Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hadisesi, kurandaki, rum

Kurandaki Rum Hadisesi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kurandaki Rum Hadisesi

Kurandaki Rum Hadisesi

Ebû İshak el Fezâri, Süfyan- Habibe b Ebû Amra Said b Cübeyr isnadıyla İbni Abbas'ın şöyle dediğini rivayet eder: Semavi kitab ehli olmaları sebebiyle müslümanlar Rumların (Bi­zanslıların) İranlıları yenmesini istiyorlardı Mekke müşrikleride sırf İranlılar put peresttir, diye İranlıların Bizanslıları yenmesini istiyor­lardı Bu durumu müslümanlar Hz Ebû Bekr'e anlattılar O da bunu Nebi (sav)'e bahsetmişti Nebi (sav) de "Ama onlar yakında galib gelecektirler" buyurdu Ebû Bekir de bunu onlara anlattı Onlarda "haydi bizimle sizin aranızda bir müddet koy Bu sürede yenerlerse şöyle şöyle olsun dediler" Ebû Bekir de aralarına beş yıl koydu Ama bu süre içinde Rumlar galib gelemediler Ebû Bekir (ra) durumu Ra­sülullah (sav)e anlatınca Rasülullah (sav) sanıyorum "O süreyi on yılın biraz altında yapsaydın olmazmıydı?" buyurdu Bundan bir süre sonra Rumlar galib geldiler İşte bu Kur' an'da Allahm:
"Elif Lâm Mim Rumlar arablara en yakın topraklarda (Filistin-de) yenildi Onlar yenilgilerinden sonra yakında yeneceklerdir Bir kaç yıl içinde" (Rum ayet 1-3) ayetiyle haber verdiği olaydır (Rum önce yenilip sonra İranı yendi Bundan (yenilgiden) önce de sonrada iş Allah'a aittir O gün mü'minler sevinirler) Süfyan devamla şöyle dedi:
Duyduğuma göre Rumlar da Bedir günü gaiib gelmişler imiş
El-Huseym b El Hasen b Atıyyete'l Avfî anlatıyor: Bana babam dedesinden o da İbni Abbas (ra)'tan "Elif Lâm Mîm Rum yenildi" ayeti hakkında şunları anlattığını knaber verdi:
Bu süre geçmiş ve İranlılar Rumları yenişti Bu yenilgiden daha sonra da Rumlar onları yendi Allanın Peygamberi arab müşrikleriyle çarpışıyordu O sırada Rum ve İran orduları birbirine girmiş duru­mundaydı, Allah (cc) müşriklere karşı Rasülüne zafer ihsan etti Rumlarda İran ateşperestlerine galib kılındı Böylece Mü'minler hem Allahın kendilerine verdiği zafere hemde Ehl-i Kitabın Zaferine se­vindiler
Atıyye devamla derki: Ben bu ayeti Ebû Said el Hudrî (ra)'a sordum Bana şunları anlattı:
-Rasülü Ekremie birlikte biz arap müşrikleriyle harb için karşı karşıya geldik Rumlarda İranlılarla karşılaşmışlar Allah müşriklere karşı bize zafer nasib etti Mecûsilere karşıda Ehli Kitaba Zafer ih­san etti Biz hem kendi zaferimize hem onların galibiyetine sevin­dik
Leys, Ukayl İbni Şihâb-ı Zührî isnadıyla Ubeydullah b Abdillah b Utbe'nin şöyle dediğini haber verir: Şu Rum suresinin baş tarafın-daki iki ayet indirildiğinde Ebû Bekir bir takım müşriklerle eğer iranlılar yedi yıl içinde maglub olmazlarsa onlara birşey vermek Üzere bahse girmişti Bu kumar ve benzeri şeylerin haram edilişinden ön­ceydi RasUlullah (sav) bundan haberdar olunca)
Niye öyle yaptın (Kuran bu ko­nuda onların yenileceği tarih olarak söylenen) Bid'a (birkaç yıl) keli­mesi on sayısından az olan herşeye kullanılır" buyurdu İranlıların Rumları yenmesi bu ayetin gelişinden sonraki yedinci yılda oldu Rumların İranı yenmesi ise dokuzuncu yılda oldu Sonra Allah Hudeybiye zamanında İran'a karşı Rumlara zafer verdide müslümanlar bu­na pek sevindiler
İbni Arûbe Yakın bir yerde" ayeti hakkında Katâde'nin: "İranlılar onlara Şam diyarı yakınlarında galib geldiler, O zaman milslümanlar "yakında rumlar galib gelecektir" buyuran Rab-lerini tasdik edip Rumların bu yenilgiden sonra galib geleceklerine kesinlikle inandılar Böylece onlar müşriklerle beş genç dişi deve üze­rine bahse girip aralarında beş yıl süre koydular Müslümanların de­velerini ödemeyi Ebû Bekir Müşriklerin develerini ödemeyi de Ubey b Halef üstlendiler Bu olay kumarın yasaklanmasından öceydi Bu müddet dolunca Rum İran'a galib gelemedi Müşrikler girdikleri bu kumarın kazancı olan develeri istediler Bunun üzerine RasUlullah (sav)
"Sizin bu süreyi on yıla yakın olarak vermeniz daha doğru olmazmıydı Çünkü (arabcada) "Bida" kelimesi üç ile on arasındaki şeylere denilir Haydi gidip develerin sayısını artırın süreyide uzatın" buyurdu Müslümanlarda Öyle yaptılar Allah (cc) de bu yarışmanın yedinci yılı başlarında Rumları gâlib getirdi Bu olay müslümanların
Hudeybiye dönüşleri sırasına rastlamıştı Müslümanlar buna pek se­vindi
Velîd b Müslim anlatıyor: Üseyd b Kullâbî el Alâ b ez Zübeyr el Külâbî'yi babasından şöyle naklederken işitmiş: Ben İranlıların Rumları yendiğini gördüm Sonrada Rumların İranlılara galibiyetini gördüm Sonra da Müslümanların hem Rum'a hem İran'a galip gelerek Şam ve İrak'ta ortaya çıkışlarını gördüm Bütün bunlar onbeş yıl içinde gerçekleşti

İmam Zehebi:

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com