Yaratılmışa Merhametli Olmak Gerekir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaratılmışa Merhametli Olmak GerekirMahlukata Merhamet; Ebu Hureyre radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediğini duydum: "Allah-u Zülcelal, insanlara merhamet etmeyenlere merhamet etmez " (Buhari,Edeb:18; Müslim,Fedail:65) Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: "Ben Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediğini duydum: “Allah-u Zülcelal, rahmeti yüz parça yaratmış, bunlardan doksan dokuzunu kendi yanına bırakmış, bir parçasını yeryüzüne indirmiş Bu cüzden mahlukat birbirine rahmediyor (merhamet ediyor ) Hatta bu bir cüz rahmetten dolayı, at, yavrusuna basmamak için ayağını kaldırıyor " (Buhari,Edeb:19,Rikak:19; Müslim,Tevbe:17; Tirmizi:3541) BÜYÜKLERE HÜRMET KÜÇÜKLERE MERHAMET ETMEK Abdullah b Amr radıyallahu anh’dan rivayet olunan hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Kim bizim küçüklerimize merhamet etmezse ve kim de büyüklerimizin hakkını bilmezse (hürmet etmezse) o bizden değildir " (Tirmizi:1919; Ebu Davud:4943)Hz Aişe radıyallahu anha'dan rivayet edilen bir başka hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "İnsanlara seviyesine göre muamele edin " (Ebu Davud: 4842) |
|
|
|