![]() |
Abdullah-İ Ensârî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah-İ EnsârîABDULLAH-I ENSÂRÎ Evliyânın meşhûrlarından ve Hanbelî mezhebinin büyük fıkıh âlimlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dört yaşında ilim öğrenmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun büyük bir âlim ve evliyâ olacağını Hızır aleyhisselâm müjdelemiştir ![]() Hâce Ebû Âsım, Abdullah-i Ensârî hazretlerinin hocalarından ve akrabâsından idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır aleyhisselâm bize geldiğinde, Abdullah'ı görüp kim olduğunu sordu ![]() ![]() ![]() "Filân kimsedir ![]() ![]() "Doğudan batıya kadar herkes onun adını duyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gerçekten müjdelendiği gibi yetişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim uğruna emsâline az rastlanan gayret ve fedâkarlıklar gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç yüz âlimden hadîs-i şerîf öğrendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim tahsîlini tamamladıktan sonra insanların, Allahü teâlânın emrine uymaları, yasakladıklarından sakınmaları için gayret etti ![]() ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî, şeyhülislâm idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle anlatmıştır: Bir zaman bir arkadaş ile Basra'ya gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakîkaten de ertesi günü öğle namazından sonra vefât etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "O bir derviş idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî hazretleri buyurdu ki: "Öyle zaman olur ki, Allahü teâlâ bir kulunu ibâdetleri ile meşgûl eyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hak teâlânın sevdiklerinin yolunda olmak ile dünyaya kıymet vermek, dünyâya düşkün olmak, bir arada bulunmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşlediğin tâat ve ibâdetleri beğenmemelisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir amel ki kalbine hoş gelir ![]() Bir günâhtır ki özrü müşkildir ![]() "Bedbahtlığın, zarar ve ziyân içinde olmanın en açık alâmeti, Allah yolunda hergün ilerleyememektir ![]() "Malı seviyorsan, yerine sarf et de sana sonsuz arkadaş olsun! Eğer sevmiyorsan, ye de yok olsun ![]() "Allahü teâlâ, kendi rızâsını istiyenlerin yardımcısıdır ![]() "Üç kısım ilim vardır ki, bunlar tövbe, tevekkül ve hakîkat ilimleridir ![]() ![]() ![]() ![]() "Allahü teâlânın azâbına müstehak olanlar, her an gaflette bulunanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsana, âhirete giden yolda mutlaka şu dört şey lâzımdır: Birinci olarak, îtikâd ve amel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dünyâ ne demektir biliyor musunuz? Gönlüne gelen ve seni Allahü teâlâdan uzaklaştıran her şey dünyâ demektir ![]() ![]() ![]() ![]() "Sıdk ve muhabbetin alâmeti ahde vefâdır ![]() "Nefsiniz sizi uygun olmayan şeylerle meşgûl etmeden evvel, siz nefsinizi hayırlı şeylerle meşgûl ediniz ![]() "Hak teâlâya yakın olmayı istememek ve düşünmemek cinâyettir ![]() "Mürşid-i kâmilin, yetişmiş ve yetiştirebilen rehberin mübârek cemâlini görmek ve sohbetine kavuşmak en büyük ganîmetlerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Birisi, rüyâsında Peygamber efendimizi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abdullah-İ Ensârî |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah-İ EnsârîAbdullah-ı Ensârî hazretleri, Sehl-i Tüsterî hakkında şöyle anlattı: "Tasavvuf ehli arasında;"Benim elbisem, benim ayakkabım ![]() ![]() ![]() ![]() "Kendisinden başka ilâh olmayan Allahü teâlânın kıymetli bir kulu vefât edeceği zaman, Azrâil aleyhisselâm gelerek; "Korkma! Erhamürrâhimîne gidiyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kişinin sözü amelinden çok olursa noksandır ![]() ![]() "Allahü teâlânın bir kulunu sevmediğinin alâmeti; o kulun, kendisine faydası olmayan boş şeylerle meşgûl olmasıdır ![]() "Ümitsizlik, küfür içinde bir kapıdır ![]() ![]() "Ârif; kalbini Allahü teâlâyı