|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
esrarı, istekleri, istemenin, reddedilenler |
![]() |
İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri ReddedilenlerGiriş Bazen insan o kadar inatla ve gururla yanlışların ardından koşar ki, sonunda hayatının en büyük cezasına çarptırılır: Kalbi kilitlenir, bağışlanma dileyebilme, yolunu değiştirebilme becerisi yok edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak bir grup insan vardır ki, kalpleri hâlâ açıktır; vicdanları hâlâ sağlamdır ![]() ![]() ![]() Bu durumda olan kimi insanların isteklerinin ve dualarının kabul edilmemesinin bazı sebepleri vardır ![]() ![]() ![]() Başkalarının başarılarını kıskananlar, zulümlerden ve haksızlıklardan kaçınmayanlar, insanların gizli kusurlarını açıklayanlar, görev ve sorumluluklarını ihmal ederek, başkalarına acı çektirenler, bu grupta yer alıyorlar ![]() ![]() Bu bölümde isteklerin ret sebepleri üzerinde durulacak, bunlara karşı neler yapabileceğimiz tartışılacaktır: "Red sebeplerini" hayatlarının alışkanlığına dönüştürenlerin, ruhlarını huzura taşıyacak istekleri reddedilecektir ![]() ![]() Dr ![]() 1- Kazanımlarına Şükretmeyenler İsteklerimiz kabul edilerek bize sunulduğunda, onları çok önemsememiz ve değerlerini şükürle takdir etmemiz gerekir ![]() ![]() iklerimizi almaya lâyık olmak istiyorsak, bize verilmiş olanları kaybetmeyi hak etmemiş olmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evrenin Sahibi istediklerimizi verirse, aldıktan sonra değerlerini bilecek miyiz? Bilmeyeceksek, büyük ihtimalle alamayacağız ![]() ![]() İki kişinin evlenmek istekleri kabul olur; yıllar sonra bu iki kişi kavga etmeye başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Şerife-Naim ailesi, çocukları Kaan'la birlikte büyük bir süper-markette geziniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Ne dediğini, nasıl yalvardığını bilemeden, dakikalar boyunca can havliyle bir uçtan bir uca gidip gelerek Kaan'ı aradı ![]() ![]() ![]() Kaan ağlıyor, gürültü koparıyor, strese giren Şerife, Kaan'ı öfkeyle susturmaya çalışıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olay, anne Şerife için bir rüyaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir annenin küçük kızı 20 santim derinliğindeki su kanalında boğuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaderin Sahibinden, hayatımızı ışıklandıracak güzellikler isteriz; O, ikram eder ![]() ![]() ![]() ![]() "İşim var, yoğunum! ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet Şerife süpermarketin dışına çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiddetli, titretici bir çığlıkla kanlı ayakkabıya koşuyordu ki, film kopuverdi ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah zekâtlarını hesaplayıp verecek fakir aramaya başladılar ![]() ![]() ![]() Bize cömertçe sunulan güzellikleri hak ediyor muyuz? Eşimizin değerli bir yardımcımız olduğunu bilmemiz için, ıssız kış gecelerinde kimsesiz kalmak zorunda mıydık? Hayatın değerini hissetmemiz için, savaşın kapılarını çaldığı toplumlar gibi, can güvenliğinden yoksun gecelerle mi eğitilmeliydik? Evlerimiz bombalarla başımıza mı yıkılmalıydı? Aradığımızı elde edinceye kadar dualar dilimizden düşmüyor; ama, istediğimiz verilince de şükrü de unutuveriyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstediğimiz bize sunulmuştu yıllar önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz böyleyiz işte ![]() ![]() ![]() şöyle diyor: "Kullarımdan gereği gibi şükredenler çok azdır ![]() Eğer istediklerimiz bize sunulursa, bir zamanlar onlar için yalvardığımızı unutacak mıyız? İçtenlikle teşekkür etmeyi ihmal edecek miyiz? Yoksa elimizdeki emanetlere duyarsızlaşarak, onları değersizleştirecek miyiz? Bize sunulan her değer, Evrenin Sahibinin birer aziz eseridir ![]() 55 A ![]() ![]() ![]() 56 Kur'an; 41: 51 Kur'an; 34: 13 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler2- istemekten Vazgeçenler Sonsuz hayatımızın sarayları, dünyadaki içten isteyişlerimizden yaratılır ![]() ![]() Arzuları çok güçlü olanların hayatları çok zor, yorucu; ama, renkli ve coşturucu geçecektir ![]() ![]() Gençlerden biri, köyünde koyun güderken, Kaderin Sahibi'nin ona sunduğu okuma fırsatını değerlendirerek, öğretmen oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmen, maaşıyla ayakta durmaya çalışıyordu ![]() ![]() ![]() Öğretmen acılı maceralarla dolu bir hayat yaşadı ![]() ![]() ![]() Yılların saçlarını ağarttığı, yüzünü çizgilerle bezediği öğretmen, bir akşam, omuzları çökmüş; başını önüne eğmiş bir hâlde evine gidiyordu ![]() ![]() Daha fazla istemekten vazgeçmek, oracıkta bir kar tanesi gibi toprağa düşüp erimek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başı önünde evine yaklaşırken, müthiş bir ruhsal evren canlandı zihninde ![]() ![]() ![]() ![]() Mekansız bir sesin uyarısıyla irkildi: "Neden vazgeçiyorsun? Bu melekler, sonsuz hayatında sana sunulacak şu vadilerin inşasını temsil ediyor ![]() Sana eşin ve işin sunuldu! Ahlâklı ve onurlu üç çocuğun baba-sısın ![]() ![]() ![]() Şu sağ köşedeki ruhanî canlılar geçen yıl Kandil Gecesi döktüğün gözyaşlarıdır ![]() ![]() ![]() Sol taraftaki tepeyi aydınlatan nuru görüyor musun? 