![]() |
Lokman Hekime Sormuşlar: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lokman Hekime Sormuşlar:LOKMAN HEKİM KİMDİR? Lokman Aleyhisselâm Hazret-i Davud (as) devrinde yaşamış bir ulu ve bilge kişidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokman Aleyhisselâm terzi ve marangoz idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni İsrail’de kadılık yaptığı da rivayet edilen Lokman Aleyhisselâma peygamberlik mi, krallık mı, hikmet mi istediği sorulmuş, o hikmeti tercih (bilgiyi) etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LOKMAN HEKİM’E SORMUŞLAR “BU DÜNYADA NE ÖĞRENDİN?” 1- Namazda kalbime sahip olmayı öğrendim ![]() 2- Misafirlikte gözüme sahip olmayı öğrendim ![]() 3- Yemekte elime sahip olmayı öğrendim ![]() 4- Cemiyette dilime sahip olmayı öğrendim ![]() 5- Yaptığım iyiliği unutmayı öğrendim ![]() 6- Bana yapılan kötülüğü unutmayı öğrendim ![]() 7- Allah’ın kudret ve kuvvet sahibi olduğunu öğrendim ![]() 8- Ölümün hak olduğunu öğrendim ![]() Lokman Hekim'e Sormuşlar - Bu güzel ahlakı kimden öğrendin? demiş: - Ahlaksızlardan! Lokman Hekim'e Sormuşlar - Bunca bilgiyi kimden öğrendin? demiş: - Körlerden ![]() ![]() Lokman Hekime Sormuşlar ![]() ![]() ![]() -Hastalarımıza ne yedirelim, diye ![]() ![]() ![]() Lokman Hekim ![]() -Acı söz yedirmeyin de ne yedirirseniz yedirin, demiş ![]() En iyi en kötü şey: Lokman Hekime Sormuşlar: - İnsan bedeninde en zararlı ve en faydalı organ hangisidir? Dilini göstererek: - İşte demiştir ![]() Anlatıldığına göre, Lokman Hekim aslında, Habeşistanlı bir köle idi ![]() Bir gün efendisi ona: "Şu koyunu kes ve etinin en temiz iki parçasını pişirip getir ![]() ![]() Lokman Hekim koyunun kalbini ve dilini pişirip getirdi ![]() Başka bir gün efendisi bu defa: "Şu koyunu kes de, etinin en pis iki parçasını pişirip getir ![]() ![]() Bu defa da, yine koyunun kalbini ve dilini pişirip getirdi ![]() Efendisi, neden böyle yaptığını sorunca, Lokman Hekim söyle cevap verdi: "Vücudun en temiz parçası kalp ve dil olduğu gibi, en pis iki parçası yine kalp ile dildir ![]() (Buradan şunu anlıyoruz ki, Allah-u Zülcelal"in yarattığı dilimiz; hem en iyi ve temiz, hem de en kötü ve pis bir organımız oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Lokman Hekim’e sormuşlar: “İnsanların en zavallısı kimdir?” Lokman Hekim demiş ki: “İnsanların en zavallısı, işlediği günahları hatırladığında üzüntü duymayan kimsedir ![]() ![]() ![]() Lokman Hekim’e sormuşlar: “Uzun yaşamanın sırları nedir?” Lokman, “Beş şartı vardır, az taam, az kelam, az selam, az intikam ve çok sabır” demiş… ********** Birisi bir gün Lokman Aleyhisselâmın siyah yüzüne ve kalın ve çatlak dudaklarına bakıp onunla alay etmek, onu aşağılamak istemişti ![]() Lokman Aleyhiselaâm bu adama hiç kızmadı ve dedi ki: “Yüzümün siyah, dudaklarımın kalın ve çatlak oluşuna bakıp alay etme ![]() ![]() ![]() ![]() ********** Lokman Aleyhisselâmın bir oğlu vardı ![]() “Oğulcağızım! Allah’a şirk koşma ![]() ![]() “Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Lokman Hekim’in oğluna şöyle nasihatler ettiği rivayet edilir: “Yavrucuğum! Oruç tut, şehveti keser ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dipnotlar: 1- Lokman Sûresi: 12, 2- Lokman Sûresi: 16-19 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lokman Hekime Sormuşlar: |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lokman Hekime Sormuşlar:Mehmet-Akif-Ersoy SUSTURUCU TEDAVİ Zamane gençlerinden biri, bir toplantıda Mehmed Âkif'i küçük düşürmeye çalışıp: - "Affedersiniz, demiş ![]() Mehmed Âkif, hiç istifini bozmadan şu cevabı vermiş: - Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu? ÇOK YÜZLÜLER Mehmed Âkif, iki yüzlü insanlara çok kızardı ![]() - İki yüzlüleri artık sever hale geldim ![]() ![]() SAĞLAM İŞ Mehmed Âkif, Berlin'den döndüğünde sormuşlar: - Berlin'de ne var ne yok üstat! Şöyle cevap vermiş: - Gördüğüm kadarıyla işleri dinimiz gibi sağlam; dinleri ise işlerimiz kadar çürük ![]() ÖNCELERİ ÖYLEYDİ Bir Fransiz Yazar,mehmed Akif'e: -kadinlarinizi Evden çikartmadiğiniz Doğrumu? Diye Sorduğunda M ![]() -evvelce öyleydi,şimdi Dişari çikarttik Ve Bir Türlü Içeri Sokamiyoruz,cevabini Vermiş ![]() |
![]() |
![]() |
|