düşünmek, unutmamak, vücûdunu da, insanların rahmet-i ilâhiyyeye kavuşmaları için seferber eden kimsedir ![]() "Bir zaman Hire'ye askerler geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün, hacılar hac etmektedir ![]() ![]() Asker: -İster misin? Seni oraya eriştireyim ![]() ![]() -Söylemem ![]() Asker, Allahü teâlânın izni ile bir anda ihtiyarı Arafât'a ulaştırdı ![]() ![]() -Senin gibi bir hâlde bulunan kimsenin, askerlerin arasında durmasına hayret ediyorum ![]() -Eğer benim gibi bir kimse bunların içinde olmasa idi, senin gibi bir ihtiyar veya zayıf, muhtaç bir dede gelip derdini dökse kim bakardı? Kim alâkadar olurdu? Kim dostluk elini uzatırdı? İşte ben, birçok faydaları düşünerek bunlar arasında bulunuyorum ![]() ![]() -Peki, diyen ihtiyar, işin içinde önce farkedemediği nice hikmet ve faydaların bulunduğunu anlayıp, teşekkür etti ve ayrıldılar ![]() "Sana iyilik eden kimsenin esiri olursun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ebü'l-Hüseyin isminde birisi, bir gün hocam Husrî'yi incitmişti ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî hazretleri, Âl-i İmrân sûresi 103 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyhülislâm Abdullah-ı Ensârî'nin Menâzil-üs-Sâyirîn kitâbında, hazret-i Ömer'in bildirdiği hadîs-i şerîfte; "İhsân nedir?" suâline cevâben Peygamber efendimiz buyurdu ki: "İhsân, Allahü teâlâya, görür gibi ibâdet etmendir ![]() ![]() Bu hadîs-i şerîf, pekçok hakîkati içerisine almaktadır ![]() Yine buyurdu ki: "Bâzı sâlih kimseler, bir hâdisenin nasıl netîceleneceğini firâsetle söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî buyurdu ki: "Firâset iki türlüdür: Birincisi, mârifet sâhiplerinin firâseti olup, talebenin istidâdını keşf etmek, Allahü teâlânın evliyâsını tanımaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî hazretleri yine buyurdular ki: "Âhirette her incinin bir sedefi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İlim, çok tekrar ve fazla müzâkere ile ele geçer ![]() ![]() "Geceleyin Allahü teâlânın korkusundan ağlayan göze ateş dokunmaz ![]() ![]() ![]() ![]() "Her denizin kenarı, sonu, her günün gecesi vardır ![]() ![]() ![]() "Semâ tavanının seyyâreleri olduğu gibi, her bir gaflet ve hatânın da bir keffâreti vardır ![]() ![]() "Şükür; nîmeti bilmenin ismidir ![]() ![]() ![]() Abdullah-ı Ensârî hazretlerinin yazdığı kıymetli kitaplardan bâzıları şunlardır: 1) Menâzil-üs-Sâyirîn, 2) Şems-ül-Mecâlis, 3) Envâr-üt-Tahkîk, 4) Tefsîr-ül-Kur'ân, 5) Hülâsa fî Şerh-i Hadîs, 6) Şerh-üt-Taarruf li-Mezheb-it-Tasavvuf, 7) Menâkıb-ı İmâm-ı Ahmed bin Hanbel ![]() PARMAĞINI ISIRDI! Abdullah-ı Ensârî, talebelik yıllarını şöyle anlatır: "Kışın cübbem yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRŞEY İSTEYEMEZDİM Abdullah-ı Ensârî anlatır: "Maddî gücüm olmadığı için, talebelerime bir şey alamazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu iki kimseden daha büyük bir âlim görüp işitmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün, Ebü'l-Hasan-ı Harkânî hazretlerine; "Efendim, bir şey sormak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi; normal insanların sarılması ki, Allahü teâlâdan gelen emir ve yasaklara sarılıp, devâm etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Tabakât-ı Hanâbile; c ![]() ![]() 2) Mu'cem-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 3) Şezerât-üz-Zeheb; c ![]() ![]() 4) Tezkiret-ül-Huffâz; c ![]() ![]() 5) Esmâ-ül-Müellifin; c ![]() ![]() 7) El-A'lâm; c ![]() ![]() 8) Tabakât-ül-Müfessirîn (Süyûtî); s ![]() 9) Tabakât-ı Hanâbile Zeyli; c ![]() ![]() 10) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; s ![]() 11) Esâb-ı Kirâm; s ![]() 12) Rehber Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 13) Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî; c ![]() ![]() 14) Kıyâmet ve Âhiret; s ![]() 15) İslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c ![]() ![]() 16) Sefînet-ül-Evliyâ; s ![]() |
![]() |
![]() |
|