![]() |
Abdülkadir Geylani |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülkadir GeylaniAbdülkadir Geylani Evliyânın büyüklerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri daha doğmadan, ilerde büyük bir zât olacağına dâir alâmetler, işâretler görülmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başlangıcım şöyleydi, dillerde söylenirdi Beşikteyken oruçtum, bunu herkes bilirdi ![]() Doğduğu senenin ramazân-ı şerîf ayının sonunda havalar bulutlu geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() On yaşında mektebe giderken etrâfında meleklerin kendisi ile berâber yürüdüklerini görür, onlardan; "Yer açın evliyâdan bir zat geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî on sekiz yaşında Bağdad'a geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim tahsilini tamamlayıp yetiştikten sonra, vâz ve ders vermeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir-i Geylânî hazretleri, bir müddet ders verip insanları irşâd ettikten, hak ve hakikatı anlattıkdan sonra, ders ve vâz vermeyi bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irak'ın sahrâ ve harâbelerinde 25 sene insanlardan uzak kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytanlar çeşitli kılık ve kıyâfetlere bürünüp toplu hâlde yanıma gelir, beni yolumdan çevirmek için uğraşırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kere Abdülkâdir Geylânî şöyle bir ses işitti: "Ey Abdülkâdir! Ben senin Rabbinim! Sana haramları mubah, serbest kıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir kere gâyet çirkin ve pis kokulu birisi geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytanı başımdan savdıktan sonra bana pek lezzetli süslü ve parlak şeyler göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra içimi seyrettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine nefsim kendi şeklinde bana gelir, kendine dost olmam için yalvarırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunlara rağmen, henüz matluba, maksada ve asıl istediğime varamamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihâyet bütün varlıklardan yüz çevirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahralarda dolaşırken "Ol" sözü ile ihsân olundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri bu uzun dolaşmalardan sonra Bağdad'a dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddetten beri Bağdad'da bulunan Abdülkâdir Geylânî hazretleri fitne ve karışıklıklar olunca tekrar sahrâlara çıkmak istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra onun sohbetlerine gider, halledemediği, çözemediği esrarı, gizli şeyleri ondan sorardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bir sohbet toplantısında, Abdülkâdir Geylânî hazretleri dışarı çıkmıştı ![]() ![]() ![]() Başka bir gün o gelince ayağa kalkıp; "Hoş geldin Abdülkâdir! Sen âriflerin, Allahü teâlâyı tanıyanların seyyidi, efendisisin ![]() ![]() ![]() ![]() Zamânındaki diğer evliyâ da kerâmet olarak ilerde onun derecesinin yüksek olacağını haber verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir defasında da; "Ey Bağdadlılar! Allahü teâlâya yemîn ederim ki, onun başında bir ucu doğuda bir ucu da batıda olan sancaklar dalgalanacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet Abdülkâdir Geylânî hazretleri Bağdad'da insanları irşâda, Allahü teâlânın beğendiği yolda bulunmaya dâvete ve nasîhat etmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimizden hazret-i Ali vâsıtasıyla gelen feyzler, mânevî ilimler ondan sonra hazret-i Hasan ile Hüseyin ve on iki imâmdan diğerleri ile devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin evliyâlıktaki derecesinin yüksekliğini zamânındaki bütün evliyâ kabûl etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Halîfet-ül-Ekber anlatır: Rüyâmda Resûlullah efendimizi gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Adiyy