Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Dualar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dua, ilticanın, niyaz, tazarru, önemi

Dua, Niyaz, Tazarru Ve İlticanın Önemi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dua, Niyaz, Tazarru Ve İlticanın Önemi

Dua, niyaz, tazarru ve ilticanın önemi

Son devrin büyük âlim ve ve müfessirlerinden Elmalılı M Hamdi Yazır merhûm, tefsirine, Cenâb-ı Hakk’ın kullarının duâsına verdiği ehemmiyeti beyan eden,“(Resûlüm) de ki: (Kulluk ve) yalvarmanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?” (1) âyet-i kerimesinin mûcibince çok hoş bir münâcât ve tazarru‘ cümleleriyle başlıyor

Biz de bu güzel duâ ve niyâzı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak ve önümüzdeki yaz sezonuna gaflet içinde değil, bu şuur ve idrakle yaklaşlamayı-girmeyi arzu ettik

Şöyle yalvarıyor Elmalılı merhûm:

“İlâhî!
Hamdini sözüme sertâc ettim,
Zikrini kalbime mi‘râc ettim,
Kitâb’ını kendime minhâc ettim
Ben yoktum vâr ettin,
Varlığından haberdâr ettin,
Aşkınla gönlümü bî-karâr ettin
İnâyetine sığındım, kapına geldim
Hidâyetine sığındım lutfuna geldim
Kulluk edemedim, affına geldim
Şaşırtma beni, doğruyu söylet
Neş’eni duyur, hakikati öğret
Sen duyurmazsan, ben duyamam
Sen söyletmezsen, ben söyleyemem
Sen sevdirmezsen, ben sevemem
Sevdir bize hep sevdiklerini
Yerdir bize hep yerdiklerini
Yâr et bize erdirdiklerini
Sevdin Habîbini, kâinata sevdirdin
Sevdin de hıl‘at-i risâleti giydirdin
Makâm-ı İbrâhim’den Makâm-ı Mahmûd’a erdirdin
Server-i asfiyâ kıldın
Hâtem-i enbiyâ kıldın
Muhammed Mustafâ kıldın
Salât ü selâm, tahıyyet ü ikrâm, her türlü ihtirâm O’na, O’nun âline, ashâbına ve etbâına yâ Râb!” (2)

Kur’ân-ı Kerim’de, “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde akl-ı selim sahipleri için muhakkak ki açık ibretler vardır” (3) buyuran Rabb’imiz (cc), mü’minlerin vasıflarını ve onların duâlarını da şöyle târif ediyor:

“Ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (velhâsıl her vakit) Allâh’ı zikreden (o mü’min)ler, göklerle yerin yaratılışı hakkında tefekkür edip (şöyle duâ ederler: ‘Ey Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın Seni tesbih ederiz Bizi cehennem azâbından koru” (4)

Evet, bizler de gerek Elmalılı merhûmun ve gerekse âyet-i kerimede vasıfları anlatılan bu zikir ve fikir erbâbı mü’minlerin samimi duâ ve ilticalarına iştirâk ediyor ve ‘âmîn!” diyerek Rabb’imizden kabûlünü niyâz ediyoruz

DİPNOTLAR
(1) el-Furkan, 77
(2) Hak Dini Kur'an Dili, Eser Kitabevi, İstanbul, 1971, Mukaddime, 1, 3
(3) Âl-i İmrân, 190
(4) Âl-i İmrân, 191

Halis Ece

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com