Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
giybet, illet, tam

Ah Şu Giybet Tam Bir İllet !

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ah Şu Giybet Tam Bir İllet !

Günlük hayatta çokca kullandığımız ama çoğu zaman bunun farkında bile olamadığımız , belki şeytanın sağdan yaklaşması neticesinde ağzımızdan çıkan bazı gıybet lafızları varBu gıybet lafızlarından örnek vermek gerekirse:

'' Ya şimdi biliyorum gıybet olacak ama ''

Diye başlıyor,ondan sonra gelecek olan ifadelere adeta bir masumiyet urbası giydiriliyor

'' Ben gıybet etmiyorum ki, doğrusunu söylüyorumO bunların hepsini biliyor zaten ! ''

Bu da çokca kullanılan bir ifade kalıbıZaten kişide olan şeyleri onun arkasından söylemek gıybettirEğer söylenilen şeyler kişide yoksa o zaman o kişiye iftira atılmış oluyor ki bu daha kötü bir günahtır

'' Ben arkasından konuşmuyorum ki! Şimdi burda olsa yüzüne karşıda söylerim''

Buda ayrı bir gıybet lafzı aslında itiraf etmek gerekir ki,o kişi o anda orada olsa söylediği şeyleri yüzüne karşı söylemesi mümkün değildir

''Gıybet olur diye söylemiyorum''

Bu lafız en büyük en tehlikeli gıybet oluyor:'' Falan kişi mi?Siz onu bilmiyorsunuzOnun daha neleri var neleri ama gıybet olur diye korkuyor ve söylemiyorum ''Bu ifade bunu söyleyen kişinin kastettiği şeyleri söylemesinden çok daha büyük bir gıybettirÇünkü burada üstü kapalı bir isnat vardırZira orada bulunan kişilerin aklına acaba bu şahıs,içki mi içti , kumar mı oynadı gibi şeylerin hepsi birden gelebilirÇünkü ortada net bir durum yoktur

''Falanca grup var ya ! ''

Bu da çok ağır bir gıybettirÇünkü bir cemaati gıybet eden aynı zamanda o cemaatin bütün fertlerini gıybet etmiş sayılırVe o fertlerin bütününe haklarını helal ettirmesi gerekmektedir ki ,buda çok zor hatta imkansız gibi görünmektedir

Gıybet günahından temizlenmek için önce tevbe-istiğfar edilmeli ,gıybet yapılan kişiden helallik istenmeli ve o kişiye dua edilmelidir

EVET ALLAH BİZLERİ AFFETSİN !

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com