Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halveti, mirim

Mîrim Halvetî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mîrim Halvetî

MÎRİM HALVETÎ

Evliyânın büyüklerinden İsmi Mîrim Halvetî'dir Ahî Mîrim de denilir Herî (Hirat) şehri kasabalarından Kilbâd'da doğdu Doğum târihi bilinmemektedir Herî ve Şirvan'da yaşadı 1409 (H812) senesinde Kırşehir'de vefât etti Vefât zamanları Karamanoğlu Mehmed Beyin o bölgeye hükmettiği târihlere rastlamaktadır Başka bir rivâyette Herat civârındaKazerkân kasabasında vefât ettiği bildirilmektedir

Mîrim Halvetî Şirvan ve Herat'ta ilim tahsîl etti Tîmûr Han zamânında Anadolu'ya gelip Kırşehir'e yerleşti Kendisine Ahî denilmesine sebeb Ahî Evrân oğullarından olması yüzündendir Kırşehir'e geldiğinde burası hoşuna gidip; "Külâbâd'dan çıktık ise Gülâbâd'a geldik" buyurdu

Mîrim Halvetî hazretlerinin hak yolunun büyükleri arasına girişi şöyle anlatılır:

İlk zamanlarında şiirler ve kasîdeler söylerdi Zamânın sultanlarından birine bir kasîde yazdı Huzûruna gidip yazdığı kasîdeyi okudu Kibirli, gururlu sultan kasîdeyi beğenmedi Bunun üzerine Mîrim Halvetî çok üzüldü ve yaptığı bu işe tövbe etti O gece rüyâsında âlemlerin efendisi Peygamber efendimizi gördü O zaman, önceleri, Peygamber efendimizi medheden bir kasîde yazdığını hatırladı ve bunu hürmetle efendimize okudu Bunun üzerine Peygamber efendimiz; "Mîrim Halvetî gel sana bir hediye verelim" buyurdular Sonra Efendimiz oturdukları yerden bir avuç toprak alıp; "Bu kimyâdır Sakın gaflette olma" buyurup onun eline verdiler Mîrim Halvetî sabahleyin uyandıkta o toprağı elinde buldu Sarrafa götürdüğünde onun hâlis altın olduğunu anladı

Mîrim Halvetî, Halvetî büyüklerinden Ömer Halvetî'nin sohbetine katıldı ve nefsiyle uzun seneler mücâdele edip, ıslâha çalıştı Netîcede hocasından icâzet, diploma aldı İnsanlara güzel ahlâkı öğretmekle vazîfelendirildi

Mîrim Halvetî hocasının vefâtından sonra ona bir türbe yaptı AyrıcaTebriz'de dergâhlar inşâ ettiKırşehir'e geldiklerinde ise dergâh ve mescid yaptırdı

Mîrim Halvetî'nin Ebû Tâlib adında bir talebesi vardı İlmiyle amel eden biri olup, güzel huylu olgun idi LâkinVahdet-i vücûdu inkâr ederdi Bir gün yanına Mîrim Halvetî hazretleri geldi ve ona; "Evlâdım! Sen taleb, istek yolunu bilmezsin Zâhidle, dünyâya düşkün olmayanla kalıp ilâhî aşk ve irfâna kavuşmaya çalışmazsın" buyurdu ve kulağına eğilip bir kerre; "Yâ Allah!" diye seslendi Hemen o dakika Ebû Tâlib kendinden geçip yere düştü Sonra aklı başına geldi ve Mîrim Halvetî hazretlerine; "Efendim! Şimdi kalbim açıldıİlâhî aşkı tattım Lâkin bunu kırk senedir özlüyordum" dedi

Hikmetli sözleriyle insanları irşâd etti, doğru yolu gösterdi Bir gün sevdiklerine; "Hak yolunun yolcusu gönlünü âhirete vermeli, dünyâlıklara kapılmamalıdır Bir olan Allahü teâlâya bağlanmalı, başka şeylere heves etmemelidir" buyurdu

Çok talebe yetiştirdi Talebelerinin en meşhurları; Pîr Ebû Tâlib, Pîr Tevekkül, Amr Rabbânî ve İzzüddîn'dir

1) Lemezât; Üniversite Kütüphânesi, No: 1894, v132

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com