0, senin her gün gördüğün Güneş değil ![]() ![]() Bu kadar önemli olmayı sen istemiştin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük bir söz verdin Rabbine; bu yüzden imtihanın çetin ![]() ![]() ![]() İşte bu bir avuç ömürde, dualarından ve isteklerinden doğan ruhlar orada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmen kendine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ardından, mırıldanmaya başladı: "Evet, dünyayı sırtıma ben aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i Yaratıcım beni bir karınca gibi ayaklar altında ezdirir mi? Be- ni bir ceylan yavrusu gibi aslanlara yedirir mi? Yoksa ben küçük | bir çekirdekken, omuzlarımda dev bir ağaç yükseltir mi? Ben za-! vallı bir öğretmenken, binlerce yüksek ruhlu gencin yetişmesine 1 vesile olmama izin verir mi? Bana ne! Ben Ona aidim ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmen bu düşüncelerle evinin önüne geldiğinde, anne Zahide ve kızları Zeynep sabırsızlıkla onu bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() "Dünyayı arzuladım durdum, ama o hep kaçtı benden, tam sonsuzlukta bekleyen dostlarımla tanışmıştım ki, şimdi dünya dostlarımla aramıza girmeye kalkışıyor ![]() ![]() İslâm Peygamberi (asm) "Biriniz acele edip, 'ben dua ettim de kabul olmadı' demedikçe, duası kabul edilir ![]() ![]() ![]() ![]() 58 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 2723 59 A ![]() ![]() ![]() 60 A ![]() ![]() ![]() 61 Kur'an; 8: 67 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler3- Ölümü Dikkate Almayanlar Her an gelebilecek ölümü bilerek adanacağımız hedefler, bizi gerçek mutluluğa taşır ![]() ![]() Ölümden gafil, sonsuza dek dünyada yaşayacağımız zannından hareketle ürettiğimiz istekler bencildir ![]() ![]() Ölüm bir aynadır; kendini kısa süreli dünya hayatından ibaret sanan insana, sonsuz hayatın ufkunu gösterir ![]() ![]() Tüm kötü istekler, sadece ölümü unutan bilinçlerde tutu-nabiliyor ![]() ![]() ![]() Piyangodan gayrimeşru paraları kazanmak ve pervasızca harcamak, dünyaya odaklı bir ruh için zevk verici gibi görünür ![]() ![]() Herkes keyif içerisinde eğlenirken, sabahlara kadar ilim öğrenmek yorucu ve bunaltıcı gibi görünür ![]() ![]() Ölümlülükten gafil yaşamanın insanları ne çirkin tutumlara sürüklediğine bakar mısınız? Kıskançlık kavgası yapan kardeşler, ölümlerinden habersizdirler ![]() ![]() ![]() Kendimizi ölümsüz sandığımızda, değerli saatlerimizi TV karşısında, kahvehanelerde, uykularda geçiriyoruz ![]() Ölümü unuttuğumuzda, kuşların sabahın erken dakikalarında başlayan panayırlarını, Güneşin gülüşünü, çiçeklerindirilişini göremiyoruz, duyamıyoruz, bilemiyoruz ![]() Ölümlülüğünü unutan genç, kardeşinin hakkını gasp edebiliyor ![]() ![]() ![]() Ölüm korkutucudur, hele ona hazırlıklı olmayanlar için ürkütücüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümü unuttuğum yıllarda, ruhumu destekleyen melek, bana ölümümü düşündürerek yaptıklarımın hesabını vereceğimi hatırlatıyordu ![]() ![]() ![]() İlâhî bir yardım, beni gafletten ölüm korkusu yoluyla kurtarmak istiyordu ![]() ![]() ![]() Ölümden kaçardım ![]() ![]() ![]() ![]() Ardından depremi hatırlardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalan bunlar, hile ve aldatmaca bunlar ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp krizi geçirecek kadar yaşlı değilmişim? Şimdi artık 25 yaşında kalp kriziyle ölen gençler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir öğrenci asansör boşluğuna düştü, bir diğeri balkonda dengesini kaybedip sokağa çakıldı ![]() ![]() ![]() Gerçeğimizden kaçamayız ![]() ![]() ![]() ![]() Herkesin tanıdığı Turgut Özal öldü, Barış Manço öldü, Kemal Sunal öldü ![]() ![]() Ölüm bizi kimi isteklerimizden vazgeçiriyorsa, o isteklerimiz bencildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm bilgisi, isteklerimizi, isteme biçimimizi ve isteme gerekçelerimizi kökten değiştirecektir ![]() ![]() ![]() Yarın öleceğinizi bilseniz de, hâlâ elinizdeki fidanı dikmek istersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm, insanın ruhunu şefkatle, sevgiyle ve fedakârlıkla yoğu-rur ![]() ![]() Sabah uyandığınızda arzularınızı hatırlıyor musunuz? Önce, yakın gelecekte dünyadan ayrılacağınızı hatırlayın ![]() ![]() Ölümü unutmadığınızda, sonsuzluğunuza beraberinizde götüreceklerinizi istemekten mutluluk duyacaksınız ![]() ![]() ![]() 62 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 6419 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler4- Başkalarını Çekemeyenler Kıskançlık duygusu içerisinde isteyenler, ayrımcıdırlar, bölücüdürler ve reddedilirler ![]() ![]() "Okulun en başarılı insanı ben olayım ![]() ![]() ![]() Birbirimizi kıskandığımızda, anne babalarının kardeşleri arasında ayrımcılık yapmalarını bekleyen bencil