Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hazretleri, seyyid, taha

Seyyid Tâhâ Hazretleri

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Seyyid Tâhâ Hazretleri

Irak’tan iki seyyid genç, altı katırı hediyelerle yükleyip, Seyyid Tâhâ hazretlerine getirmek için yola çıkarlar Ancak yolda gasbedilirler!

Seyyid Tâhâ hazretleri Hakkâri’de yaşamış evliyanın büyüklerindendir Silsile-i aliyyenin otuz birincisidir Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin on birinci torunudur Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin halîfelerinden olan bu mübarek zat “Hakkârî” nisbesiyle meşhûrdur 1853 (H1269) senesinde Şemdinli yakınındaki Nehri’de vefât etti

GASBEDİLEN HEDİYELER!

Seyyid Tâhâ hazretleri buyurdu ki:

“Amellerinizi ucb (kendini beğenmek, ibâdeti kendinden bilmek) ile örtüp yok etmeyiniz

“Bizim yolumuzdaki yolcuların faydaları ana ve babalarına da ulaşır

Irak’tan iki seyyid genç, altı katırı hediyelerle yükleyip, Nehrî’ye, Seyyid Tâhâ hazretlerine getirmek için yola çıktılar Hârunân Köyünden geçerken, Seyyid Tâhâ hazretlerinin büyüklüğünü inkâr eden Mûsâ Bey adındaki zât, katırları yükleri ile birlikte gasbetti Gençler ağlayarak Nehrî’ye gelip Seyyid Tâhâ hazretlerini haberdâr ettiler Seyyid Tâhâ, Mûsâ Beye haber gönderip; “Bu katırların yükleri bana âit olduğundan, yükler senin olsun Bu gençler seyyiddirler Onlara merhamet et, katırlarını teslim et” buyurdu Mûsâ Bey emirlerini dinlemedi, katırları vermedi İkinci defâ haber gönderip; “Benim nâmıma ve hatırıma versin” buyurdu Buna da karşı çıkınca, Seyyid Tâhâ büyük hiddetle; “Cumâ gecesi gelsin de, o vermesin görelim!” buyurdu

Cumâ gecesi, Nehrî’den, talebeler gidip, netîceyi öğrenmek için nöbet beklediler Meğer Bey, divânhânesinde kendine tâbi olanlarla oturmuş, Seyyid Tâhâ’nın evliyâlığını inkâr husûsunda konuşuyormuş

Bu fısk meclisinin bitişinden sonra, yatak odasına girip yatağına uzanırken, mîdesine bir ağrı girerek “Karnım! karnım!” diye bağırarak can vermiş

HERKES AÇIKÇA GÖRDÜ!

Vaziyeti anlayan dokuz oğlu hemen Nehrî’ye gelip, katırları yükleri ile birlikte teslim ederek Seyyid Tâhâ’ya sığındılar “Lütfen, merhameten babamızın defin merâsiminde bulunup, duâ buyurunuz” dediler Onlara cevâben; “Benim bulunmam, ona bir menfaat sağlamaz” buyurdu Çocukları çok ısrar ettiler Hazret-i Seyyid nihâyet kalkıp, cenâzeye gitti Cenâzenin kapkara kömür gibi olduğu görüldü Definden sonra, Seyyid Tâhâ; “Benim gelişimden zerre kadar menfaatlenmedi” buyurdu Cenâb-ı Hak, bir seyyide hakâret etmenin onu üzmenin cezâsını verdi Bunu herkes açıkça gördü

Alıntı Yaparak Cevapla

Seyyid Tâhâ Hazretleri

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Seyyid Tâhâ Hazretleri

Seyyid Tâhâ hazretleri Hakkâri’de yaşamış evliyanın büyüklerindendir Silsile-i aliyyenin otuz birincisidir?Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin on birinci torunudur Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin halîfelerindendir Doğum târihi bilinmiyor 1853 (H1269) senesinde Şemdinli yakınındaki Nehri’de vefât etti Kabri orada olup ziyâret edilmekte, feyz ve bereketlerinden istifâde olunmaktadır CÜBBEDEN ÇIKAN BALIK!

Seyyid Tâhâ hazretleri, bir gün câmide büyük bir cemâate namaz kıldırmak için ayağa kalkmıştı Niyetten önce, mübârek sağ elini birden ileri uzattı Geri çektiğinde bir mikdar su, mübârek cübbelerinin kolundan döküldü Canlı bir balık da yere düştü ve çırpınmaya başladı Cemâat hayrette kaldı Namaz kılındıktan sonra Halîfe Köse cesâret edip; “Efendim, bu su ve balık nereden geldi?” diye arz etti Seyyid Tâhâ hazretleri cevâben; “Kızıldeniz’de bir gemi batıyordu Talebelerimizden birinin; “İmdât yâ mübârek hocam!” diye çağırması üzerine, yardım edip, gemiyi düzelttik Büyüklerimizin himmeti, bereketiyle kurtuldular Bu su ve balık oradandır” buyurdu

Van’ın Gürpınar kazâsından bir zât, Nehrî’ye gidip, Seyyid Tâhâ’ya talebe olmak istedi Kabûl edilince de geri dönüp evine geldi Talebe olduktan birkaç gün sonra, hayvanlarının bir kısmını kurt kaparak telef etti Şeytan; “Bu hocaya bağlanmak sana yaramadı, uğursuz geldi” diye vesvese verdi O talebe nihâyet Seyyid Tâhâ hazretlerinin daha önce kendisine hediye ettiği tesbihi iâde etti Maksadı hocasından ayrılmaktı Tesbih, Seyyid Tâhâ’ya takdim edildiğinde, tebessüm buyurdu

“DEFOL YÂ LÂİN!

Aradan günler geçmişti Seyyid Tâhâ hazretleri, bir gün öğle vakti namaza kalkarken, birden mübârek ellerini uzatıp; “Defol, yâ laîn!” buyurup namaza başladılar Namazdan sonra Halîfe Köse; “Efendim, mübârek ellerinizi uzatmadaki hikmet ne idi?” diye suâl etti O da; “Gürpınar’da bir Müslüman sekerâtta iken, şeytan aleyhillâne îmânsız gitmesine çalışıyordu Büyüklerin bereketiyle defedildi Adam îmânla vefât etti” buyurdu Halîfe Köse; “Tesbihi iâde eden olmasın?” dedi “Evet, odur!” buyurdu “Efendim, o edebsizlik etmişti” deyince de; “Bir zaman bize muhabbeti vardı” buyurdular

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com