![]() |
Ebû Ali Dekkâk Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû Ali Dekkâk HazretleriEbû Ali Dekkâk hazretleri, evliyanın büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamânındaki birçok âlim ve evliyânın ders ve sohbetlerinde bulunan bu mübarek zat, fıkıh, tefsîr, hadîs ve başka ilimlerde yükseldi ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Ali Dekkâk hazretleri, gâyet açık, çok tesirli ve güzel konuşurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hocasına muhâlefet edenin hâli nicedir?” diye soran birisine; “Her kim hocasına kalbinden muhâlefet etmeye niyet etse, onunla aynı yolda bulunamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Ali Dekkâk kendi yaşadığı bir hadiseyi şöyle anlatıyor: Hasta olan salih bir dostumu ziyaret etmeye vardım, büyük bir şeyh idi, etrafını talebeleri çevirmişti, ağlıyordu, iyice yaşlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkasından derin bir nefes çekerek su şiiri söyledi: “Mezarımdan doğrulacağım günü ve mahşere varacağımı düşündüm ![]() Dört köşelik çukurumdaki ikamet süremi, Yapayalnız ve tek başıma, nice izzet ve mevkiden sonra, Günahımın ve toprağımın tutuklusu olarak, Onunla baş başa hesaplaşmak üzerinde eni boyu düşündüm ![]() Ve amel defterim verildiği zamanki halimin perişanlığını, Fakat ümidim sendedir ![]() Umarım ki, ey Allah’ım sen bağışlarsın günahkârı! ![]() ![]() Bu şiiri okuduktan sonra Kelime-i şehadeti söyleyerek ruhunu teslim etti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebû Ali Dekkâk Hazretleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ebû Ali Dekkâk HazretleriEbû Ali Dekkak, Nişâbûr’da yetişen evliyânın büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÖZLERİ ÇOK TESİRLİYDİ! ![]() ![]() Bu mübarek zat, her yıl bir memlekete giderek, orada bulunan insanlara vaaz ve nasihat eder, sonra Nişâbûr’a geri dönerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurdu ki: “Kendiliğinden yetişmiş ağaç, yaprak verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Cehennem korkusu veya Cennet arzusu ile tövbe etmek mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allahü teâlâ Dâvûd aleyhisselâma vahyedip, “Beni taleb eden birisini gördüğün zaman, ona hizmetçi ol” buyurmuştur ![]() “Büyüklerin huzûrundan kovulmayı icâb ettiren şey, edebi terk etmektir ![]() “İnsanların giydiklerini giy, yediklerini ye, fakat kalben onlardan ayrı ol ![]() “Kalbi kırık, hüzün sahibi olanlar, hüzünlü olmayanların senelerce katedemedikleri, Allahü teâlâya giden yolu bir ayda katederler ![]() ![]() ÜSTÂDINA SAYGISIZLIK EDENİN HÂLİ! Ebû Ali Dekkak hazretleri, vefatından önce şunları söyledi: “Hocasına muhalefet edenin hâli nicedir?” diye soran birisine; “Her kim hocasına kalbinden muhalefet etmeye niyet etse, onunla aynı yolda bulunamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|