![]() |
Her İsın Bası İslam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Her İsın Bası İslamHER ISIN BASI ISLAM Muaz Ibni Cebel radiyallahu anh’den rivayet edildigine gore Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem soyle buyurdu: “- Tamamiyla isin aslini (basini,temelini) haber vereyim mi sana?” - Ver, Ya Resulellah! “- Isin basi(asli) Islam’dir ![]() ![]() ![]() Her seyin temeline Islam’i oturtan bu Peygamber beyaninin tam olarak anlasilabilmesi icin, bu cumlelerin icinde yer aldigi uzunca hadisin tamaminin gozden gecirilmesi yerinde olacaktir ![]() Muaz Ibni Cebel radiyallahu anh anlatiyor: Bir seferde Hz ![]() ![]() ![]() Yuruyorduk ![]() - Ya Resulellah! Bana, beni cennete girdirecek, cehennemden uzaklastiracak bir is (amel) ogret! dedim ![]() “- Cok buyuk bir sey istiyorsun ![]() kosmadan yalnizca Allah’a kulluk edersin ![]() ![]() ![]() tutarsin ![]() ![]() “ Dikkat et ![]() ![]() sondurmesi gibi gunahin azabini sondurur ![]() ![]() Bundan sonra Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem “ Korkuyla ve umutla Rablerine kulluk yaptiklari icin vucutlari yataklarindan uzak kalir ve kendilerine verdigimiz riziktan Allah yolunda harcarlar ![]() Yaptiklarina karsilik olarak, onlar icin ne mutluluklar saklandigini hic kimse bilemez” mealindeki ayeti okudu ![]() Daha sonra Resul-i Ekrem soyle buyurdu: “- Sana butun islerin basini, ana diregini ve doruk noktasini bildireyim mi?” Ben: - Evet, bildiriniz Ya Resulellah! dedim ![]() “- Isin basi Islam, diregi namaz, dorugu cihaddir” buyurdu ![]() Sonra; “- Sana butun bunlarin kivaminin kendisine bagli oldugu seyi, isin (can damarini) bildireyim mi?” dedi ![]() Ben; - Evet, bildir Ya Resulellah! dedim ![]() ![]() “- Sunu koru! buyurdu ![]() - Ya Resulellah! Biz tum konustuklarimizdan sorgulanacak miyiz? dedim ![]() “- Annen yokluguna yansin ey Muaz! Insanlari yuzustu (veya burunlari uzerine) cehenneme surukleyen, ancak dillerinin urettikleridir!” buyurdu ![]() Dunya – ahiret mutlulugu Baska rivayetlerden ogrendigimize gore Tebuk Gazvesi’ne giderken yani cihad yolundayken cereyan eden bu konusma, Islam’siz hic bir seyin bir anlami olmadigini aciklamaktadir ![]() “Cennete girdirip cehennemden uzak tutacak is (amel)” olarak Hz ![]() her seyden once, dunya ve ahiretin mutluluguna kavusabilmek icin Islam’in gerektigini ortaya koymaktadir ![]() Hz ![]() uzak kalmak hem de hayr ve iyiliklere kavusabilmek icin temelde Islam’in vaz gecilmez sart oldugunu iyice vurgulamak anlamina gelmektedir ![]() Islam temeli olmadan ne din binasini ne de toplum ve ummet yapisini ayakta tutmak mumkun degildir ![]() temelin varliginin isbati, cihad ise, o temel uzerinde yapilabilecek ihya eylemlerinin ortak adi ve son noktasidir ![]() Hz ![]() edecek bir takim olumsuzluklarin asil sebebinin gereksiz sozler, gevezelikler, yaniltici propagandalar, saptirmalar ve yaniltmalar oldugunu gostermektedir ![]() mumkundur ![]() Islamsiz, ibadetsiz, disiplinsiz bir hayatin, dunya huzuru ve ahiret mutlulugu icin hic bir sey vadetmedigi her halde bundan daha guzel ve daha guclu bir sekilde ifade edilemez ![]() acilarin kaynagini