Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ugandalı kadının bile gerisindeyiz

"Ugandalı kadının bile gerisindeyiz"

Eski 03-07-2007   #1
rebellious23

Kadının toplum içindeki konumunun iyileştirilmesi yönündeki tüm çabalara rağmen, istatistikler, kadın olmanın zorluğunu belgeliyor

AK Parti Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü, Türk kadınının parlamentodaki oranının, Ugandalı kadınların bile gerisinde kaldığını belirtti

Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, karar mekanizmalarında yeterince yer alamayan kadınlar, özellikle kırsalda ucuz iş gücü olarak görülüyor

1935'te kadın parlamenter oranı yüzde 46 iken, bu oran 1946'da yüzde 2, 1950'de yüzde 07, 1977'de 09, 1987'de 13, 2002'de ise 44 seviyesine geldi

1935'ten bugüne geçen 72 yıla rağmen kadın parlamenter sayısında artış olmadı

1950'de, 100 erkeğe düşen kadın sayısı şehirlerde 87, köylerde 113, 1960'da şehirlerde 86, köylerde 101, 1980'de şehirlerde 91, köylerde 102, 1990'da şehirlerde 93, köylerde 104, 2000 yılında ise şehirlerde 96'ya ulaşırken, köylerde 100 erkeğe düşen kadın sayısı 100'e geriledi

Kadınlarda işsizlik

Lise ve daha üstü eğitimli 17-24 yaş grubunda bulunan kadınların yüzde 396'sı işsiz Kentli kadınlarda bu oran yüzde 374 iken kırsal alandaki kadınlar için yüzde 453'e ulaşıyor

Üniversite ve diğer yüksek eğitim kurumlarında görev yapan toplam 53 bin 805 öğretim elemanının 17 bin 828'i kadın Yani kadın öğretim elemanlarının tüm öğretim elemanlarına oranı yüzde 331 seviyesinde

Eğitim gören 100 kadından sadece 2 tanesi yüksek öğrenim görüyor Kadınların yüzde 40'ı görücü usulüyle evleniyor, yüzde 20'si ise nikahsız yaşıyor

Kadınların yüzde 55'i doğum kontrolü uygularken, yüzde 64'ü hamilelik döneminde doktora gitmiyor Yılda 2 bin 500 kadın anne olmak isterken yaşamını yitiriyor

AK Parti Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü ise kadın parlamenter oranında, yarım asrı aşkın süreden beri bir arpa boyu bile yol alınamamasının üzüntüsünü yaşadıklarını bildirdi

Börü, Türk kadınının parlamentodaki oranının, Ugandalı kadınların bile gerisinde kaldığını belirterek, "Bizden çok geri kalmış ülkelerde bile kadın parlamenter oranı yüzde 50 civarında Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi milletvekilliği seçimlerinde (fermuar) diye tanımlanan, yani bir erkek bir kadın şeklindeki sistem Türkiye'de de uygulanmalı" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 03-08-2007   #2
ctn_86

artık iş sahasında ilerlemeyi geçtim kadına şiddette dünya 4sü olmuşuz bunun azalması çok daha önemli bencepaylaşımın için tşkler
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com