![]() |
Zâhid Yozgadî Şeyh Hacı Ahmed Efendi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zâhid Yozgadî Şeyh Hacı Ahmed EfendiZÂHİD YOZGADÎ ŞEYH HACI AHMED EFENDİ Yozgat'ta yetişen velîlerden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk tahsilini o zamanki medreselerde yapmış ve Arabî, Farisî lisanlarını da öğrendikten sonra kendisinde bir tasavvuf aşkı belirmiştir ![]() ![]() Şeyh Efendi icazetini verdikten sonra seyahatle vazifelendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşı altmışa yaklaşmış olduğu hâlde İstanbul'a geldi ve Sivas vâlisi iken kendisine intisab eden, zamanın Maârif Nâzırı (Milli Eğitim Bakanı) Münib Paşada misâfir kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Hacı Ahmed Efendi 1897 (H ![]() ![]() ![]() Hacı Ahmed Efendinin beş oğlu olmuştur ![]() ![]() Hacı Ahmed Efendinin bir şiiri Ezelden ben aşkla yana geldim Cemalin şemine pervâne geldim İçüb vahdet şerâbından Aşkla ben mestâne geldim Arayı arayı mürşidim buldum Dergâhına yüzlerim sürdüm Rızay-ı İlâhîyi mürşidimde buldum Hak'la ezel devrâna geldim Yavaş yavaş basar idib İncinmesün karıncalar Basdığım hem taş idi Hak'dan ezel ihsâna geldim ![]() |
![]() |
![]() |
|