çocuklara benziyoruz ![]() Evrenin Sahibinden başarı isterken, gecelerini yakarışlarla dolduran diğer insanları da dikkate alıyor muyuz? Aynı güzel çiçeği isteyen kalp, sadece bizim kalbimiz değildir ![]() ![]() Kıskanmaksızın istemek çok zordur ![]() ![]() ![]() Parçalanırcasına savaştığım en çirkin nişlerimden birinin kıskançlık olduğunu bilirim ![]() ![]() Bu ruhsal virüsün saldırısına uğradığım yıllarımı analiz ediyorum: Kendime rakip gördüğüm insanların beni ilerleyip geçmelerinden rahatsızlık duyuyordum ![]() ![]() ![]() Bu çirkin duyguya savaş açtığımda, aynı virüsün çevremi de kuşattığını fark ettim ![]() / Başkalarıyla boğuşmayı terk ederek, bu ruhsal marazdan kurtulmak, afiyete63 kavuşmak istedim ![]() Başkasıyla rekabet edenler, kıskanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu anladığımda kendime söz verdim ![]() ![]() ![]() ![]() 63 Afiyet, ruhsal bozukluklardan kurtulma hâlidir: Çekememezlik, gurur, aşağılama, nefret, cesaretsizlik ve kin gibi yıkıcı duygular, başlıca ruhsal bozuklukları oluşturuyor ![]() Yaşadığım savaştan büyük dersler çıkardım: Yaratıcımdan başka kimsenin takdiri için çalışmayacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıskanarak rekabet edenler, iki yüzlülüğe zorlanıyorlar: Güzel görünmeye, zekilik ve üstünlük numarası yapmaya teşvik ediliyorlar ![]() ![]() Büyük insanları veya başarıları elbette örnek alacağız; ama, onlarla rekabet etmeyeceğiz ![]() den daha iyi olmaya adanmaktır ![]() Kıskançlık, yaşadığımız anda ve yerde, herkesten fazlasına sahip olma isteğinden doğuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkalarının refahının veya başarısının bizden aşağıda kalmasını istemek bencilliktir; merhametsizliktir ![]() ![]() ![]() ![]() Vicdanlı anne evlâtları arasında ayrım yapamaz: Hiçbir baba, bir çocuğunu haksız yere diğerine tercih edemez ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman dileklerimize dikkat edelim ve şöyle diyelim: "Ai-i lem için istediğim mutluluğu komşularım için de istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu anladığımız sürece, sınavlarımız bizi endişelendiremez ![]() Başarısızlık bizi korkutamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz, insanların verdiği onurun değil; Yaratıcının sunduğu değerin ardında olduğumuz sürece, İlâhî Rahmet ruhumun mahzun bırakılmasına izin vermeyecektir ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler5- Gizli Kusurları Açıklayanlar Onurlarını haksız yere zedelediğimiz pek çok insanın evrenin ruhsal boyutunda bizden davacı olduğu bir ortamda, taleplerimizin gerçekleşmesini boşuna bekleriz ![]() Yıllar önce yaşadığım bir olayı unutamam: Değer verdiğim ve sevdiğim bir arkadaşım, benimle karşılaştığında, eskisi gibi iç-tenlikli tebessüm edemiyor, bakışlarını çeviriyordu ![]() ![]() Gözlerime üzüntülü gözlerle baktı; "Muhammed, sen benim en samimî ve en değerli arkadaşımdın ![]() ![]() ![]() ![]() Çok şaşırmıştım ![]() ![]() ![]() "Geçen hafta cuma günü filancalarla birlikte yürüyordun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, arkadaşım gıyabında küçük düşürülmüştü; konuşmaları çok ciddiye almamıştım; üstelik bu şaka yollu anlatım hepimizi güldürmüştü ![]() ![]() ![]() Bazen, benimle ve eserlerimle alay edenlerin sözleri bana ulaştırılıyor; üzüldüğümü görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan onuruna saldırılar, kimi toplumlarda kitleselleşerek vicdanları iyice çürütür: Kimileri etnik kimliklerle, kimileri mezheplerle, kimileri dinî veya ahlâkî değerlerle alay eder ![]() Bizler onurlu, başarılı ve mutlu bir hayat istiyoruz ![]() Gerçek şudur: "Bir kimse kardeşini bir kusurla ayıplarsa, o kimse ölmeden o kusuru işler ![]() ![]() ![]() Biz hiç mi gülünç durumlara düşmüyoruz? Utanç duyduğumuz, gizli kalmasını istediğimiz hiçbir yönümüz yok mu? En onurlu insanın bile zaafları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Zalimler ve saptırıcılar dışındaki insanların kişisel ayıplarını açığa çıkarmak, zulümdür ve gizli tutmak iyiliktir ![]() ise yaygınlaşacaktır ![]() Rakip görmek ve kendi değerimizi yükseltmek için, diğerlerini küçük düşürmeye çalışmak, insan nefsine inanılmaz zevkli görünür ![]() ![]() ![]() Genç bir çocuk taksiye binmiş; babasının verdiği beş milyon liranın üzerini almayı unutarak taksiden inmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Daha iki gün önce, genç bir mesai arkadaşım yeni aldığımız arabanın modelini karıştırdığımı öğrenince, katıla katıla gülmüştü ![]() ![]() Bir arkadaşım sağlık karnesini unuttuğu için sağlık merkezinden geri dönmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 8869 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler6- Zulümden Kaçınmayanlar Zulüm ye başkasının hakkına tecavüz, isteklerin reddinin önemli sebeplerindendir ![]() ![]() Başımıza yönelebilecek en büyük belâlar, başkalarının haklarına yapacağımız saldırılardan kaynaklanır ![]() ![]() ![]() ![]() Yangınlarda, salgınlarda, kavgalarda, kan