![]() |
Hanıma Nasıl Davranmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hanıma Nasıl Davranmalı?HANIMA NASIL DAVRANMALI? İslâm âlimlerinden, “Hasen Fehmî Efendi”, Âile seâdeti bâbında şöyle derdi: "Güzel huylu" olmalı bir erkek hanımına ![]() Şefkat ve muhabbetle davranmalı hep ona ![]() Ev içinde, dâimâ "Güler yüzlü" olmalı ![]() Ona karşı yumuşak ve nâzik davranmalı ![]() Önce selâm vermeli, girince eve erkek ![]() Hatırını sormalı, hem (Nasılsın?) diyerek ![]() Neş'esiz, üzüntülü görürse onu eğer, Tesellî eylemeli söyleyip güzel şeyler ![]() Onu "Çok sevdiğini" bildirmeli kendine ![]() İştirak etmelidir sevincine, derdine ![]() Ağır ve zor işleri, meselâ çarşı pazar, İşlerini, hanıma yaptırmamalı zinhâr ![]() Kolaylık göstermeli ona ev işlerinde ![]() Ve yardım etmelidir, çocuk terbiyesinde ![]() Yemede, giyinmede, imkânı varsa şâyet, İyisini almaya etmeli sa'y-ü gayret ![]() Onu, hiç bir sûrette aslâ dövmemelidir ![]() Dövmek değil, "Sert" bile, hiç söylememelidir ![]() Resûlullah buyurdu: (Eşini dövse bir zât, Bilsin ki, dâvâcısı mahşerde benim bizzât ![]() Onun huysuzluğuna sabırlı olmalıdır ![]() Bir günden daha fazla dargın durmamalıdır ![]() Ahlâkında, huyunda değişiklik görünce, Kabâhati, kendinde aramalı ilk önce ![]() Görmezlikten gelmeli, bâzı kusûrlarını ![]() Gizlemeli herkesten, ayıp ve sırlarını ![]() Ona, yanında iken ve yanında olmadan, "Hayır duâ" etmeli, kaçmalı "Bedduâ"dan ![]() Çünkü o, gece gündüz beyi için çalışır ![]() Ve onun en vefâlı "Hayat arkadaşı"dır ![]() Onun, kat'î sûrette kırmamalı kalbini ![]() Zîrâ o, beyi için adamıştır kendini ![]() Bâzı erkek vardır ki, nâziktir ona buna ![]() Lâkin "Arslan” kesilir evinde hanımına ![]() Önemsiz bir şeyleri bahâne eyliyerek, İncitir hanımını, hakâretler ederek ![]() Şunu bilmelidir ki, "Kalp kırma"nın günâhı, Sanki yıkmak gibidir, kazmayla Beytullah'ı ![]() Hattâ en büyük günah, "Küfür"den sonra gelen, Mü'mini incitmektir, şu veyâ bu sebepten ![]() "Îmân"dan sonra ise, en kıymetli ibâdet, Bir mü'minin kalbini sevindirmektir elbet ![]() Yine bilmelidir ki, hanım "Esir" değildir ![]() Rabbin bir emâneti, bir "Cennet nîmeti"dir ![]() Bu yüzden, hanımını üzmemeli bir erkek ![]() Ve ona güvenmeli, çok muhabbet ederek ![]() Öyle olmalıdır ki hanımıyla gerçekten, Bilsin ki: "Beyim beni, çok seviyor herkesten" ![]() Semerkand Gençlik Kulubü |
![]() |
![]() |
|