Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divanı, hümayun

Divanı Hümayun

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Divanı Hümayun

Osmanlı împaratorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören müesese Divanı Hümayun, Topkapı sarayındaki Kubbealtı dairesinde toplanırdı Kuruluğu, 1467 yılından sonradır Devletin ilk zamanlarında devlet işleri ya doğrudan doğruya padişahlar tarafından ya da sadrazamlar tarafından görülürdü Fakat İstanbul'un alınmasından sonra, devlet işlerinin çoğalması, böyle bir divanın kurulmasını gerekli kılmıştır

Fatih Sultan Mehmet zamanında başlamış olan Divanı Hümayunda şu vazifeliler bulunurdu:

1 - Başta sadrazam olmak üzere vezirler,

2 - Kazaskerler,

3 - Defterdarlar,

4 - Nişancılar

Sadrazam ve vezirler paşa unvanını taşırdı ve Divanı Hümayun'un birinci derecede üyeleri idi Vezirlik, Osmanlı devlet idaresinde, askerî ve idarî silsilede en yüksek bir paye durumunda idiler Bunlar �ordu kadısı� durumunda âdi

Kazaskerler, Divanı Hümayun'un İkinci derecede üyesi durumunda idiler Bunlar �ordu kadısı� durumunda vazifelilerdi

Defterdarlar, Maliye nazırları durumunda idiler, Nişancılar, resmî evraklara, padişahın ismini yazanlardır

Daha sonraları Divanı Hümayunda, Dışişleri bakanı durumunda olan reisülküttap da yer almıştır, önceleri - Fatih devrine kadar - Divanlara padişahlar başkanlık etmiş sonraları divanlar sadrazamın başkanlığı altında toplanmıştır Divanı Hümayun, haftada dört gün toplantı yapardı

Kaynak:wwwnedircc

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com