davalarında, öldürüp yaralamalarda, neredeyse zalimlerin ve zulümlerin parmak izlerini okuyacaksınız ![]() Çocuklarını dövüp duran bir babanın gecenin birinde evine cesedi geliyor ![]() ![]() Sonra bir lise öğretmeninin hikâyesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir delikanlı beğendiği genç bayana aşkını iyi niyetle ifade ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar geçiyor; genç bayan okulundan mezun oluyor; küçüm-sediği ilçenin iline memur olarak tayin ediliyor ![]() tayinini oradan alıyor; birkaç yıl sonra bu kez delikanlının ^ doğduğu ilçeye tayin oluyor ![]() ![]() Zulmetmek, musibetlerin kapısını açmaktır ve zulme uğramayı hak etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Huzursuz toplumların yaptıklarına bakar mısınız? Huzursuzlar; çünkü kendilerini zulümden arındırmıyorlar ![]() ![]() Bir çalışan, müdürlerinin aralarında adaletsizlik yaptığını, haksız yere ezildiğini söylüyor: Sonra kendisi müdür olunca em-rindekileri ezmeye başlıyor ![]() ![]() Zulüm sadece insanların bedenlerine işkence yapmaktan ibaret değildir ![]() ![]() ![]() İşlenen suçlara verilen cezaların mazlumların vicdanlarım tatmin edememesi de zulümdür ![]() ![]() ![]() ![]() Gizli bir kusuru açığa çıkarmak, bir iftira atmak veya bir dedikodunun yayılmasına neden olmak zulümdür ![]() ![]() ![]() Bakımlarından sorumlu olduklarımızı ihmal edemeyiz ![]() ![]() ![]() Dehşetli bir zulüm atmosferinde yaşamak zorundaysak, zulmetmekten kaçarak zulme uğramaktan kurtulamıyorsak, durumumuz gerçekten acıklı olacaktır ![]() ![]() Zulmetmekten ve zulme uğramaktan kaçınmayanlar başaracaklarını sanarak boş hayaller kuruyorlardır ![]() ![]() Bizim için asıl felâket, zulümlere duyarsız kaldığımızda doğacaktır ![]() ![]() ![]() Hakkını gasp ettiğimiz insanlar varsa tespit edebiliriz ![]() ![]() Parçası olduğumuz toplumun zulmü hafife alması, bizim de hafife almamızı gerektirmiyor ![]() ![]() Üstün ve güçlü olmamız, gasp etmemizi meşrulaştır-maz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bize düşen, zalimden de, zulümden de kaçarak Evrenin Sahibine yakınlaşmanın yollarını aramaktır ![]() ![]() 65 Bu tespit için Bkz ![]() ![]() ![]() ![]() 66 A ![]() ![]() ![]() 67 A ![]() ![]() ![]() 68 A ![]() ![]() ![]() 69 Kur'an; 11: 113 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler7- Maddî Sebeplerden isteyenler isteklerimizin yaratıcısı maddî sebepler değil, sebepleri de yaratan Evrenin Sahibidir ![]() ![]() Dünyadaki iyi ve kötü her şey maddî sebeplerle perdelenmiş-tir ![]() ![]() ![]() Kaderin Sahibinin haksızlığa uğramasına izin verdiği Yusuf Peygamber (as) zindana atılmıştı ![]() ![]() Yusuf Peygamber, bir gün Mısır sultanının sarayından zindana düşen genç bir mahkûmun rüyasını yorumlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir genç, kendisi için önemli bir sınavı kazanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maddî sebepler sonuçları yaratamaz; sebepler, insanların çalışıp çırpınarak, Yaratıcımızın kudretini hissetmesi için yaratıldı ![]() ![]() ![]() ![]() "Yüce Allah Davut Peygambere (as) şunu vahyetti: | Kulum yarattığım varlıklara değil de Bana dayanırsa -ki I Ben bunu o kulun niyetinden bilirim-, gökler içindekilerle beraber ona tuzak kursalar, Ben bu tuzaklardan kurtulması için ona bir çıkış kapısı açarım ![]() ![]() En imkânsız gibi görünen anlarda bile bir mucizenin bizi bir çıkış kapısına taşımasını mı istiyoruz? O zaman sadece Yaratıcıya güveneceğiz ve Ona dayanacağız ![]() ![]() Şu ibretli olaya bakalım: Köprü inşaatından kopan büyük bir beton kütlesi tren yoluna çökmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maddî sebepler "eylem dualarına" imkân sağlamak ve hayata hareket katmak içindir ![]() ![]() ![]() Hayvanların dolaşıp yiyecek arama gibi sebeplere başvurmaları gerekmeyebilirdi ![]() ![]() ![]() Hayatta tüm canlılar sebeplere başvurmaya ve çalışmaya sürükleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı kural insan için de geçerlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Evreni Yaratan Sınırsız Kudret, kendisini tanıma onuruna lâyık olmayanlardan kendisini gizler ![]() ![]() ![]() Açık kalplere kendini göstermek için mucizeler yaratır ![]() ![]() ![]() Kullandığı paketleme sistemi inanılmazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolay zamanda bizi kurtaran her kimse, zor zamanımızda kurtarabilecek olan da odur ![]() ![]() ![]() Ancak bazen de işler zorlaşır: Doktor kapılarında iğneler, haplar ağrılarımızı dindiremez ![]() ![]() Kazandığımız milyarları harcayıp tüketirken güçlüyüzdür; gücümüz ve zekâmız sayesinde kazamyoruzdur ![]() ![]() ![]() İnsan için "zor veya kolay" yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maddî sebeplere elimizden geldiğince ve izzetimizi zedelemeden başvuracağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 1113 71 A ![]() ![]() ![]() 72 A ![]() ![]() ![]() 73 Sabah Gazetesi, 10 Haziran 2003 74 Kur'an; 41: 47 75 