9 Haslet |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
9 Haslet![]() Hz Peygamber(sAllahualeyhivesellem) şöyle buyurmuş:"Rabbim bana dokuz ahlâkla ahlâklanmamı, dokuz hasleti, dokuz huyu ahlâk edinmemi emrediyor Ben de size ey ümmetim, bu dokuz huyu ahlâk edinmenizi emrediyorum Birinci haslet: "Haşyetu'llah "Gerek vahdette, gerek kesrette Allah'dan korkacaksın Gerek yalnız başına kaldığında ve gerek halkın arasında, kalabalık içinde bulunurken Allah'dan korkacaksın ![]() Allah korkusu ![]() ![]() Allah'ın her yerde, her an, zaman ve mekânda hâzır ve nâzır olduğunu unutmamak İşte bu ahlâk, bu duygu her güzelliğin başıdır Zaten bu şuura bürünen bir kimse, Allah'a asi olamaz ki![]() ![]() Allah görüp duruyor; hâzırdır, nâzırdır O'nun gördüğünü ne polis görebilir, ne jandarma görebilir ve ne başka bir kimse![]() ![]() ![]() İkinci haslet: "Ve kelimetu'l-adli "Gerek sükûn, ferah ve huzur anlarında ve gerekse öfke ve gazap hâllerinde, daima adâletle davranacak, hakkı söyleyeceksin ![]() Bu çok zordur Zira münafıklığın alâmetlerinden birisi de, "iza hâseme fecer" yani kızdı mı taşar, haddini aşar, ağzına geleni söyler Haddini aşar; yani adâletten uzaklaşır Kızdırmaya gelmez, içini döker![]() ![]() ![]() Üçüncü haslet: "Ve'l-kasd fi'l fakr ve'l gınâ "Gerek zengin, gerek fakir, bolluk veya darlık hâlinde, iktisattan ayrılmayacaksın İsraf yok![]() E canım, Allah verdi! Verdi ama, malın çoksa israf etme, boşa harcama, fakire ver, adam yetiştir İsraf yapacak zamanda değiliz![]() ![]() Ne gençler var, okuyacak, âlim olacak, adam olacak![]() Dördüncü haslet: "Ta'fu ammen zalemek ![]() Zulmedeni affedeceksin Müslüman kardeşlerinde sana zulmedeni, kötülüğü dokunanı affedeceksin Sana bir zararı dokundu:"İnsandır yahu, kasden yapmaz, Müslüman Müslüman'a zulmetmez, hata etmiştir," diyeceksin "Allah benim sabahtan akşama kadar kaç tane hatamı affediyor!" diye düşüneceksin Allah'ın ahlâkıyla, Resûlü'nün ahlâkıyla ahlâklanmak vardı ya, işte: Sana zulmedeni affedeceksin ![]() Beşinci haslet: "Ve tasilu men kata'a "Gelmeyene gideceksin ![]() Altıncı haslet: "Ve tu'ti men haramek "Vermeyene vereceksin Yedinci haslet: "Ve en yekûne nuthuke zikran ![]() Konuşman zikir olacak ![]() Sekizinci haslet: "Ve sumtuke fikran "Susman tefekkür olacak ![]() Dokuzuncu haslet: "Ve nazaratuke ibraten "Bakışın ibret almak için olacak ![]() Ben, İmam Şâfii'nin"Eğer Kur'ân-ı Kerim, yalnız Ve'l-asr sûresinden ibaret olsaydı, yine yeterli olurdu, insanlığı mes'ud etmek için kâfi gelirdi,"dediğini duyduğumda, "İmam Şâfii, âyet-i kerime olarak bu sûreyi bulmuş, acaba hadis-i şeriflerin arasından hangisini seçerdi? diye düşündüm ve bu hadisi buldum ![]() Eğer hakikaten bizler, bu hadise uysak, dünyada ve âhirette mes'ud ve muazzez oluruz Uymadığımız hâlde ise fitne ve perişanlık muhakkaktır Çünkü hadis-i şerifin başında Efendimiz, "Rabbim bana dokuz ahlâkla ahlâklanmamı emrediyor; ey ümmetim ben de size emrediyorum, "buyurmuştur ![]() Peygamberinin emrine uymayan, muhalif yollara giden bir ümmet fitneye uğrar, perişan olur ![]() Bu dokuz hasletten dört, beş ve altıncılara bilhassa dikkat edilmelidir "Zulmedeni affet, gelmeyene git, vermeyene ver ![]() ![]() "Peygamber Efendimiz'in sîretinde gördüm: Seyyidina Ali'nin rivayetine göre bu üç düstur, Resûl-i ekrem'in kılıcının üzerinde yazılı imiş ![]() ![]() Efendimiz, "Ve buistu li ütemmime mekârime'l-ahlâ k" Ben mekârim-i ahlâkı, ahlâkın en yüksek şekillerini tamamlamak için gönderildim, buyurmuşlar Sahabe-i kiram,"Ma hiye mekârimu'l-ahlâ k ya ResûlAllah? Mekârimu'l-ahlâ k nedir, üstün ahlâki vasıflar nelerdir ya ResûlAllah? diye sormuşlar [Efendimiz, işte bu üç kaideyi söylemişlerdir: Zulmedeni affet Gelmeyene git Vermeyene ver!![]() Kötülük mü etti? Yanlışlıktır, hatadır diyeceksin ![]() Sana gelmiyor mu? Sen ona gideceksin ![]() İhtiyacın vardı, istedin vermedi mi? Ona lâzım olunca sen vereceksin Elinde yoksa arayıp bulacaksın![]() ![]() Maksat: Müslüman Müslüman'dan kopmasın ![]() ![]() Resûl-i Ekrem Efendimiz (sAllahualeyhivesellem) işte buna râzı değil![]() Ali Ulvi Kurucu (Üstad Ali Ulvi Kurucu Hatıralar-2 Düzenleme:M Ertuğrul Düzdağ Kaynak Yay/2007 |
|
|
|