08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayrın Anahtarı Sâbit El-Benânî
Hayrın anahtarı Sâbit el-Benânî
Sâbit bin Eslem el-Benânî, Tâbiînin, zâhid, âbid ve müttekilerinden ve velîlerindendir Hadîs ilminde sika, emîn, güvenilir ve îtimâd edilir bir âlimdir Basra’nın en büyük âlim ve râvilerindendir Sâbit el-Benânî, birçok Sahâbîden hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir Enes bin Mâlik, İbn-i Ömer, İbn-i Zübeyr, Şeddâd (radıyallahü anhüm) bunlardandır Hadîsleri Kütüb-i Sitte diye meşhûr olan altı hadîs kitabının hepsinde vardır  ÇOK ORUÇ TUTARDI  
Enes bin Mâlik onun için der ki: “Her şeyin bir anahtarı vardır Hayrın anahtarı da Sâbit’tir ” Bekr bin Abdullah: “Zamânının en âbid olanına bakmak isteyen Sâbit el-Benânî’ye baksın ” Şu’be: “Sâbit el-Benânî, Kur’ân-ı kerîmi bir gün ve gecede okuyup bitirir, çok oruç tutardı ” Humeyd: “Biz, yanımızda Sâbit el-Benânî de olduğu halde, Enes bin Mâlik’e giderdik Fakat Sâbit, rastladığı bir mescitte namaz kılarken geride kalırdı Biz hazret-i Enes’in yanına vardığımızda onu göremeyince, ‘Sâbit nerede, Sâbit nerede? Çünkü ben onu çok seviyorum’ buyururdu ” Ahmed bin Hanbel; “Enes bin Mâlik, Sâbit el-Benânî’ye, ‘senin gözlerin, Resûlullah’ın gözlerine ne kadar da çok benziyor’ der ve Resûlullah’ı hatırlayarak ağlamaya başlar, gözlerinden yaşlar akardı  ”
Sâbit bin Eslem hazretleri gözlerinden rahatsızdı Bunun için tabibe gitti Tabib; “Bir husûsa dikkat edersen, gözlerin iyi olur” dedi Sâbit; “O nedir?” diye sorunca tabib; “Ağlama!” dedi Bunun üzerine Sâbit; “Ağlamayan gözde hayır yoktur” buyurdu  
“ÜÇ ŞEYİ YAPAMAZSAM! ”
Ölüm hastalığında, Sâbit bin Eslem hazretlerinin ziyâretine gittiler Yanındakilere bir şeyler anlatıyordu Ziyâretçiler, huzûruna girip oturunca;
“Sevgili kardeşlerim! Önceki gibi, namazlarımı kılamıyor, oruçlarımı tutamıyor, Allahü teâlâyı zikredemiyor, sizlerin yanına inemiyorum” dedi ve şöyle duâ etti:
“Allah’ım! Bu üç şeyi istediğim gibi yapamadığım zaman, beni bu dünyâda bir saat bile bırakma!”
Bunları söyledikten hemen sonra vefat etti Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ kitabının sâhibi, Sâbit el-Benânî hazretleri için şöyle der: “Vefât ettiği zaman kabrini kerpiçle ördüler Kerpiçlerden birisi kaydı Kabrin içinde onu namaz kılarken gördüler Kabrinin civarından geçenler, içeriden Kur’ân-ı kerîm sesi duyardı ”
|
|
|