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 4708 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler8- Sorumluluklarını ihmal Edenler Yaşayacağımız sorunların pek çoğu sorumluluklarımızı ihmal etmemizin bedelidir ![]() ![]() Dünya olağanüstü bir projedir ve bu projenin iyi işleyebilmesi için, içerisindeki canlıların kendilerine yüklenen görev ve sorumlulukları aksatmadan yerine getirmeleri gerekir ![]() ![]() ![]() Bizler evrenin en aziz canlılarıyız ve bizim hayvanlara göre çok daha yüksek ve şerefli görevlerimiz var ![]() ![]() ![]() ![]() Dua ve isteklerimiz arasında bazıları vardır ki acılar ve zorluklar hâlinde başımıza üşüşmüş sorunlarla ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğunun gösterdiği hırçınlıktan bunalan bir anne çocuğunun hırçınlığının geçmesi için dua ediyor ![]() ![]() ![]() Bir aile geçim sıkıntısına düşmüş; baba, alınterinin tam karşılığını alamıyor ![]() ![]() ![]() Bir öğrencinin bursu kesiliyor ![]() ![]() Hepimizin hayatta çok önemli sorumluluklarımız var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin, çevremize duyarlı olmak gibi bir sorumluluğumuz var ![]() ![]() ![]() Yaşadığımız sorunların bazıları bizi eğitmek, insanlaştırmak ve yüceltmek içindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı acılarımız da, ihmallerimiz nedeniyle gönderilen İlâhî uyanlardır ![]() ![]() ![]() Ev taşıyan bir aile, çocuklarını bir günlüğüne arkadaşlarına emanet etmek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Yılmaz'dan yaşadığı ilginç bir olayı dinledim: Bayram yaklaştığında, anne babasını ziyaret için memlekete gitmeyi düşündüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir dizi sorumluluğu omuzlamış durumdayız: Başkalarına zarar veremeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir baba ailesinin geçimini sağlamak üzere gurbete gitmişti ![]() ![]() ![]() Kimileri, "Hayatta doyasıya eğleneceksin; ot olmayacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhtaç annesinin ihtiyaçlarını ihmal eden çocuğun geleceği karartılır ![]() ![]() ![]() Bize verilen bir selâmı almamız bir sorumluluktur; gönderilen mektubu cevaplandırmamız bir görevdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkesin ru hu, kazandığı yeteneğin gereğini yerine getirmeye söz vermiştir ![]() Bize yapılan bir iyiliğe teşekkür etmek, başkalarına yapılan iyilikleri kalbimizle desteklemek, iyilik yolunda çırpınanları en azından dualarımızla desteklemek, sorumluluğumuzdur ![]() ![]() Şu uyanlara dikkat edelim : "Mallarınızı zekâtla emniyet altına alınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan, sorumluluklarını ihmal etmenin bedelini psikolojik ve sosyal dengesini yitirerek öder ![]() ![]() ![]() 77 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 3728 78 A ![]() ![]() ![]() 79 A ![]() ![]() ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler9- Hedeflerini Rastgele Açıklayanlar Özel isteklerinizi, başarılarınızı çekememeleri muhtemel dostlarınızdan gizlemelisiniz ![]() ![]() Biz başarı yolunda, ruhsal zorluklarla da savaşmak zorundayız ![]() ![]() ![]() Bizi kuşatan fakirlik, yalnızlık, bürokrasi, girişim zorluğu gibi dış engelleri iyi biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyada çekememezlik, beddua, gıybet, nazar gibi ruhsal saldırılarla yüz yüze bırakıldık ![]() ![]() Birileri can tatlısı çocuklarını nazara feda etmişlerdir ![]() ![]() ![]() Dikkat çeken, çok beğenilen yönleri olan insanların ruhsal hayatlarında ciddî ruhsal savaşlar yaşanır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimi hastalıklar ruhsal saldırılardan doğar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhsal saldırılardan korunmak, hasetten ve nazardan / uzak durmaktır ![]() ![]() ![]() Son Peygamber (asm) şu tespiti yapar: "Bütün insanlar ha-setçidir ![]() ![]() ![]() ![]() Şu hâlde, ilk yapacağımız, önemli başarı alanlarımızı, kıskanabilecek kalplerden gizlemeye çalışmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer arkadaşlarımızın başarılarına sevinebilseydik; aynen onlar gibi başarılı olmayı dileseydik, o zaman kıskaçlığımız gıptaya dönüşürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Anne, evlâtlarının başarısını tüm kalbiyle bağrına basar ![]() ![]() ![]() ![]() Sizi ne kadar çok insan tanıyorsa, saldırıya uğrama veya dua görme ihtimaliniz o kadar yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir uyarıya göre, "Gizli yapılan bir dua, açıktan yapılan yetmiş duaya denktir ![]() ![]() ![]() Kendimizi olduğumuzdan büyük göstermezsek ne kaybederiz? İftiraya karşı yapabileceğimiz fazla bir şey yok ![]() ![]() Önemli bir nokta daha: Haset daha çok bizi iyi tanıyan, bizi kendilerine rakip gören veya bizimle hemen hemen aynı işleri yapan insanlardan, yani yakın çevremizden gelebilen bir saldırıdır ![]() ![]() ![]() Yeter ki tarihe ve insanlığa başarımızı gösterecek önemli | eserler bırakmak için çalışalım ![]() Hepimiz de içimizde kaynayan değerlerin hemen keşfedilmesini istiyoruz ![]() büyüklüğünü