bin Müsâfir; "Bu sözü yalnız o söyledi, başkasından duymadım ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmed Rufaî hazretleri; "O bu sözü mânevî emirle söyledi ![]() ![]() İbn-i Hacer-i Askalânî hazretleri de; "Bunun mânâsı, ilerde o kadar kerâmet gösterecektir ki, inâd eden ve doğru yoldan sapanlardan başkası onu inkâr etmeyecektir ![]() ![]() Büyük âlim İzzeddîn bin Abdüsselâm; "Şüphesiz o, evliyânın sultanı idi ![]() ![]() Hayat bin Kays hazretleri buyurur ki: "Abdülkâdir Geylânî bu sözü söyleyince, bütün velîlerin kalblerindeki nûrlar arttı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abdülkadir Geylani |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülkadir GeylaniAbdülkâdir Geylânî bu sözü söylediğinde, yeryüzünde velîler boyunlarını ona doğru uzattı ![]() ![]() "Şu anda Abdülkâdir Bağdad'da "Ayağım, her velînin boynundadır" diyor ![]() Ebû Medyen Mağribî de; "Evet ben Mağrib'de ona boynunu uzatanlardan biriyim ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin tasavvuftaki yoluna Kâdiriyye tarîkatı denir ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri tasavvuf bilgilerini herkesin anlayacağı şekilde sundu ![]() ![]() Hicrî beş yüz yirmi bir senesi Şevval ayının on altısı olan Salı günü öğleden önce, Resûlullah efendimizi rüyâmda gördüm ![]() "Ey oğlum, niçin konuşmuyorsun?" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün, minberde oturmuş vâz ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sohbetlerinde bâzan birkaç kişi coşarak kendinden geçerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derin ilim sâhibi idi ![]() ![]() Bir gün birisi huzûrunda Kur'ân-ı kerîm okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce lâzım olan din bilgilerini öğrenmeyi tavsiye ederdi ![]() Evliyânın hayâtından ve sözlerinden bahseden arabî Hilyet-ül-Evliyâ kitabını birisinden dinlemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah ve ikindiden sonra tefsîr, hadîs ve fıkıh; öğleden sonraları Kur'ân-ı kerîm ve kırâat dersleri okuturdu ![]() ![]() ![]() Gençken nahiv okuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin şöhreti her tarafı kaplayınca, Bağdad'ın ileri gelen âlimleri, herbiri bir mesele sorup imtihân etmek için huzuruna gelip oturdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Sa'îd Kilevî şöyle anlatmıştır: Ben, Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin meclisinde iken, Resûlullah efendimizi ve enbiyâyı gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Kudâme şöyle söylemiştir: "1166 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri felsefe ile meşgûl olmayı hoş görmezdi, ondan men ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Muzaffer Mansur der ki: Birkaç kişi ile Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin yanına gitmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dîne uygun olmayan bir şeye müsâade etmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok sabırlı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretleri heybetli idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yemek isteyen, ekmek isteyen, yatmak isteyen kimse yok mu? Gelsin!" Kendisine hediye gelse, yanındakilere dağıtır, bir kısmını da, kendisine ayırırdı ![]() ![]() Fakîrlerin ve dervişlerin nafakasını satın almak için, vazîfeli hizmetçilerinin, bir başka işi olsa, yâhut hastalansalar, kendisiçarşıya çıkar, ceddi Resûlullah efendimize sallallahü aleyhi ve sellem uyarak, ev için lüzûmlu şeyleri satın alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıkıntısı ve dileği olanlar onu vesîle ederek, araya koyarak Allahü teâlâya duâ ettiklerinde dileklerine kavuşurlardı ![]() "Sıkıntıda olan bir kimse beni vesîle edip Allahü teâlâya yalvarsa derhâl sıkıntısı gider ![]() ![]() ![]() Bir kere de; "Her kim her rekatında Fâtiha'dan sonra on bir İhlâs