![]() |
İstiâze |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiâzeİstiâze ![]() Ebû Hüreyye -radıyallahu anh-ın rivayet eylediğine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-buyurmuşlardır ki: "Allah'ım! Kabir azâbından sana sığınırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa'd bin Ebî Vakkas -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri şöyle istiâze ederlerdi: "Allahım! Cimrilikden sana sığınırım ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-: Ve sizden erzel-i ömre bırakılanlar da vardır"(51) -meâlindeki âyet-i celîle nâzil olduktan sonra Allah'a erzel-i ömürden de sığınmağa başladı ![]() Hazret-i Aişe radıyallahu anha'dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle istiâze ederlerdi: ![]() ![]() "Allahım, tenbellikten, bunaklık vâki' olacak derecede ihtiyarlıktan, ihtiyarlık çöküntüsünden, ma'sıyet mahallerinde bulunmakdan, borçluluktan, kabir fitnesinden, kabir azâbından, ateş fitnesinden, ateş azâbından ve zenginlik fitnesinden sana sığınırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî'nin İbn Abbas -radıyallahu anhümadan rivayet ettiğine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle istiâze etmişlerdir: ![]() "Ya Rabb! Senin îzzet ve kudretine sığınırım ki, senden başka hiç bir ilâh yoktur ![]() ![]() ![]() Cabir -radıyallahu anh-dan rivâyete göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz: ![]() Kur'ân'dan: "Ey Habîbim de ki Allah Teâlâ Hazretleri sizin üzerinize Nuh tûfânı ve Kavm-i Lût'a taş yağdırdığı gibi sizin de üzerinize bir azâb göndermeğe kaadirdir ![]() "Altınızdan, âl-i Fir'avn'in boğulması ve Karun'un yere geçirilmesi gibi size azâb etmeğe kadirdir" (55) meâlindeki nazm-ı celîlin kırâetinde yine: "Yâ Rabb! Böyle bir azâbdan zât-ı pâk-i ülûhiy-yetine sığınırım!" buyurdu ![]() ![]() Başka bir hadîs-i şerîfde Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri: "Ben Allah Teâlâdan ümmetimden dört şeyin kaldırılmasını istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani insanlar arasında ilâ yevmi'l- kıyam fırkalar ihtilâfıyle veya ecnebi düşmanların tasallutuyle aralarında muharebe ve mukatele eksik olmayacak demekdir ![]() "İblîs yeryüzüne inince Allah'a şöyle dedi; "Ya Rabbi, beni yeryüzüne indirdin ve koğulmuş birisi yapdın ![]() ![]() - Hamam, dedi ![]() - Bana bir de meclis ver, dedikde; - Çarşılar ve yol kavşakları, dedi ![]() - Bana içecek ver, dedi ![]() - Her sekir veren şey, dedi ![]() - Bana müezzin ver, dedikte: - Çalgıcılar, dedi ![]() - Bir de Kur'ân ver, dedikde: - Şiir, dedi ![]() - Kitab ver dedikte: - İnsanların vücudlarına yaptırdıkları dövmelerdir, dedi ![]() - Bana bir söz ver, dedikde: - Yalan sözler senin sözlerindir, dedi ![]() - Bana bir peygamber ver dedikte; - Kâhinler, dedi ![]() - Tuzak ver, dedikde: - Kadınlardır," (59) dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Deyince şeytan kalbinden hortumunu çeker ![]() "Ben bir söz biliyorum ki, onu öfkelenmiş bir kimse söylerse öfkesini giderir: Bu söz: ![]() "Ey Rabbim! Koğulmuş şeytanın şerrinden sana sığınırım!" (61) sözüdür ![]() "Şöyle de: "Ey Rabbim! Kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve menîmin şerrinden sana sığınırım ![]() "Gecenin evvelinde ve gündüzün evvelinde şu duâ ile duâ eden kulu Allah Teâlâ İblîs'den korur: ![]() "Sânı yüce, bürhânı büyük, kudreti şiddetli Allah'ın adiyle ![]() ![]() ![]() "Belânın sizi ezmesinden, şakavetin çukuruna düşmekten, kötü kazaya uğramaktan ve düşmanların şamatasından Allah'a sığının ![]() Cehennemden Allah'a sığınınız ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'a sığınanların sığınma vâsıtalarının ef-dalini söyleyeyim mi? Felâk ve Nâs sûreleridir ![]() "Şu yaptığım tavsiyeyi işitmene hiç de bir mâni' yokdur: Sabah ve akşama çıktığında de ki: ![]() "Ey Hayy u Kayyum olan Rabbim! Rahmetine tevessül ediyorum ve benim her hâlimi ıslâh etmeni istiyorum ![]() (48) Buhârî, Ezan, 149 (49) Ömrün zayıf ve kötü kısmı ki çocuk gibi olur, bildiği şeyi bilmez olur ve kendisinde bunama ârız olur ![]() (50) Buhârî, Tefsîr, Sûre: 16 (51) Nahl Sûresi, 70 (52) Buhârî, Deavât, 39 ![]() (53) Buhârî, Eymân, 13, Tevhîd, 7; Müslim, Zikr, 68 ![]() (54-55-56) el-En'âm, 65 ![]() (57) Buharî, Tefsîr-u sûre, 6 ![]() (58-59) Râmûzû'l-ehadis ![]() (60) a ![]() ![]() (61) Buhârî, Bed'ül-halk, II; Müslim, Birr, 109, 110; Ebû Dâvud, Salât, 109 ![]() (62) Neseî, İstiâze, 4 ![]() (63) Râmûzû'l ehâdis ![]() (64) Buhârî, Kader, 13 ![]() (65) Râmûzû'l ehâdîs ![]() (66) a ![]() ![]() (67) el-Câmiu's-sağîr |
![]() |
![]() |
|