Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
selefîn, takvaya, verdiği, önem

Selefîn Takvaya Verdiği Önem:

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Selef (ilk dönem Müslümanları), birbirlerine sürekli takvayı tavsiye ederlerdi Meselâ Hz Ebu Bekr (ra) hutbelerinde devamlı şöyle derdi:
"Bundan sonra, size takvayı tavsiye ederim Onu ne kadar övseniz, o buna lâyıktır Allah'tan birşeyi istemeye O'ndan korkmayı da ekleyin Çünkü Allah (cc) Zekeriyya'yı (as) ve ev halkını (böyle yapmalarından dolayı) öv­mektedir: "Gerçekten onlar hayırda yarışırlardı, umarak ve korkarak bize dua ederlerdi Bize derin saygı gösterirler­di"
Ölüm anında, yerine halife adayı gösterdiği Hz Ömer'e dua ettikten sonra, ona takvayı tavsiye etmiştir Hz Ömer (ra) oğlu Abdullah'a şöyle yazdı: "Sana takvayı tavsiye ederim Çünkü kim Allah'tan ittika ederse, Allah da onu korur Kim borç verirse Allah onun karşılığını verir Kim şükrederse Allah onun için ar­tırır Takvayı alnının (devamlı göz önünde duran) işareti ve kalbinin cilâsı yap"
Talha b Habib şunları söylemiştir:
"Takva, Allah'a itaat ederek amel etmek, Allah'tan bir nur üzerinde olmak ve Allah'ın azabından korkmaktır"
Ebu Hüseyin ez-Zencanî ise şöyle der:
"Kimin sermayesi takva olursa onun kazancını anlat­maktan diller yorulur"
Adamın biri Yunus b Ubeyd'e gelerek bana nasihat et dedi O da, "Sana Allah'tan ittika etmeyi ve ihsanda bulunmayı tavsiye ederim Çünkü Allah (cc) ittika edenlerle ve muhsinlerle beraberdir" buyurdu
Kâmil b Ziyad diyor ki: "Ali b Ebi Talib (ra)'le bir gün Cibban denilen mezarlığa gittik Kabirlere baktı ve dedi ki: "Ey burada yatanlar, ey belâ (imtihan) ehli, ey vahşet (ürperti) ehli, sizde ne haber var? Bizim yanımızdaki haberler şöyledir: (Geriye kalan) malları taksim etmek, ço­cuklarımızı yetim bırakmak, eşlerin değişmesi Bizdeki haberler böyle, ya sizde ne haber var?" Sonra bana döndü ve dedi ki: "Ey Kâmil, şayet onlara cevaplama izni verilseydi, mutlaka şöyle derlerdi: "Azıkların en hayırlısı tak­vadır" Sonra ağladı ve tekrar dedi ki: "Ey Kâmil, kabir amel sandığıdır ve ölüm anında sana (kıyametin) haberi mutlaka gelecektir
Kays b Ebi Hazim, Hz Ali (ra)'nin şöyle dediğini an­latıyor:
"Amellerininizin kabulünü takvaya önem vererek sağ­layınız Zira takva ile beraber amelin az olması mümkün değildir Kabul edilen amel ise nasıl az olabilir ki?"
Abdullah b Mes'ud şöyle demiştir: "Allah'ın benden amelimi kabul ettiğini bilmem, bana dünya dolusu altını­mın olmasından daha sevimlidir"
Ata diyor ki: "Rasûlullah (sav)'ın arkadaşlarından Ubade b Samit (ra)'in oğlu Velid ile karşılaştım ve ona de­dim ki:
'Baban ölürken neyi tavsiye etti?' Şöyle anlattı:
"Babam ölüm döşeğinde iken beni çağırdı ve dedi ki: 'Ey oğlum, Allah'tan ittika et Bil ki, Allah'tan hakkıyla ittika edersen ve kadere, yani hayrı ve şerri Allah'ın yarattığına inanırsan gerçek mü'min olursun"
Ubeyd b Amîr ölüm döşeğinde oğluna şöyle demiş: "Ey oğlum, sana bir vasiyette bulunacağım ki ona sa­hip olmaya sen benden daha lâyıksın: Allah (cc)'tan ittika et Bugününü dünden, yarınını da bugünden daha hayırlı yapmaya gücün yeterse bunu yap Seni tamahtan sakındı­rırım, çünkü tamah hazır bir fakirliktir Yine seni Allah'ın seni zenginleştirmesinden başka birşeye ümit beslemek­ten de sakındırırım

HKerim Ece

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com