okuyarak, iki rekat namaz kılarsa, selâmdan sonra da on bir defâ Allah'ın Resûlüne salât ve selâm getirip benim ismimi anarak yalvarırsa, Allahü teâlânın izni ve yardımıyla derhâl işi görülür ![]() ![]() Temiz bir hanım, Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerine talebe olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müridlerinin, talebelerinin tövbesiz vefât etmemeleri için duâ etti: "Allah'ım! Ceddim, Habîbin Muhammed aleyhisselâm ve kullarından takvâya erenlerin hâtırı için, hiç bir mürîdimin, talebemin rûhunu tövbesiz alma ![]() ![]() Bir defâsında; "İyi müridlerin hâli mâlum, ya kötülerinki ne olacak?" diye sorduklarında; "İyi olanlar kendilerini bize adamışlardır ![]() ![]() ![]() Bir kere de; "Bana gözün alabileceği kadar bir kitap verildi ![]() ![]() ![]() Cinler de kendisinden çekinir, itâat edip sözünü dinlerlerdi ![]() Ebû Saîd Abdullah bin Ahmed isminde birinin kızına cinler musallat olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duâsı makbûl idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiblerin tedâvî edemediği hastalar ona gelirler, duâsı bereketiyle şifâ bulup giderlerdi ![]() ![]() ![]() Halk sıkıntıları olunca ona gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Ezher şöyle anlatır: Bir sene Allahü teâlâdan devamlı bana evliyâsından birini göstermesini istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu gören tesiri altında kalır, mübârek biri olduğunu hisseder, kalbi katı ise, yumuşardı ![]() ![]() Kendisi hakkında kötülük düşünene merhamet eder, onun iyiliğini isterdi ![]() Gavs-ül-âzam, Medîne-i münevvereden Bağdad-ı Dârüsselâma gelirken, yolda hırsızlardan birine rastladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meclisi müslüman olmak için gelenlerden boşalmazdı ![]() Ben Yemenliyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine on üç kişilik bir hıristiyan cemâati müslüman olmayı kararlaştırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâdiseler, Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin büyüklüğünü, derecesinin yüksekliğini göstermektedir ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın izni ile bir anda birçok yerde bulunurdu ![]() Ramazân-ı şerîfte bir gün, ayrı ayrı yetmiş kişi, birbirinden habersiz, Gavs-ül-a'zamı iftâra dâvet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilesini çekmeden yüksek mertebelere ulaşılamıyacağını söylerdi ![]() Bir kadın, çocuğunu Abdülkâdir-i Geylânî'ye getirip; "Oğlumun kalbini size tutulmuş gördüm; bana hizmetinden onu âzâd edip, size getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bâzan sevdiklerine mânâ âleminde çeşitli şeyleri gösterirdi ![]() Bir kere daha yanına gitmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abdülkadir Geylani |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülkadir GeylaniEbü'l-Hacer Hâmid Hirânî anlatıyor: Bir gün Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin medresesine gittim ve huzûrunda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün bir cemâatle terasta durup, Buhârâ tarafına dönerek, güzel bir koku aldı ve; "Benim vefâtımdan yüz elli yedi sene sonra, dünyâya Muhammedî meşreb birisi gelir, ismi Behâeddîn Muhammed Nakşibendî'dir ![]() ![]() ![]() Evliyânın büyüklerinden ve mürşid-i kâmillerin en meşhûrlarından olan bu zât, Muhammed Behâeddîn-i Buhârî Nakşibend hazretleri idi ![]() Allahü teâlâ ona eşyânın aslını, neden meydana geldiğini gösterirdi ![]() Bir gün devlet ileri gelenlerinden birisi huzûruna gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her zaman gizli açık kerametleri görülürdü ![]() "Kerâmetler ancak bir hayır, hikmet için gösterilir ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin insanları gafletten uyaran, kendilerine gelmesine vesîle olan pekçok sözü vardır ![]() "İnsanlara rehberlik eden kimsede şu hasletler