![]() |
Dua, Niyaz, Tazarru Ve İlticanın Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua, Niyaz, Tazarru Ve İlticanın ÖnemiDua, niyaz, tazarru ve ilticanın önemi Son devrin büyük âlim ve ve müfessirlerinden Elmalılı M ![]() ![]() Biz de bu güzel duâ ve niyâzı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak ve önümüzdeki yaz sezonuna gaflet içinde değil, bu şuur ve idrakle yaklaşlamayı-girmeyi arzu ettik ![]() Şöyle yalvarıyor Elmalılı merhûm: “İlâhî! Hamdini sözüme sertâc ettim, Zikrini kalbime mi‘râc ettim, Kitâb’ını kendime minhâc ettim ![]() Ben yoktum vâr ettin, Varlığından haberdâr ettin, Aşkınla gönlümü bî-karâr ettin ![]() İnâyetine sığındım, kapına geldim ![]() Hidâyetine sığındım lutfuna geldim ![]() Kulluk edemedim, affına geldim ![]() Şaşırtma beni, doğruyu söylet ![]() Neş’eni duyur, hakikati öğret ![]() Sen duyurmazsan, ben duyamam ![]() Sen söyletmezsen, ben söyleyemem ![]() Sen sevdirmezsen, ben sevemem ![]() Sevdir bize hep sevdiklerini ![]() Yerdir bize hep yerdiklerini ![]() Yâr et bize erdirdiklerini ![]() Sevdin Habîbini, kâinata sevdirdin ![]() Sevdin de hıl‘at-i risâleti giydirdin ![]() Makâm-ı İbrâhim’den Makâm-ı Mahmûd’a erdirdin ![]() Server-i asfiyâ kıldın ![]() Hâtem-i enbiyâ kıldın ![]() Muhammed Mustafâ kıldın ![]() Salât ü selâm, tahıyyet ü ikrâm, her türlü ihtirâm O’na, O’nun âline, ashâbına ve etbâına yâ Râb!” (2) *** Kur’ân-ı Kerim’de, “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde akl-ı selim sahipleri için muhakkak ki açık ibretler vardır” (3) buyuran Rabb’imiz (c ![]() ![]() “Ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (velhâsıl her vakit) Allâh’ı zikreden (o mü’min)ler, göklerle yerin yaratılışı hakkında tefekkür edip (şöyle duâ ederler: ‘Ey Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın ![]() ![]() ![]() *** Evet, bizler de gerek Elmalılı merhûmun ve gerekse âyet-i kerimede vasıfları anlatılan bu zikir ve fikir erbâbı mü’minlerin samimi duâ ve ilticalarına iştirâk ediyor ve ‘âmîn!” diyerek Rabb’imizden kabûlünü niyâz ediyoruz ![]() DİPNOTLAR (1) el-Furkan, 77 ![]() (2) Hak Dini Kur'an Dili, Eser Kitabevi, İstanbul, 1971, Mukaddime, 1, 3 ![]() (3) Âl-i İmrân, 190 ![]() (4) Âl-i İmrân, 191 ![]() Halis Ece |
![]() |
![]() |
|