zeybeği,Bandırmalı Güzelim,Alay Havası,İsmailler Zeybeği,Koca Kuş,Koca Ceviz,Dada Zeybeği,Entarisi Damgalı,Oğlanın Adı Hakkı,Ergama,Sabai Güvende,Tabancalı,Kozak Dağının Çamları,İsmailli,Yanık Hatçem ![]() Kadınların Oynadıkları Oyun Adları: Akpınar, Hatçam, Mende, Azime, Durnalar, Demirciler,Tüllek (İğde Dalı), Mendili Oyaladım,Yörük Dağı,Ninna,Suda Balık Oynuyor,Bandırmalı Güzelim,Kozak Oyunu,Entarisi Damgalı,Oğlanın Adı Hakkı,Ergama,Sarı Karınca ![]() Kadın Oyunlarında Çalgı: Geleneksel olarak bakır tava,kazan,kaşık ve zilli maşa kullanılmaktadır ![]() Erkeklerin Oynadıkları Oyun Adları: İkili Güvende,Toplu Güvende,Bengi,Ağır Hava,Karşılama,Koca Arap,Kemeraltı, Sekme,Kayalcanın Taşları,Şıngır,Edremit Güvende,Yılanı Yılanı,Savaştepe Zeybeği,Alay Havası,İsmailler Zeybeği,Koca Kuş,Dada Zeybeği,Doğanlar Zeybeği,Aldı Dereleri,Koybatın Dereleri,Sabai Güvende,İsmailli,Tabancalı ![]() Erkek Oyunlarında Çalgı: Geleneksel olarak bağlama,davul,zurna veya klarnet kullanılmaktadır ![]() Yörede oynanan başlıca oyunlar şöyledir PAMUKÇU BENGİSİ Yörede ünlü olan oyun çeşitlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pamukçu yöresinde köy düğünlerinde,bayramlarda ve eğlencelerde İkili Güvende,Toplu Güvende ve Bengi oynanmaktadır ![]() ![]() ![]() İKİLİ GÜVENDE Murat KARABULUT tarafından derlenen oyun köy düğünlerinde, bayramlarda, Akpınar eğlencelerinde ve sohbetlerde gençler tarafından oynanır ![]() Sadece iki kişi tarafından oynanan bu oyun oldukça hareketlidir ![]() ![]() ![]() Oyuna başlamadan önce müzik eşliğinde kısa bir gezinti yapılır ![]() ![]() ![]() TÜNLEME Sevinç YAŞAR tarafından derlenen oyun bayanlar tarafından düğün ve kına gecelerinde oynanmaktadır ![]() ![]() Oyun kadın ve genç kızların bakır tava ile söyledikleri türkü eşliğinde en az dört kişi veya daha fazla kişi ile kaşıkla oynanmaktadır ![]() 1-Oyun Türküsünün Sözleri: Sevdiğim aşağıda ben yukarıda savaşam İzin ver Allah’ım yare kavuşam Sen benimsin ben seninim ey güzel ![]() Barış, mezarların kar olmayınca Girmem evinize yar olmayınca Bu tepeden o tepeye ev olur Alem sevdiğine yanar del(i) olur ![]() 2-Oyunun Figürleri : a)Düz Figür:Figür sağ ayakla nokta yapılarak başlar ![]() ![]() ![]() ![]() b)Geçiş Figürü:Figür sağ ayak nokta yapılarak başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Oyunda Giyim –Kuşam: 1-Başa;altta çetki üstte çember (Allı bez-Karanfilli bez ) 2-İçe;Dokumadan göynek yada dokuma olmayan fistan 3-Üstte;Kaftan ( Üçetek ) 4-Yakalık 5-Zıbın 6-Kemikli bağ 7-Şal ( Arkalaç ) 8-Peşkir 9-Yün çorap 4-Oyunda Aksesuar : Kaşık ![]() BALIKESİR GELENEKSEL GİYSİLERİ a)Kadın Giysileri:Baş giyiminde ilk al bez başa sarılıp uçları başın üst kısmına gelecek şekilde bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üst bedene göynek/gömlek giyilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayağa ise beyaz yünden nakışlı çorap ve karanfilli kundura,sırmalı potin,çarık,sarı edik veya göğe bakan giyilir ![]() b)Erkek Giysileri:Erkek giyiminde başa beyaz veya kahverengi keçeden yapılan dal fes adı verilen fes giyilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ovada yaşayanlar ise dal fes üzerine renkli,çubuklu veya siyah poşu sararlar ![]() ![]() ![]() Üst kısıma gömlek üzerine camedan giyilir ![]() kartal kanadı giyilir ![]() Kadife,çuha veya dokumadan dikilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alt giyimde ise dokuma bezden yapılan kısa don giyilip bel kısmına yün veya pamukla dokunmuş dikdörtgen