acik-secik ortaya koymakta ve careyi de cok net bir sekilde gostermektedir: ISLAM ![]() Bir Olay Hicretin onuncu yilinda Medine’ye gelip musluman olan Beni Muharib temsilcileri icinde bir kisi vardi ![]() ![]() Peygamber ona dikkatle bakti ![]() Adam: - Herhalde beni tanidiniz, ya Resulellah? dedi ![]() Efendimiz: “- Galiba ben seni gormustum” buyurdu ![]() Adam: - Evet, dedi ![]() ![]() ![]() Olay Ukaz panayirinda olmustu ![]() ![]() arkadaslarim icinde sana benden daha kati ve kotu davranan olmamisti ![]() bana omur verdi ![]() ![]() Efendimiz: “- Kalbler, Allah’in iradesine tabidir, O’nun elindedir ![]() ![]() Adam: - Ey Allah’in Resulu! Bagislanmam icin dua et! dedi ![]() Efendimiz: “- Musluman olmak, onceki gunahlari ortadan kaldirir! buyurdu ![]() Arinma Sistemi Bu olay acikca gosteriyor ki Musluman olmak yani Islam, kisi ve toplumlari, daha onceki Islam disi yasayislarinin maddi-manevi kirlerinden temizler ![]() ![]() uzere herseyden arinma sistemidir ![]() Insanlar ve toplumlar duzelmek istedikleri zaman, onlerine cikan en buyuk engel, onceki yaptiklaridir ![]() yanlislar icinde belli bir kimlik kazanmis ve belli bir havaya girmis olmalari cogu kere onlari yanlista israra sevkeder ![]() Islam’in, gecmis hayati butun sonuclariyla ortadan kaldirdigini, yeni yepyeni bir baslangic oldugunu bilmek iste bu noktada kisi ve toplumlari cesaretlendirmektedir ![]() olmak, insanlik icin pek buyuk bir mustu ve duzelme cagrisidir ![]() Zihni, fikri, siyasi, iktisadi ve ahlaki kargasayi ve anarsiyi butun boyutlari ve uzantilariyla ortadan kaldiracak en gercekci recete Islamdir, Bu, tarih boyunca boyle olagelmistir ![]() ![]() gercegi zamaninda gorebilmek ve kabullenebilmektir ![]() Yillar boyu savasmis olan Evs ve Hazrec kabileleri, Islam’in gelisiyle biribirleriyle kucaklasmislardir ![]() milliyetlere mensup insanlar Islam ile kaynasip yeni ufuklara yonelmislerdir ![]() Islam ustun degerler sistemidir ![]() ![]() kazandirmistir ![]() kendisini yukumlu bilmelidir ![]() Islam disi mihraklarin var gucleriyle Islam’a yuklenip onunu kesmeye calismalari, onun insanlik icin ne kadar gerekli oldugunun bir baska delilidir ![]() Islam, uzlasmaz gibi gorunen kisi ve topluluklari kaynastirip oz kardeslerinden daha ileri bir yakinliga kavusturdu ![]() Boylece her musluman milletin katkisiyla meydana gelen bir Islam Medeniyeti olusturdu ![]() ettigi yolun tam aksini benimseyerek onun bunyesinde catlaklar acmaya, ayriliklar olusturmaya, muslumanlari biribirlerine kirdirmaya calistilar, calisiyorlar ![]() Ustun degerler sistemi olarak Islam ortak paydasinda bulusmak her derdin devasidir ![]() ve istirabtan sonra da anlayamazsak, isimiz kiyamete kalmis demektir ![]() Sosyal guvenlik ve baris icin her kesimin ulasilmasi gerekli hedef ve elde edilmesi lazim gelen seref olarak kabul edecegi bir ust deger olmadan, sun’i ve mahalli bazi deger yargilariyla problemleri cozmeye calismak tek kelime ile bosuna yorulmak demektir ![]() Eskiyen, porsuyen her uzvu oldugu kadar, cokmek uzere olan her toplumu da yeniden diriltecek soluk, ISLAM’in solugudur ![]() (HADISLERLE GERCEKLER3, 19) |
![]() |
![]() |
|