![]() |
Oruç İbadeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç İbadetiOruç İbadeti İslâm dininin beş esasından biri olan oruç, İslâm öncesi semavi dinlerde de mevcuttu ![]() şeriatı, yani uygulama esasları değişik oluşu nedeniyle her biri farklı birer görünüme sahiptir ![]() Oruç, kul ile Rabbi arasında, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla yapılan özverili bir ibadettir ![]() Müslüman, Ramazan ayında belirli bir müddet süresince oruç tutmakla, bir farz ibadeti yerine getirmiş olmasından dolayı sevap kazanırken, kendini Yaratanına yaklaşmanın da mutluluğunu yaşar ![]() ![]() hadisinde : “Âdemoğlunun her iyi işine fazlası ile sevap verilir ![]() bahşedilir ![]() müstesnadır; çünkü o, yalnız benim içindir ![]() mükâfatını bizzat ben vereceğim ![]() arzularını ve yiyip içmesini benim için terk eder ![]() ![]() ![]() buyurmuştur (Müslim, Kitabu’s-siyam 164) Oruç, imsak vakti ile güneşin gurup (akşam namazı) zamanı arasında tutulur ![]() üzerine farz kılınmıştır ![]() yiyip içemez ![]() ![]() bilerek yapmış ise ceza olarak 60 gün kesintisiz oruç tutması gerekir (yani kefareti ödemiş olmalıdır) ![]() Oruca da niyet ile başlanmalı, gece sahura kalkmış olması niyet yerine geçerlidir ![]() hiç bırakmaz; sevabını azaltmak için olmayacak şeyleri yaptırmaya kalkar ![]() isteğine uyarak su ile ağzını çalkalar; arkadaşlarıyla sohbet ederken gıybet yapar (başka kişileri çekiştirir), kötü söz taşır, başkalarına hakaret eder, alaya alır, yalan söz söyler, harama el uzatır, harama bakar, gibi tutum ve davranışlar, sabırlı olmayı gerektiren birer imtihan konusudur ![]() başarabilmesi için yasaklardan uzak kalıp hem nefsine, hem gözüne – kulağına – diline ve hem de düşünme melekesine oruç tutturması gerekir ![]() Şeytan kişiye, “ailenin geçiminden sorumlusun; üstelik bedenin de zayıf, oruç tutarsan hasta olup işini yapamazsın; gel bu oruç işini emeklilik dönemine bırak” diyerek caydırmak ister ![]() orucu önemsemeyen birine sorar ![]() doğru bularak oruca başlamaz ![]() yiyip içme gibi nefsi isteklere sabırla karşı koymak var ![]() Uykunun en tatlı anında kalkıp sahur yemeğini yemek gibi zahmet var işin içinde ![]() kötü söze kapalı olacak ![]() dışı sohbet yapamayacak ![]() devam ettiremeyecek ![]() “sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı” (Bakara Sur/183) emri, diğer tarafta rehberliğini şeytanın yaptığı nefsin caydırma istekleri ![]() iradesini kullanıp oruç ibadetinin gereklerini yerine getirirse imtihanını başarmış olur ![]() gününde cezalı duruma düşer ![]() Süleyman GÜNVER |
![]() |
![]() |
|