şeklinde kuşak ve üstüne de kolon sarılır ![]() ![]() Ayak giyiminde yün çorap ve üzerine tozluk ve tozluk bağı adı verilen püsküllü bir bağ bağlanır ![]() ![]() Dursunbey ve Bigadiç İlçelerinde erkek giyiminde çeşitli farklılıklar görülmektedir ![]() BARANA GELENEĞİ Barana kelimesi Farsça Barhana (Barhane) kelimesinden gelmektedir ![]() ![]() Bugün Anadolu’nun çeşitli yörelerinde gezek,oturak,sıra gecesi ve şeker bağlaması gibi adlarla sürdürülen geleneklerle benzerlikler de göstermektedir ![]() Esas itibariyle gençlerin kendilerini eğittikleri bir örgütlenme olan Barana’da eğlence bir araçtır ![]() ![]() Her yıl hasat bitiminde eylül ortası veya ekim başı gibi başlayıp Hıdrelleze kadar devam eden bu gelenek Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’nde görülmektedir ![]() Hasat bitiminde Barana kurmak isteyen arkadaşlar biraraya gelerek Barana’yı oluştururlar ![]() ![]() ![]() a)Patron veya Başkan :Gençler arasında ve toplumda sayılan ve sevilen birisi seçilir ![]() b)Hakim veya Başkan Yardımcısı :Başkan olmadığı zaman onun yerine geçer ![]() c)Çavuş :Tarafsız ve adaletli birisi seçilir ![]() d)Çavuş yardımcıları veya Falakacı:Güçlü kuvvetli ve saygılı kişilerden seçilir ![]() Seçimlerin ardından ilk toplantının nerede yapılacağı kararlaştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk toplantı bir evde olmaya başlar ve bu toplantılar kan kardeşliğini sembolize ettiği için “kanlı pilav” olarak ifade edilir ![]() Barana’nın İşleyişi Barana üyeleri seçimin ardından bir Pazar akşamı sohbetin yapılacağı evde buluşmak üzere ayrılırlar ![]() ![]() ![]() Aileler yıllardır bu uygulamayı bildikleri için oğullarının barana üyesi olmasından gurur duyarak, büyük bir mutlulukla hazırlıklarını tamamlayıp Pazar akşamını iple çekerler ![]() ![]() Cami çıkışında birlikte eve doğru yönelirler ve belli bir mesafeden sonra başkanın işaret vermesiyle ‘ Sabahtan Kavuştum’ türküsünü söylemeye başlarlar ![]() (Parçanın ilk dörtlüğü) Sabahtan kavuştum ben bir güzele Güzel senin uykuların uçtu mu Senin gönlün yad ellere düştü mü Gülün bir tanesi sen kerem eyle (ben yandım) Eve geldiklerinde merdiven dibinde şu parçaya geçilir: Küçüğüm nereden gelirsin Gasaved gönlümü alırsın (ben yandım) Ergeç sen benim olursun Gasaved gönlümü alırsın (ben yandım) Ev sahipleri türküyü duyar duymaz kapının önüne çıkarlar ve gelenleri karşılarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eminemin çam dibinde sesi var Varın bakın bohçasında nesi var Bir yazmayla top püsküllü fesi var Aman Eminem kalk gidelim dağlara Mekân tutalım mor sümbüllü dağlara Hakimin yanında çavuşun yardımcıları gelecek şekilde gençler karşılıklı otururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eve girildikten sonra,merdiven başında,oturulurken,söyleşiye başlarken hep ayrı özel ezgiler çalınıp koro halinde söylenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sohbet Övme Türküsünün ilk dörtlüğü şöyledir: Uzun çarşı baştan başa Keklik seker taştan taşa Geçmiş olsun ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevdiğim bir o,saydığım bir o Olacak sohbet senindir Senindir,gerçek senindir ![]() Sohbet Övmede ayrıca o geceki ve gelecek toplantının söyleşilerini yapacak kişiler açıklanır ![]() ![]() ![]() ![]() Gizlilik Barana’nın önemli özelliklerinden biridir ![]() ![]() ![]() Baranalar tümüyle toplumsal,ahlaksal ve eğitsel bir kurum niteliğindedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriHalk Müziği Halk Müziği