bilsinler; bu fedakâr adanmışlığımıza bakarak bizi kutlasınlar diyoruz ![]() ![]() bir öğrenci ![]() ![]() ![]() Üzülmemeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimi özel yeteneklerinizin bir süre gizli kalması, en azından bu süre zarfında önemli eserler vermenize imkân tanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En yakınınızdaki arkadaşlarınızın uzağınızdakiler kadar sizi i destekleyebilirleri, çok yüksek bir kişilik gerektirir ![]() İnsan vicdanı yüksek tutumları telkin eder; ama, nefsinin alçaltın telkinleriyle de savaşır ![]() ![]() ![]() ![]() 80 A ![]() ![]() ![]() 81 A ![]() ![]() ![]() 82 A ![]() ![]() ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler10- Eylem Duasını Terk Edenler Hayatımızı asıl değiştirecek olan isteklerimiz, eyleme ve yapmaya dönük isteklerimizdir ![]() ![]() Bazen, isteklerimizin gerçekleşmediğinden şikâyet ediyoruz ![]() ![]() ![]() Duygularımızı sorguladığımızda, kalbimizin çılgın isteklerle dolduğunu göreceğiz: "Nasıl dâhi olunur, derslerde nasıl başarılı olunur, insanlarla nasıl iyi ilişkiler geliştirilir, nasıl mutlu olunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsteklerimizi şu biçimde eylemlere yönlendirebiliriz: "Yetenekli olabilmem için, öğrendiklerimi uygulamak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenme isteğimiz, öğrenme cesaretimizi geliştiriyor ![]() ![]() ![]() Bir yığın sorunla yüzleşirsiniz: "Zihnimi toparlayamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başarı yollarını arayarak yıllarımızı tüketiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zenginlik israf etmemekte gizliyse; zenginlik, iktisadı başarmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmekle yetinenlerin kalplerine "ben biliyorum" adını taşıyan kapkara bir gurur perdesi örtülür ![]() ![]() ![]() ![]() İsteklerimizin öğrenmeye odaklanmaktan ibaret kalması da benzeri bir sorun doğuruyor ![]() ![]() ![]() ![]() Üniversite mezuniyetine kadar uzanan öğrenim süreci, bize sadece bilgiyi "öğretiyor ![]() ![]() Başarının sırlarını bilenlerin belki de milyonlarca olduğunu görebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çaresiz değiliz ![]() ![]() ![]() Son Peygamber (asm), "Bildiğini yaşamak suretiyle Allah'tan kork" demiştir ![]() ![]() Yeteneklerimiz uygulamalarımızla gelişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O Az da bilse, bildiğini yaşamak isteyen, çok bildiği hâlde bildiğini yaşamak istemeyenden daha başarılı olacaktır ![]() ü Zihinsel bir sorgulamayı alışkanlık hâline getirebiliriz: "Bu bilgi gerçek hayatta nasıl işime yarayabilir? Onu şimdi ve bundan sonra nasıl uygulayabilirim?" Bu sorgulamayı yaptıkça, alışkanlığa dönüşecek ve gün gelecek, yaşama biçimimizin de değiştiğini göreceğiz ![]() O Öğrendiğimiz her yeni bilgiyi sorgulayabiliriz: "Bunu nasıl uygulayabilirim? Gerçek hayatta nerede kullanabilirim?" Sonra da tespitlerimizi isteklerimize dönüştürebiliriz ![]() ![]() Geçim derdine düşmeden önce, bir lokma ekmeği çöpe atmamamız gerektiğini öğrenmemiş miydik? Çocuklarimizi başkalarına kaptırmadan önce, onlara örnek olmaınız gerektiğini bilmiyor muyduk? Bir hedefe ulaşmak istiyoruz ![]() ![]() ![]() Zihinlerimizi kullanmayacağımız bilgilerle doldurmak, yıllarımızı değersiz çabalarla tüketmektir ![]() ![]() Yeterince öğrendik aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 83 A ![]() ![]() ![]() 84 Kur'an; 2: 44 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler11-Yaratıcıya Güvenmeyenler İsteklerinde Evrenin Sahibine güvenmeyenler, içten bir huzurla ve ciddiye alarak isteyemezler ![]() ![]() Dualarımızın reddine yol açan en önemli hata, Yaratıcının isteklerimize karşılık vereceğinden şüphelenmemiz ve Ona güvenmememizdîr ![]() ![]() ![]() Eğer dualarımızı canımız kadar önemsemiyorsak, bu iki nedenden kaynaklanıyordur: Birincisi, önemsiz veya değersiz bulduğumuz şeyler istiyoruzdur ![]() ![]() ![]() "Eğer Allah'ı hakkıyla tanısaydınız, duanızla dağlar yerinden oynardı" sözü, kişisel kaderimizde ve başarımızda potansiyelimizin genişliğine işaret ediyor ![]() ![]() ![]() Yaratıcının yapabilme kudretinin farkındayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O ölüleri diriltir, kaybolanları buldurur; ölümcül hastalıklara şifa verir; ayrılanları buluşturur ![]() ![]() Evrenin Sınırsız Sultanının sınırsız cömertliğini bildiğimiz hâlde, hâlâ şüphelenmemizin sebebi, kişisel isteklerimizi yeterince ciddiye almayacağını sanmamız mıdır? Yaratıcı, isteklerimizi neden ciddiye almasın? Duamız olmazsa değerimizin olmayacağını vurgulamasına ve bize çok yakın olduğunu söylemesine rağmen ![]() ![]() ![]() Karıncalar, arılar gibi küçücük canlılara ilhamla yol gösteriyor ![]() ![]() İsteklerimizi ciddiye almıyor olsa, şu anda Rahmet Eli beynimizi, gözlerimizi, ellerimizi ve kalbimizi çalıştırıyor olur muydu? Her an bize şahdamarımızdan daha yakın olan ve bedenimizin ihtiyaçlarını sürekli karşılayan Kudretten söz ediyoruz ![]() Yoksa