08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cinlerin Müslüman Oluşu Allah (Cc) Şöyle Buyuruyor
Cinlerin Müslüman Oluşu Allah (C C) Şöyle Buyuruyor:
"Hani biz cinlerden bir gurubu o vakit kuran dinlemeye sana yöneltmiştik O (kur' â)m (dinlemeye geldiklerinde birbirlerine) susunuz, demişlerdi (Kur'anın okunuşu) tamamlanıncada kendi toplumlarına birer ikazcı olarak döndüler (Ahkâf 29)
"Ey cin ve İnsan topluluğu! İçinizden benim ayetlerimi bahsedecek, şu gününüzle karşılaşacağınız konusunda sizi ikaz eden peygamberler gelmedi mi?" (Enam suresi 130)
Hem Cinlerin İslama girişi hakkında "Cin" suresi indirildi
Said b Cübeyr aracılığıyla Ebû Bişr İbni Abbas (r a )'ın şöyle dediğini rivayet ediyor: Rasulullah (s a v ) Cinlere ne Kuran okudu ve ne de onları gördü Rasülü Ekrem (s a v ) ashabından bir gurubu ile birlikte Ukaz panayırına doğru gidiyordu Tam o esnada Şeytan ile gökten haber çalabileceği yer arasına, Allah tarafından bir engel konulmuştu Şeytanlar Melekleri dinlemek üzere göğe çıktıklarında üzerlerine yakıcı yıldız gönderilmişti Şeytanlar perişan bir halde arkadaşlarına geri geldiklerinde "size ne oluyor?" dedüer Onlarda "bizimle gök haberi arasına engel konulup üzerimize yıldız gönderildi dediler Arkadaşlarıda "öyleyse sizinle gök haberi arasına gerilen şey mutlaka yeni ortaya çıkan bir hadisedir Haydi gidip doğuyu da batıyı da araştırıp bunun ne olduğunu bir anlayın" dediler
İşte bu araştırmayı yapmak üzere Tihame tarafına yönelen bu cin gurubu, Nebi (s a v ) Ukaz panayırına doğru yol alıp (Mekkeden bir gün uzakta bulunan) Nahle denen yerdeyken kendisine geldiler
Cinler geldiğinde Nebi (s a v ) ashabına sabah namazı kıldırıyordu Kur'am işitince susup dinlediler ve "Vallahi bizimle gök haberi arasına gerilen engel budur" deyip böylece kavimlerinin yanına döndüklerinde "Biz olgunluğa ulaştıran acayip bir Kur'an işittik ve ona iman ettik ve Rabbimize hiç kimseyi ortak koşmayız" dediler Bunun üzerine Cin suresi olan "Deki bana vahyolduki  " suresi indirildi Bu hadisçilerin ittifakla naklettiği bir haberdir
İbni Abbas hazretlerinin "Nebi (s a v ) cinlere ne kur'an okudu ve nede onları gördü" şeklindeki sözü ile Cinlerin Kuranı ilk defa işittikleri zamanda görmemişti demek istediği" şeklinde yorumlanır Daha sonra Cin da'vetçisi peygamber Efendimiz (s a v )'e bizzat gelmiş tir Nitekim İbni Mes'ud (r a )m haberide bu yoldadır Hem İbni Mes' ud her iki kıssayıda gayet iyi bilmektedir Süfyân-ı Sevri, Âsim -Zirr isnadiyla Abdullah İbni Mes'ûd'un:
-Peygamberimiz (s a v ) Nahle denen yerde Kur'an okuyorken cinler Onun yanına kondular Onun okuduğunu duyunca susup "sah" dediler Onlar yedi kişi olup biriside Zebe'a adlı cin idi Bunun üzerine Allah (c c) "Hani sana cinlerden bir gurubu yöneltmiştik" ayetini indirdi dediğini anlatır
Mis'ar Maan aracılığıyla Maan'ın babasından şöyle dediğini nakleder; Mesrûka:
Kur'an'ı dinledikleri gün Cinleri Nebi (s a v )'e "kim bildirdi?" diye sordum O da "Bana baban yani İbni Mes'ud anlattıki Cinleri Nebi (s a v )e ağaç haber vermiş" dedi Bu rivayet de müttefekun aleyhtir
Dâvûd b Ebî Hind, Şâ'bî aracılığıyla Alkame'nin şöyle dediğini haber verir İbni Mes'ûda:
-Cin gecesi içinizden Rasülullah'a arkadaşlık eden oldumu? diye sordumda, "bizden hiç kimse onunla beraber olmadı Lakin biz Efendimiz (s a v )'i bir gece Mekke'de kaybettik Kendi kendimize "Peygamber belki helak edildi, belki kaçırıldı, başına birşeyler geldi" deyip o gece toplumumuz çok şerli bir gece geçirdi Sabahın yüzü görünürken yada seherle birlikte birden ne görelim: Nebi (s a v,) Hıra tarafından çıkıp getmezmi! Ben atılıp Yâ Rasûiallah! dedim
-İbni Mes'ud derki ashab içinde bulundukları durumu Efendimize anlattılar Nebi (s a v ) de:
"Gerçek şu ki bana cinlerin da'vetçisi gelmişti Ben onlara gidip Kur'an okudum" buyurdu Sonra gidip bize cinlerin izleri ile onların ateş izlerini gösterdi Haberi Müslim anlatmıştır
|
|
|