halk tarafından benimsenen ve kulaktan kulağa yayılarak halkın sahibini bilmeden çalıp söylediği ezgilere denilmektedir ![]() ![]() Balıkesir Halk Müziği türlerine baktığımızda “Barana Havaları”, “Zeybek Havaları”, “Güvende” olarak çeşitleyebiliriz ![]() ![]() ![]() Ritmde 9 zamanlı usuller çoğunluktadır ![]() ![]() Yörenin başlıca türküleri şunlardır: Akpınar Yapısına,Evlerinin Önleri Sarı Karınca,Azime Türküsü,Ninna Ninna,Kayalcanın Daşları,Hatçam Çaylar Yaptın mı,Entarisi Damgalı,Mendili Oyaladım,Al Geydim Alsın Diye,Ayva Çiçek Açmış,İki Keklik,Aşağı Yoldan Geliyormuş Üç Atlı,Kurban Olam Kalem Tutan Ellere ![]() Ayva Çiçek Açmış Yöre: Dursunbey / Balıkesir Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek Gönül bu sevdadan vaz mı geçecek Bana da ettiklerin az mı gelecek Yandım Allah yandım yandırma beni Derin uykulardan kaldırma beni Yandım Allah yandım yandan bakana Canım kurban olsun camdan bakana ![]() Evlerinin önü vişne fidanı Dolanı dolanı buldum odanı Hani de bu odanın körpe fidanı (Nakarat) Evlerinin önü duttur geçilmez Dutun yaprakları sıktır seçilmez Anadan geçilir yardan geçilmez (Nakarat) Evlerinin önü bulgur dübeği Dübeğe vurdukça sallar göbeği Ne sen gelin oldun ne ben güveyi ![]() (Nakarat) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriGeleneksel Halk Sanatları 1-Dokumalar: Balıkesir yöresine göçen Yörükler göçebe yaşam sürerken zamanla yerleşik hayata geçmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() 1 ![]() ![]() Balıkesir İlinde Sındırgı İlçesinde dokunan ve adıyla ünlenen el sanatı olan Yağcıbedir Halıları Balıkesir denilince ilk akla gelen üründür ![]() ![]() Yağcıbedir Halılarının iki önemli özelliği vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağcıbedir Halıları motifleri bakımından Karagöz,Heybe Sulu ve Yedi Elli olarak üç gruba ayrılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca köylerde 3000 civarında halı tezgahı olup,yılda yaklaşık olarak 300 ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Düz kirkitli dokuma türü olan zililere Balıkesir’in dağ köylerinde sık rastlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() İpliği kumaş haline getirme işine dokuma denilmektedir ![]() ![]() Genelde ev sakinleri ve marangoz işbirliği ile yapılan dokuma tezgahları bu köylerde hemen hemen her evin bir odasında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Şayak-Aba koyun yünü veya yapağı kullanılarak “Çufalık” adı verilen tezgahlarda dokunan kaba ve kalın bir kumaştır ![]() ![]() 1 ![]() Keçe hammaddesi yün olan,yünün sabunlu su ile ıslandırılıp birçok işlemden geçirilerek dövülmesi ile oluşturulan bir kumaştır ![]() ![]() ![]() Keçenin yapımında yün yapılacak eşyaya göre tartılır ve yay-tokmak yardımıyla veya Makine ile taranıp,kabartılır ![]() ![]() Bu sırada yünün keçeleşmesini sağlayacak sabunlu su için kazana su konulur ve kaynatılır ![]() ![]() Rulo olarak sarılan hasır açılır ve yassılmış yünün üzerine tasa konulan sabunlu su süpürge yardımıyla,yünün her tarafına gelecek şekilde sepilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keçenin sağlamlığını arttırmak için keçenin altına ve üstüne bir kenara ayrılan yün saçkı ile sepilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sargı ile sarılan keçe kol gücü ile dövülüp haşlanmaya başlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keçe ertesi gün tezgah üzerine alınarak düzden,tersten,enden ve boydan olmak üzere farklı şekillerde katlanarak bir süre