08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Duâ Sırasında Yapılan Hatalar:
DUÂ SIRASINDA YAPILAN HATALAR:
1 Duânın şirk veya bid’at olan tevessülleri içermesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
2 Duâda ölümü temennî etmek ve Allah Teâlâ'dan bunu istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
3 Duâda Allah Teâlâ'nın kendisine bir an önce belâ göndermesini istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
4 Duâda vuku bulması mümkün olmayan veya aklen, genel olarak veya dînen imkânsız olan şeyleri istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
5 Duâda tamamlanmış, elde edilmiş ve bitmiş bir şeyi istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
6 Duâda dînin olamayacağını belirttiği bir şeyi istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
7 Duâda âilesine, malına ve kendisine bedduâ etmek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
8 Duâda günah olan bir şeyi istemek Örneğin bir kimsenin günahlarla imtihan olunmasını istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
9 Duâda yakın akrabayla alakayı kesmeyi istemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
10 Günahların çoğalması için duâ etmek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
11 Allah Teâlâ'nın yalnızca kendisine rahmet etmesini istemek Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Yalnızca bana şifâ ver veya yalnızca bana rızık ver" demesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
12 İmam cemaate namaz kıldıyor ve cemaat de onun duâsına "âmîn" diyorsa, imamın duâyı sadece kendisine has kılması![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
13 Duâda edepsizlik etmek Örneğin bir kimsenin: "Ey köpeklerin Rabbi!" veya "Ey maymunların ve domuzların Rabbi!" demesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
14 Allah Teâlâ'yı sınamak ve imtihan etmek için duâ etmek Örneğin bir kimsenin: "Allah duâmı kabul edecek mi? Etmeyecek mi? Sonucunu görmek için deneyeceğim” demesi Kimisinin de şöyle demesi: "Allah'a yalvaracağım Fayda verirse ne âlâ, vermezse zarar etmiş olmam "
15 Duâ edenin duâsında niyetinin bozuk olması![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
16 Kulun, duâ etmede dâima başkasına güvenmesi ve kendi kendine duâ etmeye gayret etmemesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
17 Duâ sırasında, özellikle de duânın anlamı değişecek şekilde çok hata etmek Duâ eden kimse câhil ve dilbilgisi kurallarını okumamışsa, bu kimse mazurdur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
18 Duâ sırasında Allah Teâlâ'nın güzel isimlerini veya yüce sıfatlarını seçerken gereken önemi vermemek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
19 Duânın kabul olunmasından ümidi kesmek veya kabul olunacağına kesin olarak inanmamak![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
20 Duâda gereksiz ayrıntılara girmek Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Babamı, anamı, dedemi, ninemi, dayımı ve teyzemi bağışla” diye duâ etmesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
21 Allah Teâlâ'ya, Kur’an ve sünnette olmayan isim ve sıfatları vesîle kılarak duâ etmek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
22 Duâda sesi gereğinden fazla yükseltmek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
23 Bazı kimselerin duâ sırasında:“Allahım!Senden,kazanın kötüsünü benden savmanı istemiyorum Fakat kazada bana lütufta bulunmanı dilerim” demesi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
24 Duâyı şarta bağlamak Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Beni, dilersen bağışla" demesi Oysa duâda kesin kararlı olmak gerekir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
25 Yapmacık olarak ağlamak ve bunu sesi yükselterek göstermeye çalışmak![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
26 İmamın cuma günü hutbede, Allah Teâlâ'dan yağmur yağdırması için duâ ederken ellerini kaldırmaması![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
27 Kunut'ta gereksiz olarak duâyı uzatmak veya gâyesine uygun olmayan bir şekilde duâ etmek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Allah Teâlâ, Peygamberimiz Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'e, âile halkına ve ashâbına salât ve selâm eylesin![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
|
|
|