şüphelenmemizin nedeni, hâlâ Yaratıcının merhamet etmeyeceğini, cömert olmayacağını, ilgisiz kalacağını sanmakta ısrar etmemiz mi? Böyle düşünen bir bilinç, ölmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() / O zaman, inancımızın zayıf kalmasının sebebi, acele etmemiz olabilir ![]() ![]() Bağışlanma dilersek bağışlar ![]() ![]() ![]() Ancak, başkalarının kaderini de ilgilendiren bir isteğimiz söz konusu olduğunda iş değişir ![]() ![]() ![]() ![]() "Baharın gelişinden neşelenen" bir koyun olduğunuzu düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırf "baharın gelişinden neşelenen" bir anne, bir baba ve iki çocuğu bu hafta sonu pikniğe çıkıp mangalda köfte kızartmak istedikleri için! Peki, bir cana mal olmuş böyle bir zevke hangi şükürleriyle, hangi bağlılıklarıyla, hangi çalışkanlıklarıyla lâyık oldular? Bir çocuk "bugün hava yağmurlu" diye üzülüyordu ![]() ![]() ![]() Evrenin Sahibi cömerttir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimilerinin isteklerinin kabul edilmesi, en büyük başarısızlıklara uğramaları anlamına geliyor ![]() ![]() ![]() Sınavı kazanmak için yalvarıp dururlar; kazanınca da duaları kesilir ![]() ![]() ![]() Bir gün akşama kadar, önemli bir hedefe ulaşabilmek için uğraşmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçimden bir ses beni toprakta ezercesine reddetti: "Hadi oradan! Yalancı! ![]() ![]() ![]() ![]() 85 A ![]() ![]() ![]() 86 A ![]() ![]() ![]() 87 Kur'an;41:46 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler12- Doğa Yasalarına Uymayanlar İsteklerimiz ve onlara ulaşma yolumuza ilişkin tasarımlarımız, doğa yasalarına uygun olmalıdır ![]() ![]() Doğa yasaları (ya da İlâhî yasalar) Yaratıcının isteyişlerimizi olağan karşılama biçimidir ![]() ![]() ![]() Doğal engellerle çatışmak, vücudumuzu değiştirmeye çalışmak gibi gereksiz bir çabadır ![]() ![]() ![]() Bazen rüyamız yoluyla sürükleneceğiz; bazen uyanık bilincimize müdahale edilecek; bazen mucize gibi olaylar yaşanacak ![]() ![]() Okuyucularımızdan Emel Beydoğan, aldığı bir ruhsal desteği şöyle anlatıyor: "Yıllar önce önemli bir sınav öncesinde çok ra-hatsızlanmıştım ![]() ![]() ![]() İlâhî yasalara göre, Emel Beydoğan'ın sınavda başarılı olmasının tek yolu ders çalışmasından geçmektedir ![]() ![]() ![]() Bize düşen, sınavı kazanmak için çalışabilmeyi başarmaya dua etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() İsteklerimizi doğru yapılandırdığımız hâlde ummadığımız bir engel bizi durdurursa, Yaratıcının bizi oradan hangi mucize yolla çıkaracağı bizi ilgilendirmemelidir ![]() Dolayısıyla, birisi konuşma engelli ise, hitabet yerine başka bir sanata yönelmesi daha uygundur ![]() ![]() ![]() Doğa yasaları eliyle çevremizi saran engelleri, Kaderin Sahibinin yönlendirmeleri olarak görebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Doğa yasalarının boyutlarından birisi doğal nedenselliklerdir ![]() Okulda başarı, ders çalışmaktan geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yandan, gerekli fedakârlığı göstermeksizin hemen şimdi veya yarın başarıya ulaşmayı istemek de, İlâhî yasalara aykırıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Büyümenin evreleri ve süresi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç bir okuyucumuz, Düşün ve Başar kitabımızı okumuş; duyduğu heyecanın etkisiyle, altı ay sonra gireceği üniversite sınavının birincisi olmayı hedeflemişti ![]() Geçmişini inceledim ![]() ![]() ![]() Bu arada, anlatımımızdan yanlış bir anlam da çıkarmayalım: Kendi kendimize koyduğumuz "değişebilir sınırları" da doğa yasalarından sanmamalıyız ![]() ![]() ![]() Bizim kendimize koyduğumuz sınırlar zihinseldirler ![]() ![]() ![]() Yüksek atlama rekortmeni pirelerin bir deneyde kendilerini nasıl sınırlandırdıklarını bilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu hâlde, şartlar ne olursa olsun, istemeye devam ederek, kendimize koyduğumuz sınırlarımızı kaldırabilirız; yok edebiliriz ![]() Bir hususu daha vurgulamalıyız: Beşerî yasalar (devlet yasaları), toplumsal düzenin ve adaletin korunması içindir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer vicdanınızın doğru bulduğu bir hedefe içtenlikle inanıyorsanız, beşerî yasalar istemeye devam etmekten sizi vazgeçir-memelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet mezun olduğum yıl, benim bölümüme de kaymakamlık sınavına girebilme hakkı verilmişti ![]() ![]() ![]() Kimileri hedeflerine öylesine adanıyor ki, sonunda yollarını kesen yasaları kendileri değiştiriyor ![]() ![]() Şu hâlde, neyin gerçek bir yasal sınır olduğunu bilecek kadar akıllıyız ![]() ![]() ![]() Diğer yandan, değiştirebileceğimiz şey hakkında çaresiz lığı tercih edip hareketsiz kalmak da akıllıca değildir ![]() ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri Reddedilenler13- Sabır Diliyle istemeyenler Sabırsızlık yoluyla güvensizliğimizi gösteririz ![]() ![]() ![]() Hayata birlikte atılıp birlikte çabalayan insanların ilerleyişle-rindeki farklılıklar dikkatinizi