bulunmazsa, o rehberlik yapamaz ![]() ![]() "Şükrün esası, nîmetin sâhibini bilmek, bunu kalb ile îtirâf etmek ve dille söylemektir ![]() "Büyük âlimlere tâbi olunuz; bid'at yoluna, dinde olmayıp, sonradan çıkarılan şeylere sapmayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kalb dünyâ arzularından birine bağlı kaldığı ve geçici lezzetlerden birinin peşine takılıp gittiği müddetçe, imkânı yok, âhireti sevmiş olamaz ![]() "Mümin, insanlara karşı yüzünden sevinçli olduğunu gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsanlara gösteriş için amel yapıp, sonra da bunu Allahü teâlânın kabûl etmesini istemek yakışır mı? Hırsı, şımarıklığı, azgınlığı ve dünyâya düşkünlüğü bırak ![]() ![]() ![]() ![]() İlk önce yapılması lâzım olan şeyler husûsunda: "Mü'minin, en önce farzları yapması lâzımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kötü arkadaşlardan uzak olmayı tavsiye eder, şöyle buyururdu: "Kötü arkadaşları terket ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey oğul! Kötü kimselerle düşüp kalkman, seni, iyi kimseler hakkında kötü zanna düşürür ![]() ![]() Ey oğul! Senin düşüncen, yiyecek, içecek, giyecek ve dünyâ lezzetleri olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydasız şeyleri bırakmak husûsunda: "Ey zavallı! Sana fayda vermeyen şeyler hakkında konuşmayı bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi zan sâhibi olmak hakkında: "Müslümanlar hakkında iyi zan sâhibi ol ![]() ![]() ![]() ![]() Duâ hakkında: "Allahü teâlâdan dünyâ ve âhiretin hayırlarını iste ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âhiret işlerini önce yapmak husûsunda: "Âhireti sermâyen, dünyâyı bu sermâyenin kazancı yap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan nasîhatı kabul etmek hakkında: "Kardeşinin sana yaptığı nasîhatı kabul et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acele etmemek husûsunda: "Acele etme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaflet hakkında: "Allahü teâlâdan hakkıyla hayâ ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah için yapılmayan işler hakkında: "Senin dilin güzel ve tatlı; yüzün ise kötülüklerden kurtulmuş gibi gülüyor, ya kalbinin hâli nasıl? Cemâat içinde iyi görünüyorsun, ya yalnız iken, yanında kimse yok iken nasılsın? Göründüğün gibi değilsin ![]() ![]() İnsanlara gösteriş için, onların rızâlarını almak için amel yapıp, sonra da bunu Allahü teâlânın kabûl etmesini istemek yakışır mı? Hırsı, şımarıklığı, azgınlığı ve dünyâya düşkünlüğü bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın sevgisinde samîmiyetin nasıl belli olduğu hususunda: "Kulun Allahü teâlâyı sevmesinde samîmi olup olmadığı, başına belâ ve musîbet geldiği zaman ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabır ve tahammüllerin karşılıksız kalmayacağına dâir: "Halinizden şikâyette bulunmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâya, rızâsı için yapılan sabırlar ve tahammüller, aslâ karşılıksız kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayâtı fırsat bilmeye dâir: "Hayatta olduğunuz müddetçe, ömrü fırsat biliniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabir ziyâretine dâir: "Kabirleri ziyâret ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() Günahlardan sakınmak husûsunda: "Mümin kimse küçük günahları da büyük görür ![]() ![]() ![]() ![]() Vefâtı: Abdülkâdir-i Geylânî hazretleri vefât edeceği sırada, oğullarına buyurdu ki: "Yanımdan ayrılın! Çünkü zâhirde, görünüşte sizinle, bâtında sizden başkasıyla yâni Allahü teâla ile berâberim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlu Şeyh Abdürrezzâk anlatır: Gavs-ül âzam, o esnâda, ellerini kaldırıp, uzattı ve; "Ve aleyküm selâm ve rahmetullahi ve berekâtühü! Tövbe ediniz!" buyurdu ![]() Vefât ederken iki defâ; "Allahümme refîk al a'lâ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son