![]() |
Namazda Okunacak Duâlardan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Okunacak DuâlardanNamazda Okunacak Duâlardan Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-'dan rivâyet olunduğuna göre, Ebû Hüreyre: "Bir gün Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretlerine: " - Yâ Resûlellah, namazda iftitah tekbîri ile Fâtiha-i şerîfe arasında ne okursunuz?" diye sordu ![]() - Şöyle derim, buyurdular: ![]() ![]() "Ya Rabb, benimle hatâlarımın arasını uzaklaştır, maşrıkla mağribin arasını uzaklaştırdığın gibi ![]() ![]() ![]() İftitah tekbîrinden sonra me'sûr duâlardan her hangi birisi okunabilir ![]() ![]() duâsıdır ![]() ![]() duâsının (4) okunması da müstehabdır ![]() İmâm-ı Şafiî -rahimehullah- Hazretlerinin intihâb ve iltizâm etdikleri duâ, Sahîh-i Müslîm'de Hazret-i Ali -kerremallahu vecheh- Hazretlerinden mervî bulunan ![]() duâsıdır ![]() (2) Buharî, Ezân, 89 ![]() (3) Ebû Dâvud, hadîs: 776 ![]() (4) En'âm Sûresi, 79 ![]() (5) En'âm Sûresi, 79 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Namazda Okunacak Duâlardan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Okunacak Duâlardannamazda yapılacak başka bir duâ 3531- Ebû Bekir es Sıddık (ra)’tan rivâyete göre, kendisi şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bana namazda yapacağım bir duâ öğret” dedim Rasûlullah (sav) de şöyle buyurdu: “Deki: Ey Allah’ım ben nefsime çok zulmettim günahları ancak sen bağışlarsın katından bir bağışlanma ile beni bağışla bana merhamet et Şüphesiz sen bağışlayan ve acıyansın” (Buhârî, Ezan, 17; Müslim, Zikir: 27) Tirmizî: Bu hadis Leys b Sa’d rivâyeti olarak hasen garibtir Ebû’l Hayrın ismi Mersed b Abdullah el Yezenî’dir 3532- Muttalib b ebi’l Vedaa (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Abbâs sanki bir şey duymuş gibi Rasûlullah (sav)’in yanına gelmişti Rasûlullah (sav), minberde doğruldu ve “Ben kimim” buyurdu Ashab: “Sen Allah’ın Rasûlüsün sana selam olsun” Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ben Abdulmuttalib oğlu Abdullah oğlu Muhammed’im Allah yarattıklarını yaratmış ve beni yarattıklarının en hayırlılarından kılmıştır Sonra o yaratıklarını ikiye ayırmış beni onlar içinde yine en hayırlılarından kılmıştır Sonra o insanları kabilelere ayırmış ve beni en hayırlı kabileden çıkarmıştır Sonra o kabileleri de daha küçük birimlere ayırmış ve beni de neseb soy sop olarak onların en hayırlılarından kılmıştır” (Tirmizî rivâyet etmiştir) Tirmizî: Bu hadis hasendir |
![]() |
![]() |
|