![]() |
Ebû Yûsuf |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû YûsufEBÛ YÛSUF İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe hazretlerinin en önde gelen talebesi, en büyük velîlerden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf'un ceddi hazret-i Sa'd, Resûlullah efendimizin hayır duâlarına kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf, Kûfe'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() Yetim olup fakir bir âilenin çocuğu olmasına rağmen, İmâm-ı A'zam'ın derslerine büyük bir gayretle devâm etti ![]() ![]() ![]() Şucâ' Muhammed, başka bir rivâyet olarak Ebû Yûsuf'un şöyle dediğini nakleder: "Babam öldüğü zaman cenâzesinde bulunamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf kısa zamanda İmâm-ı A'zam hazretlerinin talebeleri arasında ilimde ilerleyip hocasının iltifâtına kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf, İmâm-ı A'zam'ın derslerine on yedi sene aralıksız devâm edip, ilimde yüksek dereceye ulaştı ve müctehid oldu ![]() ![]() ![]() Talhâ bin Muhammed bin Câfer der ki: "Ebû Yûsuf, İmâm-ı A'zam hazretlerinin talebeleri arasında en yükseğidir ![]() ![]() Ebû Yûsuf, hakkında âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf (nass), bulunmayan bir meseleyi hükme bağlarken önce hocası İmâm-ı A'zam'ın ictihâdına bakar, bulursa ona göre hüküm verirdi, bulamazsa kıyas ve kendi re'yi ile hareket ederdi ![]() ![]() Bir gün İmâm-ı Ebû Yûsuf hazretleri çok hasta olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf iyileşince, bir ders meclisi kurdu ve insanlara fıkıh ilmini, haram ve helâli öğretmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf hazretleri anlatır: "Hocam bir kimseye bir şey verince kendisine teşekkür ederlerdi ve ona; "Allahü teâlâya şükret! Bu, Allahü teâlânın sana gönderdiği rızkıdır" derdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf hazretlerinin olgunluk, ahlâk güzelliği ve insanlar üzerindeki îtibârı ortaya çıkınca, hocası İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe hazretleri ona şu vasiyet ve tavsiyelerde bulundu: "Ey Yâkûb, sultâna saygı göster ![]() ![]() ![]() İlmî bir mesele için seni çağırmadığı vakitlerde yanına gitmekten kaçın ![]() ![]() Huzûruna girdiğin zaman hem kendi kadrini hem de başkasının kadrini kıymetini bilen ol ![]() Sultanın dostları ve tarafları ile buluşma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk arasında ne gül ne de gülümse ![]() ![]() Yol ağızları ve köşebaşlarında oturma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinin (hanımının) yanında yabancı kadınlardan konuşma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her halde Allahü teâlâdan kork, fenâlıklardan korun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazançsız, azıksız on sene de kalsan, ilim öğrenmekten yüz çevirme ![]() ![]() Fıkıh ilmini öğrenmek ve bu ilimde derinleşmek anlayışlarını arttırmak üzere sana gelenlerin ilme karşı rağbetini arttırmak için onların herbirini birer oğul ve evlâd edinmişçesine karşıla ![]() Halktan veya emrin altında çalışanlardan biriyle münâkaşa etme ![]() ![]() Hiç kimsenin yanında, isterse sultân olsun hakkı anmaktan ve söylemekten çekinme ![]() Başkasının yaptığından daha çok ibâdet, verdiklerinden ziyâde ihsanda bulunmadıkça, canın rahat etmesin ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca ve üstadlarına hürmet et, onlara dil uzatma ![]() ![]() ![]() Çok gülme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar yanında Allahü teâlâyı çokça an ki, onlar da bunu senden öğrensinler ![]() ![]() ![]() ![]() Nefsini dâimâ murâkabe et, gözet, kontrol et, başkasına karşı koru ki, hem dünyâ ve hem de âhiretine âid amellerinde ilminden istifâde edebilesin ![]() Dünyâya ve dünyâlığına güvenme ![]() ![]() ![]() İnsanlara hatâlarında uyma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümü hatırından çıkarma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebû Yûsuf |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû YûsufHayvânî zevklerine düşkün, nefsânî arzularına uyan kimseler ile berâber oturma ![]() ![]() ![]() ![]() Komşundan gördüğün nâhoş halleri ört ![]() ![]() ![]() Seninle bir şey hakkında istişâre etmek, danışmak isteyen kimseyi dinle ![]() ![]() ![]() ![]() Cimrilikten kaçın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakir olsan da fakirliğini belli etme ![]() ![]() ![]() ![]() Yolda giderken sağa sola bakma ![]() ![]() Dünyâyı ilim adamları yanında hor ve hakir göster ![]() ![]() Münâzara âdâbını bilmeyen ve iddiâlarını delilleri ile ispat edemeyen kimselerle söze girişmekten kaçın ![]() Mevki ve makam peşinde koşan, halk arasındaki meselelere dalan ve bu sûretle kendilerine şöhret ve menfaat sağlamak isteyenlerin sözlerine ve aralarına karışma ![]() ![]() ![]() Kibar ve efendi bir topluluğun arasına girdiğin vakit sana yer göstermedikçe onların üst taraflarına oturma ki onlardan sana üzüntü verecek bir şey gelmesin ![]() Bir cemâat içinde bulunduğun zaman seni saygı ile öne geçirmedikçe kendiliğinden ileri safa geçme ![]() ![]() Herkese âid olan park ve mesireliklere çıkma ![]() Zâlim sultan ve âmirlerin yanlarında bulunma ![]() ![]() ![]() İlim meclislerinde hiddet ve şiddet göstermekten sakın ![]() Beni de hayırlı duâdan unutma ![]() ![]() ![]() Tefsîr, fıkıh ilimlerinde yüksek dereceye sâhip ve üç yüz bin hadîs-i şerîfi ezbere bilen Ebû Yûsuf hazretleri, hocası İmâm-ı A'zam' ın vefâtından sonra bâzı talebelerine ders vererek onları ilimde yetiştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf hazretleri; hakkı, doğruyu bulmak, onu sâhibine vermek için mümkün olan her çâreye mürâcaat ederdi ![]() ![]() ![]() Ali bin Îsâ el-Kummî anlatır: "Ev ihtiyâçları ile meşgul olduğunu tahmin ettiğim bir vakitte İmâm-ı Ebû Yûsuf hazretlerinin yanına gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bişr bin Velîd anlatır: "Benim hanımım, Ebû Yûsuf hazretlerinin hanımı ile görüşür, zaman zaman yanına giderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf'un ilmi yanında zekâsı da insanları hayrete düşürürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte adadığın koç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf hazretleri, kâdılığı zamânında halîfe ve devlet adamlarına nasihatlar ederek adâletten ayrılmamalarını ve halka iyi muâmelede bulunmalarını tavsiye etti ![]() Bir defâsında Halîfe Hârûn Reşîd, hanımına bir münakaşa sonucunda; "Bu geceyi benim hüküm sürdüğüm topraklarda geçirirsen seni boşadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hârûn Reşîd hemen Ebû Yûsuf hazretlerini dâvet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, Halîfe Hârun Reşîd, hazret-i İmâm'ın zekâ ve ilmine hayran kaldı ![]() Bir defâ Hârun Reşîd, Ebû Yûsuf hazretlerine karşı Hâşimoğullarından, yâni Peygamber efendimizin mensûb olduğu Kureyş kabîlesinin Hâşimoğulları kolundan olmakla övündü ve; "Ben kimlerdenim bilir misin?" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamânındaki ve sonra gelen bütün âlimler, onun fazîletleri ve üstünlüğü üzerinde söz birliği ettiler ![]() İbn-i Maîn; "Ebû Yûsuf, hadîs-i şerîf âlimi idi ![]() ![]() ![]() Muhammed bin Cemâa; "Ebû Yûsuf kâdı olduktan sonra da her gün iki yüz rekat namaz kılardı ![]() ![]() Hüseyin bin Velîd ise; "Ebû Yûsuf konuşmaya başladığı zaman, insan, sözlerinden etkilenir, hayrân olurdu ![]() ![]() Hasan bin Ebî Mâlik anlatır: Ebû Yûsuf hazretlerinden işittim; "Namaz kılıp da arkasından hocam İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe hazretlerine hayır duâ etmediğim hiç bir namazımı hatırlamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() İbrâhim bin Mesleme Tayâlisî anlatır: "İmâm-ı A'zam hazretleri hocası Hammâd'a ebeveyninden önce duâ ettiği gibi" Ebû Yûsuf hazretleri de hocası İmâm-ı A'zam'a, anne ve babasından önce duâ ederdi ![]() Ebû Yûsuf hazretleri kendisinden nasihat isteyenlere çok kere; "Nîmetlerin başı üç nîmettir ![]() ![]() ![]() ![]() "Ar bilmeyen ve utanması olmayanla arkadaşlık, kıyâmette insanı utandırır ![]() "Sen her şeyini ilme vermedikçe, ilim sana bir kısmını vermez ![]() ![]() Hârûn Reşîd bir gün Ebû Yûsuf hazretlerine; "Sen beni ziyârette ihmal ediyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün halîfe Hârûn Reşîd, Ebû Yûsuf hazretlerini yemeğe dâvet etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrâhim Cerrâh anlatır: "Bir defâ Ebû Yûsuf hazretleriyle birlikte hacca gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebû Yûsuf |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû YûsufAbbâsî Halîfesi Hârûn Reşîd bir ara Ebû Yûsuf hazretlerinden nasihat istemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Ey müminlerin emîri! Allahü teâlâ sana öyle bir vazîfe verdi ki, sevâbı sevâbların en büyüğü, cezâsı da cezâların en büyüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünün işini yarına bırakma, yoksa işleri ve hakları zâyi edersin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğruluktan ayrılma, yoksa idâre ettiğin kimseler de doğruluktan ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dâimâ temkinli ol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyâmet gününü bilip de amel etmeyenin, o gün çekeceği hasret ve duyacağı pişmanlık bitmez ![]() ![]() ![]() ![]() O ne korkunç bir ayak kayması! O ne fayda vermez bir pişmanlıktır! Bu hayat gece ve gündüzün yer değiştirmesinden ibârettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurdu: "Kıyâmet günü herkes, dört suâle cevap vermedikçe hesaptan kurtulamayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Her kim bana bir defâ salâtü selâm getirirse, Allah ona on salâtü selâm sevâbı verir ve on tâne günâhını affeder ![]() "Şüphesiz hayır, bütün kısımları ve taraflarıyla Cennet'tedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim sözümü işitip de, duyduğu gibi nakleden kimsenin Allah yüzünü ak etsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey müminlerin emîri bu suâllerin cevâbını hazırla!