![]() |
Abdullah Bin Hâzır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin HâzırABDULLAH BİN HÂZIR Evliyânın büyüklerinden ve hadîs âlimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Hâzır hadîs ilminde büyük âlim olup, Muhammed bin Abdullah el-Ensârî, Şâz bin Feyyâz, Kabisa bin Utbe el-Kûfî, İbrâhim bin Mûsâ, El-Ferrâ', Er-Râzî başta olmak üzere pek çok âlimden hadîs öğrenmiştir ![]() Abdullah bin Muhammed bin Nâciye, Muhammed bin Yûsuf bin Bişr el-Hirevî, Ebû Bekr eş-Şâfiî ve başka âlimler de Abdullah bin Hâzır'dan hadîs-i şerîf rivâyet etmişlerdir ![]() Yûsuf bin Hüseyin şöyle anlatır: "Mısır'a Zünnûn-i Mısrî'nin yanına gittikten sonra, Rey şehrine dönüyordum ![]() ![]() ![]() -Nereden geldin? diye sordu: -Mısır'dan gelip, Rey'e gidiyorum ![]() ![]() Buyurdu ki: -Kabûl etmezsin! -Ederim ![]() ![]() O yine, -Kabûl etmezsin! buyurdu ![]() -Belki kabûl ederim, dedim ![]() Yine; -Biliyorum kabûl etmezsin! buyurdu ![]() -İhtimâl ki kabûl ederim, dedim ![]() Buyurdu ki: -Gece olduğunda git Zünnûn-i Mısrî'den ne yazmış isen, hepsini Dicleye bırak ![]() -Bir düşüneyim, dedim ![]() O gece düşünce bastı ve hiç uyuyamadım ![]() ![]() -Gönlüm bu işe râzı olmadı, dedim ![]() -Zâten ben sana kabûl etmiyeceğini söylemiştim, buyurdu ![]() -Bir şey daha söyler misiniz? dediğimde; -Onu da kabûl etmezsin, buyurdular ![]() -Kabûl ederim, diye ısrar ettim ![]() -Rey şehrine gittiğinde, ben Zünnûn-i Mısrî'yi gördüm deme, buyurdular ![]() Bu sözü uzun müddet düşündüm ![]() ![]() ![]() -Bu dediğiniz iş zordur ![]() Buyurdu ki: -Sana, senin için gâyet lüzumlu olan bir şey söyleyeceğim ![]() -Buyurun söyleyin, dedim ![]() -Şimdi evine gittiğin zaman, insanları kendine dâvet etme ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Hâzır'ın bu sözünü, Şeyhülislâm Abdullah-ı Ensârî şu sözle izâh etti: Allahü teâlâ Mûsâ aleyhisselâma; "Ey Mûsâ! Dilin her zaman beni zikretsin ![]() ![]() ![]() Bu iki büyük velî bu söz ve îzâhlarıyla, her an Allahü teâlâyı hatırlayıp, O'nu bir an unutmamağı tavsiye buyurmuşlardır ![]() ![]() Kendisine insanın îmânının nasıl kâmil olacağı sorulduğunda Ahmed bin Hanbel tarîkıyla rivâyet ettiği şu hadîs-i şerîfle, cevab verdi: "Sizden biriniz kendi nefsi için sevdiğini mümin kardeşi için de sevmedikçe, îmânı kâmil olmaz" ![]() Kadınların kocalarına karşı nasıl davranmaları sorulduğunda; erkeğin kadını üzerinde olan haklarını uzun uzun anlattıktan sonra Şâz bin Feyyâz, Amr bin İbrâhim, Katâde, Sa'îd bin Müseyyib, Abdullah bin Amr'dan rivâyet ettiği şu hadîs-i şerîfi okudular ![]() ![]() 1) Tabakât-us-Sûfiyye (Sülemî); s ![]() 2) Târih-i Bağdâd; c ![]() ![]() 3) Nefehât-ül-Üns (Osmanlıca); s ![]() 4) Tabakât-ı Ensarî; s ![]() 5) Nesayim-ül-Mehable; s ![]() 6) Nefehât-ül-Üns; s ![]() 7) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; cild 3, s ![]() |
![]() |
![]() |
|