çekecektir ![]() ![]() ![]() Sabredemeyenler Yaratıcının plânlarına razı olmayanlardır ![]() ![]() Evrene hükmeden Sınırsız Sabır, birer zerre tohumdan, sayısız ağaç ve bitki inşa ediyor ![]() ![]() Sabır diliyle istemekten, zorluklara sabretmeyi ve güçlüklere dayanmayı kast etmiyoruz ![]() lı, ahlâklı yaşamakta ısrar etmeli ve Evrenin Yaratıcısına bağlılıkta direnç göstermelidir ![]() Sözünü ettiğimiz, "sabır psikolojisiyle ve hissiyle" istemektir ![]() ![]() ![]() Kimi girişimciler "Denedim, önce heyecanlandım; ama, sonrasını getiremedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimileri sabırsız duaları yoluyla kendilerine beddua ediyor ![]() ![]() ![]() Bir genç, girdiği sınavın birincisi olmayı çok istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim, zekâ, hafıza, güzel ahlâk gibi kişisel isteklere çok daha hızlı ulaşabiliriz ![]() ![]() Sabır diliyle bir istek dile getirdiğimizde, tüm evren "aramızda buna yer var" diyebilmelidir ![]() ![]() ![]() Sabır diliyle isteyebilmek için hayatımızı toptan hissedebilir; dünyevî ve sonsuz boyutlarıyla tüm ömrümüze bir paket hâlinde bakabiliriz ![]() ![]() ![]() İnsan başarıyı gelecekte sanır ve sabırsızlıkla gelecekte göreceklerine ulaŞmay ister- Simdi bu vadide Seziniyoruz; gelecekte başka bir vadiye göç edeceğiz ![]() ![]() ![]() Birisi ı*rarla taleP ett1§' sonuc iç,n acele ed,vor- Kalbl "Hemen *'mdi olsun, artık bir gün bile dayanamıyorum" diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette iyiliğ1 istemekten vazgeçmek insana yakışmaz; ama, iyiliği hırsla ve sabırsızlıkla istemek de insana yakışmaz ![]() ![]() ![]() Sabırsız istekler kısa süreli isteklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsteklerimizin sonucunu, tezkereye gün sayan asker gibi beklemeyeceğiz ![]() ![]() İsteklerimizi hemen dünyada elde etmek istiyoruz ![]() ![]() ![]() Ağır hasta, kanserden öleceğini öğrenirse, kitap okumayı bırakmalı mı? Dikeceği bir fidan varsa, ondan vazgeçmelı mı? Hırsla ve sabırsızlıkla isteyenin yapacağı buur ![]() ![]() Oysa Evrenin Sahibi başarıyı yalnızca çabalarımızda ve sabrımızda aramamızı öğütlüyor: "Yoksa siz, Allah, içinizden çaba harcayanları belirtip -ayırdetmeden ve sabredenleri de belirtip- ayırt etmeden Cennete gireceğinizi mi sandınız?" Peygamberine de (asm) şöyle diyor: "Sen sabredenleri müjdele!"91 Sabırsızlık, insan için büyük bir yenilgidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 88 Kur'an; 11: 115 89 Câmiü's-Sağîr, Hadis no: 9277 90 Kur'an; 3: 142 91 Kur'an; 2: 155 Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstemenin Esrarı 2 İstekleri ReddedilenlerÖzetleyen Sözler ♦ istediklerimizi almaya lâyık olmak istiyorsak, bize verilmiş olanları kaybetmeyi hak etmemiş olmalıyız ![]() ♦ Her varlığa sunulan ilâhî ikramdan sevinç duymak, yüksek bir ruh hali gerektirir ![]() ♦ Ben sadece benimle yarışacağım ve kendimle yarışımı son soluğuma değin sürdüreceğim ![]() ♦ Rahmet sadece benim kalbimde değil; tüm evrenin semasındadır ![]() ♦ insan için "zor veya kolay" yoktur ![]() ![]() ♦ Görevlerimizi yerine getirmediğimizde, doğanın çarklarım bozarız ![]() ♦ Yaratıcının bize sunduğu her değere her fırsatta teşekkür ederek insanlaşırız ![]() ♦ Bedenlerimiz nispeten durağandır; oysa kalplerimiz okyanuslar gibi dalgalanıp duruyor ![]() ♦ Dostlarımızı ruhsal olarak yormamanın yolu, yanımızda kendilerini önemli hissetmelerine yardım etmektir ![]() ♦ Hayatta en gerçek başarı, insanın öğrendiğini eylemine aktarabil-mesidir ![]() ♦ Bildiklerimiz kadar değil; bildiklerimizi yaşadığınız kadar değerli olacağız ![]() ♦ Eser üretenler, çok bilenler değil; az da bilseler, bildiklerini yaşayanlardır ![]() ♦ Aradığımızı elde edinceye kadar dualar dilimizden düşmüyor; ama, istediğimiz verilince de unutuveriyoruz ![]() ♦ Tüm kötü istekler sadece ölümü unutan bilinçlerde tutunabiliyor ![]() ♦ Maddî sebepler sonuçları yaratamaz; sebepler, çalışıp çırpınarak, Yaratıcımızın kudretini hissetmemiz için yaratıldı ![]() ♦ Kendilerine verilen beyin ve hafıza yeteneği nedeniyle şükretme-yenler, bir gün öğrenememe sorunuyla yüzleşecekler ![]() ♦ Dünyanın ve sonsuzluğun sarayları görevlerine koşanlara tahsis edilmiştir ![]() ♦ En büyük başarısızlık, bir insanın duayı ve şükrü unutması, Yaratıcısına olan ihtiyacını hissetmeyi terk etmesidir ![]() ♦ Kimileri hedeflerine öylesine adanıyor ki, sonunda yollarını kesen yasaları kendileri değiştiriyor ![]() ♦ Balon gibi dayanıksız olduktan sonra, büyük olmuşuz ne çıkar! ♦ Biz eğer dikilmiş bir ağaç isek, meyve vereceğimiz güne kadar gelişmeye devam etmeye çabalayacağız ![]() ♦ insan çabasının sonucunu alacağından eminse, o çabaya içtenlikle girişir ![]() ♦ Doğal engeller bizim için çizilmiş yol haritalarıdır ![]() ♦ Yaratıcımız bir yolda yürümeyi bize zorlaştırarak diğer yolda yürümemizi kolaylaştırmaktadır ![]() ♦ Başarı ve mutluluk insanı gittiği yerde karşılamaz; insanla birlikte gider ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|