Çünkü bu gün amel defterine yazılan, dünyâda işlediğin her şeyden yarın âhirette sana okunacak, sorulacaktır ![]() Ey müminlerin emîri, korunması emredilen şeyi koru, bakıp gözetilmesi emredileni de gözet ![]() ![]() Eğer bunları yapmazsan yürünmesi kolay olan yol zorlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey müminlerin emîri! Sana verilen nîmetleri iyi koru ve iyi muamele et ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâ indinde ıslahdan daha sevgili ve fesattan daha kötü ve sevimsiz bir şey yoktur ![]() ![]() ![]() Ey müminlerin emîri! Allahü teâlâ sana ihsân ettiği şeylerde, seni kendi nefsine uymaktan muhâfaza etsin ![]() ![]() ![]() ![]() Kâsım bin Hakîm anlatır: Ebû Yûsuf hazretlerinden duydum; "Keşke evvelce olduğum gibi fakir olarak vefât eylesem ![]() ![]() Muhammed bin Cemâe anlatır: Ebû Yûsuf hazretleri vefât etmezden az önce; "Yâ Rabbî! Kullarının arasında bile bile hükümde zulüm ve adâletsizlik etmediğimi sen bilirsin? Senin kitâbına ve Resûlünün sallallahü aleyhi ve sellem sünnetine uygun ve muvafık olmak üzere ictihad hüküm eyledim (verdim) ![]() ![]() ![]() ![]() Bişr bin Velîd anlatır: İmâm-ı Ebû Yûsuf hazretleri vefâtı hastalağında; "Yâ Rabbî! Nâmahremle, yabancı kadınlarla bir arada bulunmadığımı ve bir gümüş bile olsa haram yemediğimi sen bilirsin ![]() ![]() Ömrünü ilim öğrenmek ve öğretmekle geçiren Ebû Yûsuf hazretlerinin yazdığı kıymetli eserler şunlardır: 1) Fıkıh ve usûle dayalı olanlar: Kitâb-us-Salât, Kitâb-uz-Zekât, Kitâb-us-Sıyâm, Kitâb-ül-Ferâiz, Kitâb-ül-Büyû', Kitâb-ul-Hudûd, Kitâb-ul-Vekâle, Kitâb-ul-Vesâyâ, Kitâb-us-Sayd ve'z-Zebâyıh, Kitâb-ul-Gasb ve İstibrâ, Kitâbü İhtilâf-il-Emsâr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4) İhtilâfu Ebû Hanîfe ve İbn-i Ebî Leylâ: Bu kitapta Ebû Hanîfe ve İbn-i Ebî Leylâ'nın ihtilâf ettikleri meseleleri topladı ![]() ![]() ![]() 5) Kitâb-ur-Red alâ Siyeri Evzâî: İmâm-ı Evzâî ile İmâm-ı A'zam'ın ihtilâf ettikleri mevzûları anlatmıştır ![]() 6) Kitâbu İhtilâf-ül-Emsâr, Kitâb-ül-Cevâmî, El-Emâlî, El-İmlâ, En-Nevâdir diğer eserlerindendir ![]() ![]() ONUN EKMEĞİ PİŞMİŞ ![]() ![]() ![]() Ebû Yûsuf hazretleri anlatır: "Ben hadîs-i şerîf ve fıkıh ilmini öğrenmek isterdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EĞER DOĞRU İSE İmâm-ı Ebû Yûsuf bir dâvâda halîfe Hârûn Reşîd'in kumandanlarından birinin şâhidliğini kabûl etmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAZÎNE YETMEZDİ Bir gün adamın biri İmâm-ı Ebû Yûsuf hazretlerine suâl sordu ![]() ![]() ![]() "Nasıl olur da bilmezsiniz? Hazîneden şu kadar para alırsınız ![]() ![]() "Kardeşim, bize bildiğimiz kadar para veriyorlar ![]() ![]() 1) Târih-i Bağdâd; c ![]() ![]() 2) Vefeyât-ül-A'yân; c ![]() ![]() 3) Fevâid-ul-Behiyye; s ![]() 4) Miftâh-üs-Seâde; c ![]() ![]() 5) Kitâb-ul-Haraç; (Ebû Yûsuf) 6) Rehber Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 7) El-A'lâm; c ![]() ![]() 8) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye (Kırk dokuzuncu baskı); s ![]() 9) Eshâb-ı Kirâm (Altıncı baskı); s ![]() 10) El-Kâmil fi't-Târih; c ![]() ![]() 11) Hüsn-ül-Tekâdî fî Siret-i İmâm-ı Yûsuf 12) Mevdûat-ül-Ulûm; c ![]() ![]() 13) Mesânîd-ü İmâm-ı A'zam; s ![]() 14) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|