yuvarlama yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan keçe türü Çoban Kepeneği ise son Tokaçlama İşleminden sonra Tokaç yardımıyla kepeneğin ön yüzünde açılacak olan kanatlar belirginleştirilir ve bıçak yardımıyla aşağıdan yukarıya bu kısımlar açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Desen Oluşturmada Kullanılan Renkli Keçenin Hazırlanması: Bir teneke kutuda veya kazanda kaynatılan suyun içine istenilen renk için yün boyası atılır ve karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde bir çok renkten hazırlanan renkli keçeler desen yapımında kullanılır ![]() ![]() Yapılan keçe ürünleri sanayii ve kırsal kesimin ihtiyacını gidermeye yöneliktir ![]() ![]() Balıkesir Merkez’de ve Savaştepe İlçesi Sarıbeyler Beldesi ve bazı dağ köylerinde yapımı devam etmektedir ![]() 1 ![]() Oya; iplik,boncuk,pul gibi gereçlerle tığ,iğne,mekik,firkete ve şiş kullanılarak çeşitli tekniklerle yapılan el sanatı ürünüdür ![]() ![]() ![]() İğne oyası,iplik üzerine veya kumaş kenarına motiflerin iki veya üç boyutlu olarak genellikle tane şekillerinin yan yana dizilmesi ile oluşturulmaktadır ![]() Balıkesir’de iğne oyacılığında en tanınmış merkez Gönen İlçesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Gönen çevresinde özel bir yeri olan oyacılığın,ilçede Salı günleri kurulan “Oya Pazarı” ve her yıl 6 Eylül Kurtuluş Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Oya Festivali” ile gelişmesi ve sektörünün oluşması sağlanmıştır ![]() Ayrıca Tığ Oyası (Tığ Danteli) de Balıkesir Yöresinde yaygın olarak görülmektedir ![]() 2 ![]() İvrindi İlçesi Korucu Beldesi ve köylerinde daha çok gördüğümüz ağaç işleri yapımına yörede dağ köylerinde de rastlamak mümkündür ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Çömlek yapımı için uygun toprağın alınarak sulanıp,çiğnenmesi ve yoğrulması ardından motorlu çark üzerine konulup el ile şekil verilmesi ile oluşturulan eşyalara çömlek denilmektedir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Motorlu taşıt araçlarının çıkmasıyla önemini kaybeden at arabası yapımı yörede günümüzde yalnızca Susurluk İlçesi’nde yapılmaktadır ![]() ![]() 5 ![]() Balıkesir İlinde Yorgan Yapımı uzun yıllar öncesine dayanan bir sanat dalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriHalk Mimarisi Anadolu gibi tarihin derinliğine yaşandığı, uygarlıkların kesiştiği toprak parçasında bugüne ulaşan mimari mirasın korunması büyük önem taşımaktadır ![]() Ülkemizde korunması gerekli kültürel varlıklar arasında "geleneksel sivil mimarlık örnekleri" büyük yer tutmakta ve önem taşımaktadır ![]() ![]() İlimizde Anadolu geleneksel ev mimarisini yansıtan örneklerin hemen hemen çoğunluğu kentimizin l5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılar dama planlı ve dikey kesişen sokakların üzerine sıralanmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Genel olarak ev yapısı taş temelli, ağaç merteklerle destekli ve genellikle dış üst kat cepheleri ahşapla kaplı şekildedir ![]() İlimizdeki evlerin başlıca özelliklerine bakıldığında ; - Taşıma sistemi, çamur harçlı-taş örgü duvardan oluşmuştur ![]() ![]() - Evler genelde arazinin kot farkından oluşan bodrum ile üzerine yapılmış bir veya iki kattan oluşurlar ![]() ![]() ![]() - Evlerde sofa gerisinde bulunan yüklük veya dolap ile odalara da yüklük ve gusülhane yerleştirilerek sade fakat fonksiyonel mekanlar yaratılmıştır ![]() - Üst katlarda taşıyıcı sisteme ahşap kiriş ve hatıllar dahil edilmiştir ![]() ![]() - Ahşap iskeletli duvarlar sayesinde yapının yükü zemine aktarılmıştır ![]() - Saçaklar iklim şartlarına uygun olarak çok geniş değildir ![]() - Tek veya çift taraflı merdivenlerle ulaşılan ana girişler iki sütunla desteklenen bir revakla geri çekilmiştir ![]() - Yukarı sürmeli giyotin tipinde yapılmış dikdörtgen, sık ve küçük pencereler ile cephe hareketlendirilmiş ve aydınlık mekanlar yaratılmıştır ![]() - Yapılarda düz ve çıkmalı olmak üzere iki çeşit cephe tipi görülür ![]() ![]() - Cepheye hakim olan kat, pencere ve çıkmalar ile dışa açılan "esas yaşam" katıdır ![]() Ayvalık Evleri: Ayvalık Evleri Roma ve Helen yapı izlerini taşıyan “Neo-Klasik Mimari” çizgisi taşımaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balıkesir Gelenek Ve GörenekleriMutfak ve Yemek Kültürü Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir ![]() ![]() İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü birçok yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması ![]() ![]() ![]() Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladır ![]() ![]() Keşkek : Malzemeler :Etli kuzu kemiği(2 kaburga göğsü), 500 gr ![]() ![]() ![]() Yapılışı :Keşkeklik buğday bir gün önceden yıkanır ve haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirit :Tiritlik ekmek küçük küçük doğranır ve tepsiye dizilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sura : Malzemeler :1 adet kuzu veya oğlak eti ön kolu,150 gr ![]() ![]() Yapılışı :Daha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saçaklı Mantı : Malzemeler :4 su bardağı un,1 adet yumurta,2 yemek kaşığı margarin,1 adet tavuk,5 yemek kaşığı tereyağı ![]() Yapılışı :Yumurtalı hamur açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuklu Mantı: Hamur yoğrulur içi boş olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peynirli Patlıcan : Malzemeler :1 kilo patlıcan,Manyas peyniri,2-3 diş sarımsak,domates sosu ![]() Yapılışı :Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve 5-10 dakika tuzlu suda bekletilir ve enli olarak kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün Çorbası : Malzemeler :Yarım su bardağı,haşlanmış nohut,1 çorba kaşığı tereyağı,3 diş sarımsak,2 adet yumurta(sarıları kullanılacak),yarım su bardağı un,yarım su bardağı arpa şehriye ![]() Yapılışı :Et suyuna şehriyeler atılarak pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Zerde Tatlısı : Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr ![]() ![]() Yapılışı :Su ile pirinç kaynatılır ![]() ![]() ![]() Balıkesir Kaymaklısı : Malzemeler :1 kg Un, 300 gr tereyağı,6 yumurta,700 gr kaymak, 2 kg ![]() ![]() Yapılışı :Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Höşmerim : Balıkesir mahalli yemekleri oldukça zengindir ![]() ![]() ![]() Malzemeler : 1kg tuzsuz taze peynir, 2 yumurta sarısı, 250 gr ![]() ![]() Yapılışı : 1kg tuzsuz taze peynir tencereye konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mafiş Tatlısı : Malzemeler :1 yumurta,1 fincan yoğurt,1 fincan ayçiçek yağı,1 fiske tuz,1 çay kaşığı karbonat,alabildiği kadar un ![]() Yapılışı :Yumurta,yoğurt, ayçiçek yağı, tuz,karbonat ve un hamur haline gelecek kadar yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Börülce Ekşilemesi: Börülce Türkiye' de daha ziyade Balıkesir' de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir ![]() ![]() ![]() Sarımsaklı Bulgur: Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaymak Hamuru: Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|