Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
lala, paşa, şahin

Lala Şahin Paşa

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lala Şahin Paşa

Orhan Gazi zamanında yaşayan Lala Şahin Paşa, Şehzade Murad'a (Sultan Murad Hüdavendigar) lalalık ederek onu yetişmesinde büyük pay sahibi oldu Rumeli'de büyük askeri başarılar kazandı Orhan Gazi'nin büyük oğlu Süleyman Paşa ölünce, onun yerine beylerbeyi oldu Rumeli'deki tüm kuvvetlere Lala Şahin Paşa komuta etti Osmanlı tarihinde beylerbeyi ünvanını taşıyan ikinci kişidir

Sultan Murad Hüdavendigar zamanında Edirne, Filibe ve Zara'yı fethetti 1363'de Edirne'yi geri almak için gelen 60000 kişilik haçlı kuvveti, Edirne yakınına ulaştı Osmanlı kuvvetleri bu orduya karşı koymak için yetersizdi Lala Şahin Paşa düşmanı oyalamak için 10000 kişilik kuvvetle, Hacı İlbey'i gönderdi Kendisi de Edirne'yi savunmak için hazırlıklar yaptı Hacı İlbey haçlı kuvvetlerine ani bir baskın yaparak Sırp Sındığı Savaşı'nı kazandı Lala Şahin Paşa'nın Hacı İlbey'i bu başarısından dolayı kıskanarak zehirletip öldürttüğü söylenir Bursa'da bir medrese, Mustafakemalpaşa'da bir cami yaptırmış olan Lala Şahin Paşa, 1376 yılında vefat etti

osmanlı700

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com