![]() |
Kaybettiğimiz Değerler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaybettiğimiz DeğerlerKaybettiğimiz değerler Geçenlerde resmî bir daireye işim düştü ![]() ![]() ![]() Bu dileğime cevap vermek bir yana, yüzüme bile bakmadan, bir robot gibi elini uzatıp evrakları aldı ve incelemeye başladı ![]() ![]() - Müsaade ederseniz oturabilir miyim? Yine ses yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Anlamadım, bir şey mi dediniz? Bir eksiklik mi var? - Hayır efendim, "Teşekkür ederim ![]() ![]() - Ben vazifemi yaptım ![]() - Doğru, vazifenizi yaptınız, fakat benim bir işimi gördünüz ![]() ![]() Sustu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâdise, eski değerlerimizden neler kaybettiğimizi hatırlattı bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden İstanbul'da Beylerbeyi'nde çok kibar insanlar otururmuş ![]() - Önce siz buyurun beyefendi! - Estagfirullah efendim, ne münasebet, siz önce buyurun! - Mümkün değil beyefendi, imkânsız, sizden önce girmem! ![]() ![]() ![]() Bu karşılıklı iltifatlar devam ederken, bazen vapuru bile kaçırırlarmış ![]() Bu tür iltifatların, saygı ifadelerinin sayısız faydaları var ![]() ![]() ![]() ![]() Kibarlıkta ve nezakette de Müslümanların üzerine yoktu eskiden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden kibarlık yarışı yapılırdı, şimdi ise kabalık yarışı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayın Bakiler, Avrupa seyahatinden bahsederken, bunu çok güzel dile getirmişti bir yazısında ![]() ![]() ![]() ![]() "İngiltere'de en çok kullanılan iki kelime şunlar: "Teşekkür ederim" ve "Özür dilerim!" Herkes, bir vesileyle herkese teşekkür ediyor! Ve herkes en küçük bir yanlışlık, bir hata dolayısıyla karşısındakinden derhal özür diliyor ![]() İngiltere'de her şey kendi milleti için, onun rahatı, huzuru için ![]() "Bir kaldırım üzerinde, bir sokak arasında, bir dağ yolunda, şu veya bu sebepten bir çukur açılacak da, onun etrafına derhal bir koruma çemberi, çerçevesi konulmayacak! Bu mümkün değildir! ![]() ![]() ![]() Ya trafik? İngiltere'yi dolaşıp durduğum günlerde, bir trafik kazasına bile rastlamadım ![]() ![]() ![]() Bütün bunlar, bizde olması gereken şeyler değil mi? Kibarlık budalası hâline getirmemek şartıyla kibarlıktan, teşekkür etmekten, insana değer vermekten kim ne zarar görmüş? Okuyanlara tesir etmesi için yazdıklarımla önce kendim amel edeyim: Yazılarımı ilgiyle takip ettiklerini bildirip, bizzat veya telefon, faks, mail vs ![]() ![]() Mehmet Oruç |
![]() |
![]() |
|