![]() |
Allah Teala Kur'an' Da Neden Ben Yerine Biz Kull |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Teala Kur'an' Da Neden Ben Yerine Biz KullAllah Teala Kur'an' da Neden Ben Yerine Biz Kullanmıştır? Cevap: Değerli Kardeşimiz; Kur'anda Cenab-ı Hak zaman zaman zatıyla ilgili yerlerde "biz" ifadesi kullanır ![]() "Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız ![]() "Biz insanı en güzel biçimde yarattık ![]() Müfessirler bu gibi ayetlerde kullanılan çoğul kipinin "azamet" ifade ettiğini bildirirler ![]() ![]() ![]() ![]() Dikkat edilirse Cenab-ı Hakkın "biz" dediği yerlerde sebeplerin kullanımı da söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() İşaratul İ'caz Tefsiri S:200 de Bediüzzaman Hazretleri mevzuyu şu şekilde ifade etmektedir ![]() (inni)-3- melaikenin, (etec'elu)-4- ile yaptıkları istifhamdan anlaşılan tereddütlerini reddetmekle, meselenin azamet ve ehemmiyetine işarettir ![]() (inni): Burada (ya) mütekellim-i vahde ile, (veiz kulna)-5- 'da mütekellim-i maalgayr zamirinin zikirlerinden şöyle bir işaret çıkıyor ki: Cenab-ı Hakkın halk ve icad fiilinde vasıtanın bulunmadığına, kelam ve hitabında vasıtaların bulunduğuna işarettir ![]() ![]() ![]() 3- Muhakkak ki Ben ![]() ![]() ![]() 4- Yaratacak mısın? 5- Hani biz demiştik ![]() ![]() ![]() 6- Muhakkak ki Biz, Allah'ın sana gösterdiği şekilde insanlar arasında hükmedesin diye Kur'an'ı sana hak ile indirdik ![]() ![]() 7- Allahın gösterdiği şekilde ![]() Konuyu farklı bir boyutta değerlendirmeye devam ediyoruz ![]() Önce bir hususu belirtelim: Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerimde, her zaman "ben" yerine "biz" diye hitap etmiyor ![]() ![]() ![]() Nitekim meallerini vereceğimiz şu âyet-i kerimelere dikkat edilirse bu husus açıkça görülür: "Ey İsrailoğulları! Size ihsan ettiğim nimetlerimi hatırlayın ve son peygambere iman edeceğinize dair Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki, Ben de size verdiğim sözü yerine getirip mükâfatınızı vereyim ![]() ![]() "Kullarım senden Beni sordukları vakit de ki, muhakkak Ben çok yakınım ![]() ![]() ![]() ![]() "Bana dua edin, icabet edeyim ![]() "Ben cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım" 4 Evet, sadece birkaç misal olması bakımından meallerini verdiğimiz bu âyetler gibi daha pek çok âyet-i kerimelerde Yüce Rabbimiz, kendi zâtından "Ben" mânâsına gelen zamirlerle ifade etmektedir ![]() ![]() ![]() "Biz" diye hitap edilen âyet-i kerimelerde ise, umumiyetle arada bir vasıta vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaten birçok müfessirimiz, bu çeşit âyet-i kerimelerde Cenab-ı Hakkın kendi azamet ve kudreti, ulûhiyet ve kibriyâsı ile hitap ettiğini bildirirler ![]() ![]() Meselâ, "Kur'ân'ı kesinlikle Biz indirdik, elbette onu yine Biz koruyacağız"6 mealindeki âyet-i kerimenin metninde "biz" mânâsına gelen dört kelime vardır ![]() ![]() Müfessir Ebu's-Suûd Efendi, bu âyetin tefsirinde, "Biz azamet-i şânımız ve uluvv-i cenabımızla Kur'ân'ı indirdik" der ![]() Kevser Sûresinde geçen "Biz" mânâsına gelen "İnnâ"nın tefsirinde ise Fahrüddin Râzi, "buradaki 'Biz'den murad, Cenab-ı Hakkın azametini göstermektir" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bediüzzaman, Bakara Sûresinin 34 ![]() "Cenab-ı Hakkın halk ve îcat fiilinde vasıtanın bulunmadığına, kelâm ve hitabında vasıtanın bulunduğuna işarettir ![]() Devamında ise Nisa Sûresinin 105 ![]() "Bu âyette azamete delalet eden 'nâ' zamir-i cem'i vahiyde vasıtanın bulunduğuna işaret olduğu gibi, 'Allah'ın sana gösterdiği' mealindeki cümlede müfred hükmünde olan lafz-ı celâl mânâları ilham etmekte vasıtanın bulunmadığına işarettir ![]() O halde, Allah'ın bazı âyetlerde "Biz" diye hitap etmesinden, hâşâ, Cenab-ı Hakkın birden fazla olduğu akla gelmemelidir ![]() ![]() Bazan biz de kendi yaptığımız bir işten bahsederken bile "Biz yaptık" demez miyiz? 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Mehmet Paksu |
![]() |
![]() |
|