![]() |
İslam'ın Hücceti: İmam Gazali K.S. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'ın Hücceti: İmam Gazali K.S.İSLAM'IN HÜCCETİ: İMAM GAZALİ K ![]() ![]() Ahmet Hüseyinoğlu Müslümanların yol önderi mümtaz şahsiyetlerden biri de İmam Gazalî k ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asıl ismi Muhammed olan Gazalî Hazretleri’nin künyesi Ebu Hamid, lakabı Hüccetü’l-İslâm, yani İslâm’ın delili, bürhanı ![]() ![]() 1111’de yine Tus’da vefat etti ![]() İmam Gazali Hazretleri’nin babası alimlerin sohbetinden ayrılmayan fakir ve salih bir zat idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Medreseye gidişimiz yalnızca Allah rızası için ilim tahsili gayesiyle olmadığı halde, Yüce Allah’ın lütfuyla ilim bize Allah rızasına giden yolu da kazandırdı ![]() Eşkiya Reisinin Verdiği Ders İmam Gazalî Hazretleri ilk öğrencilik yıllarında fıkıh ilmini Tus’da Muhammed Radeganî’den okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen ilim tahsil ettiğini nasıl iddia ediyorsun ki, notların elinden alınınca ilimsiz kalıyorsun, dedi ve defterleri iade etti ![]() Bu sözleri Allah’ın bir ikazı olarak kabul eden İmam Gazalî Hazretleri, memleketine dönünce üç yıl çalışıp bütün yazdıklarını ezberledi ![]() ![]() Gazalî Hazretleri, bundan sonra Nişabur’a giderek İmamu’l-Haremeyn el-Cüveynî’nin talebelerinden oldu ![]() Nizamiye Medresesi ve Büyük Değişim Nişabur’daki tahsilini tamamlayan Gazalî, 1091’de Selçuklu devletinin veziri Nizamü’l-Mülk’ün davetlisi olarak Bağdat’a gitti ![]() ![]() ![]() Buradaki görevinin dördüncü yılında Gazalî Hazretleri büyük bir manevi değişim geçirdi ![]() ![]() “Sonra kendi durumumu gözden geçirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altı ay boyunca, dünya hayatının cazibesi ile ahiret düşünceleri arasında kararsız kaldım ![]() ![]() ![]() İçimde Şam’a gitmek meyli olmasına rağmen, halifenin ve bütün arkadaşların Şam’da kalmak kararında oluşumu öğrenmelerinden sakınarak Mekke’ye gitmeye karar verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Gazalî Hazretleri 1095 yılında Nizamiye medresesindeki kürsüsüne kardeşi Ahmed Gazalî’yi bırakarak Bağdat’tan ayrıldı ![]() Büyük Cihatla Geçen Yıllar İmam Gazalî Hazretleri önce Şam’a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücahede dolu bu günler on yıldan fazla sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Gazalî, Munkız’da şöyle anlatır: “Bu uzlet hayatı boyunca bana, sayıp anlatamayacağım kadar çok şey malum oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzletten Çıkış ve Dinde Tecdid 1105’de Selçuklu Sultanı Sancar’ın veziri ve Nizamü’l-Mülk’ün oğlu Fahru’l-Mülk, İmam Gazalî Hazretleri’ne tekrar eğitim-öğretim hayatına dönmesi için ısrarla ricada bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Gazalî, uzlette bulunduğu sırada yazdığı İhyau Ulumi’d-Din (Din İlimlerinin Diriltilmesi) adlı eserinde “söz” ile “hal”i, akaid ile fıkhı, ahlâk ile tasavvufu kâmil manada birleştirmişti ![]() ![]() ![]() Gazalî Hazretleri’nin felsefe alanında yaptığı çalışmalar da dikkat çekicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Gazalî Hazretleri, vahiyden beslenmeyen aklın düşeceği tuzakların yanında, Munkız’da bize, her devir için geçerli ilmî metodu da sunar ![]() ![]() Son Demler ve Hakk'a Gidiş İmam Gazalî Hazretleri hayatının son günlerini memleketi Tus’da geçirdi ![]() ![]() ![]() Gazalî Hazretleri’nin vefat edeceği sabah kefen istediği, “ey benim rabbim, emrin başım üstüne” diyerek ruhunu teslim ettiği rivayet edilir ![]() ![]() İmam Gazali Hazretleri’nin eserlerinden bir kaçı şunlardır: İhyau Ulumi’d-Din, Kimya-yı Saadet, el-İktisad fi’l-İtikad, İlcamu’l-Avam an İlmi’l-Kelâm, Bidayetü’l-Hidaye, Minhacu’l-Abidîn, Makasıdu’l-Felasife, Tehafütü’l-Felasife, el-Munkız mine’d-Dalâl, el-Mustasfâ, Mişkatu’l-Envar, er-Risaletü’l-Ledünniyye, Fedaihu’l-Batıniyye ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İslam'ın Hücceti: İmam Gazali K.S. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'ın Hücceti: İmam Gazali K.S.Bütün gayretimle tasavvuf yolunu incelemeye koyuldum ![]() ![]() Tasavvuftaki amellerin özü; nefisten kaynaklanan engelleri aşmak, nefsin kötü ahlâkından ve çirkin sıfatlarından temizlenmektir ![]() ![]() Benim için ilim amelden daha kolay olduğu için, tasavvuf konusundaki bilgileri toplamakla işe başladım ![]() ![]() ![]() Böylece tasavvuf ehlinin ilmî maksatlarının özünü kavradım ![]() ![]() Tasavvuf Nasıl Bir Yoldur? Tasavvuf hakkında elde ettiğim bu bilgiler sonucunda, onların en önemli özelliklerini anlamış oldum ![]() ![]() Oysa, sağlıklı olmak ile tok olmanın sınırları, sebep ve şartlarını bilmek ile, bizzat sağlıklı ve tok olmak halleri arasında ne kadar fark vardır! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha açık olarak söylemek gerekirse, sarhoş olan kimse sarhoşluğun tarifi ve sarhoşluk hakkında hiçbir şey bilmediği halde sarhoştur ![]() ![]() ![]() İşte, zühd hayatının hakikatini, şartlarını ve sebeplerini bilmek ile, nefsi dünya zevklerinden vazgeçirerek zühd hayatını yaşayan bir hal üzere olmak arasındaki fark da böyledir ![]() Bundan sonra kesin olarak şunu anladım: Sûfîler laf cambazları değil hal ehli kimselerdir ![]() ![]() Gerçi o güne kadar elde ettiğim ilimler, tuttuğum yollar; dinî ve aklî ilimleri araştırmada izlediğim metotlar benim için Allah Teâlâ‘ya, Peygamberi‘ne ve âhiret gününe kesin bir iman ile inanmamı sağlamıştı ![]() Bu üç iman esasının köklü bir şekilde kalbimde yerleşmesi, tek bir delile bağlı olarak oluşmamış; bilakis, şu anda ayrıntılı biçimde sayılamayacak kadar pek çok sebep, karine, tecrübe vb ![]() ![]() Hakikate Giden Yol İmam Gazâlî |
![]() |
![]() |
|