anlarında, oğlu Abdülcebbâr; "Babacığım, bedenin acı duyuyor mu?" diye arz edince; "Bütün uzuvlarım acı içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlu Şeyh Abdülazîz; "Hastalığınız nasıldır?" diye sorunca; "Benim hastalığımı, insan, cin ve meleklerden hiçbiri bilmez ve anlayamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra; "Kudret ile hâkim, kullarına ölüm ile gâlib olan Allahü teâlâ, her ayıp ve kusurdan münezzehdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefâtı büyük bir üzüntüyle karşılandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkâdir Geylânî hazretlerinin kız ve erkek pek çok çocuğu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Eserlerinden bâzıları şunlardır: 1) El-Gunye li-Tâlibî Tarîk-ıl Hak: Îmân, ibâdet ve ahlâkî konuları ihtivâ eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALTININ VAR MI? Bir gün Abdülkâdir Geylânî'ye; "Bu işe başladığınızda, bu yola adım attığınızda, temeli ne üzerine attınız? Hangi ameli esas aldınız da böyle yüksek dereceye ulaştınız?" diye sordular ![]() "Temeli sıdk ve doğruluk üzerine attım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATEŞİN ODUNU YİYİP BİTİRDİĞİ GİBİ Abdülkâdir Geylânî'nin sohbetleri ile hasta gönüller şifa bulur, katı kalpler yumuşardı ![]() ![]() Ey mümin! Ne oluyor ki, seni, komşunu; yemede, içmede, giymede ve başka şeylerde kıskanır görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BU İHTİYARI HİMÂYE ETSİN! ![]() ![]() Gavs-ül-a'zam bir gün, İmâm-ı Ahmed bin Hanbel'in kabrini ziyâret etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gece Resûlullah efendimizi rüyâda gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİZİM YOLUMUZ Oğlu Abdurrezzâk'a şöyle vasiyet eyledi: Ey oğlum! Allahü tealâ bize ve sana ve bütün müslümanlara tevfîk, başarı ve muvaffakiyet ihsân eylesin! Sana Allah'tan korkmanı ve O'na tâat üzere olmanı, dînimizin emir ve yasaklarına riâyet etmeni ve hudûdunu gözetmeni vasiyet ederim ![]() Ey oğlum! Allahü teâlâ bize, sana ve müslümanlara tevfîk versin! Bizim bu yolumuz, Kitap ve Sünnet üzere bina edilmiştir ![]() ![]() Ey oğlum! Sana vasiyet ederim! Derviş yâni Allah adamlarıyla berâber ol ![]() ![]() Ey oğlum! Allahü teâlâ bize ve sana tevfîk versin! Fakirliğin hakîkati, senin gibi olana muhtaç olmaman, zenginliğin hakîkati ise, senin gibi olandan bir şey istememendir ![]() ![]() ![]() Ey oğlum! Zenginlerle sohbetin, görüşmen izzet ile, onlara değer vermeyerek, fakirlerle görüşmen ise, kendine değer vermiyerek olsun ![]() İhlâs üzere ol! İhlâs, insanların görmesini hâtıra getirmeyip, yaradanın dâimâ gördüğünü unutmamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Menâkıb-i Şeyh Abdülkâdir-i Geylânî (Mûsâ bin Yünûnî) 2) Behcet-ül-Esrâr (Ali bin Yûsuf) 3) Kalâid-ül-Cevâhir fî Menâkıb-i Şeyh Abdülkâdir-i Geylânî 4) Tefric-ül-Hâtır fî Menâkıb-i Şeyh Abdülkâdir 5) Tenşîtül-Hâtır fî Menâkıb-i Gavs-ül-âzam 6) Câmiu Kerâmât il-Evliyâ; c ![]() ![]() 7) Tabakât-ül-Kübrâ (Şa'rânî); c ![]() ![]() 8) Zeyl-i Tabakât-ı Hanâbile; c ![]() ![]() 9) Nefehât-ül-Üns; s ![]() 10) Şezerât-üz-Zeheb; c ![]() ![]() 11) Hadîkat-ül-Evliyâ; 2'nci kısım, s ![]() 12) El-A'lâm; c ![]() ![]() 13) Mir'ât-ül-Haremeyn; c ![]() ![]() 14) Nûr-ül-Ebsâr; s ![]() 15) El-Bidâye ven-Nihâye; c ![]() ![]() 16) Fevât-ül-Vefeyât; c ![]() ![]() 17) Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî; c ![]() ![]() 18) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; s ![]() 19) Redd-i Vehhâbî; s ![]() 20) Tabakât-ül-Evliyâ; s ![]() 21) Esmâ-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 22) Mu'cem-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 23) Rehber Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 24) Ahbâr-ül-Ahyâr; s ![]() 25) Sefînet-ül-Evliyâ; c ![]() ![]() 26) İslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|