![]() |
Arkadaşa Yük Olmamak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşa Yük OlmamakArkadaşa yük olmamak Lüzumsuz tekliflerde bulunarak arkadaşa yük olmamalıdır! Mümkün mertebe ihtiyacını arkadaştan gizlemelidir! Ondan mal ve mevki istememelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bazıları dedi ki: (Arkadaşları yanında kendisini olduğundan üstün göstermeye çalışan, kendisi günaha girdiği gibi, arkadaşlarını da, günaha sokar ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdadi hazretleri buyurdu ki: (İki arkadaştan birinin diğerinden çekinmesi, mutlaka birinin kusurundandır ![]() Hazret-i Ali buyurdu ki: (Dostların kötüsü, senin için külfete giren, seni müdaraya ve özür dilemeye mecbur edendir ![]() Cafer-i Sadık hazretleri buyurdu ki: (Arkadaşlarımdan bana en çok ağırlık vereni benim için külfet ve zahmete giren ve bu suretle kendisinden çekindiğim kimsedir ![]() ![]() En iyi arkadaş, günah işlediğimiz zaman bizim için istiğfar eden, hata ettiğimiz zaman özür dileyen, sıkıntılı anlarımızda bize yardım eden ve bize yük olmayan kimsedir, demişlerdir ![]() Fudayl bin Iyad hazretleri buyurdu ki: (İki arkadaşın aralarının açılması, fuzuli külfetler yüzündendir ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdadi hazretleri buyurdu ki: (İhtiyacımızı görecek, eziyetlerimize katlanacak arkadaş aramamalıdır ![]() ![]() (Bana itaat eden arkadaşlarının eziyetlerine katlanır, onlara haset etmeyenin dostları çoğalır ![]() ![]() Ülfetin şartı, külfeti terk etmektir ![]() ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: [color="lime"](Ümmetimin müttaki olanı, külfet ve zahmet vermekten uzaktır ![]() Arkadaşlarını daima kendisinden üstün bilmelidir ![]() (Kendisine reva gördüğünü sana reva görmeyenin, arkadaşlığında hayır yoktur ![]() ![]() Kendisini faziletli gören, arkadaşına hakaret etmiş sayılır ![]() (Din kardeşine hakarette bulunmak, mümine kötülük olarak kâfidir ![]() Arkadaşla kötü sözden uzak durmalı, muhabbeti artıracak iyi sözler konuşmalıdır ![]() Arkadaşa eziyet etmemek için hep sükut etmek doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşla iyi geçinmek, onu sevmek lazım olduğu için hadis-i şerifte, (Hediyeleşin ki birbirinizi sevesiniz) buyuruldu ![]() ![]() ![]() Methedilmeyi arzu ettiği kimselerin yanında, onun iyiliklerini konuşmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Müslüman Müslümanın kardeşidir ![]() ![]() ![]() Arkadaşın şerefini parçalayacak sözler karşısında susmak, onun vücudunun parçalanmasına karışmamak gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|