![]() |
Şeyh-İ Sanihafız Osman |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeyh-İ Sanihafız OsmanŞeyh-i SaniHafız Osman Kayışzade lakabıyla bilinen büyük hattat Hafız Osman, 1642 yılında İstanbul’da doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafız Osman, Osmanlı devletinin en meşhur hat üstadı Şeyh Hamdullah Efendiden yüz sene sonra geldi ve kırk yaşına kadar Şeyh Hamdullah’ın yazı stilinde yazılar yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Hamdullah’ın yazısına yeni bir şekil verdiği için kendisine “İkinci Şeyh” manasına gelen “Şeyh-i Sani” denilmiştir ![]() ![]() Kayışzade Hafız Osman daha hayatta iken yazıları aranan, bedestende yapılan artırmalı satışlarda çok rağbet gören hatların sahibi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hemşehrim, benim param yok, sana bir “Vav” yazıvereyim, dedi ![]() Kayıkçı homurdanarak; -Paran yoktu da ne diye bindin kayığa? Senin yazacağın vavı ne yapayım ben? dedi ![]() -Satarsın, dedi Hafız Osman ve hemen imzalı bir vav yazıp kayıkçıya uzattı ![]() ![]() ![]() Günün birinde kayıkçının yolu Bedesten’e düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün yine Hafız Osman’ı kayığına binmiş gören kayıkçı; -Para istemez hoca, sen yine bir vav yazıver bana, deyince Hafız Osman; -O vav her zaman yazılmaz hemşehrim, sen al paranı, diye cevap verir ![]() “AYRILIK GÜNÜNÜ BİLDİ ![]() ![]() ![]() Bu mübarek zat, vefat etmeden önce en son dersini Yedikuleli Emir Efendiye verdi ![]() “Ve eykane ennehû yevme’l-firak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|