![]() |
Öyküdan Alacağımız Kıssadan Hisse... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öyküdan Alacağımız Kıssadan Hisse...Öyküdan Alacağımız Kıssadan Hisse ![]() ![]() ![]() Aşağıda sizlere bir öykü aktarmak istiyorum, kıssadan hisse düşer diye sizlerle paylaşmak istedim ![]() ÖYKÜ bu ya, dünyadaki her türlü kötülüğün sorumlusu olarak gösterilen şeytan, üstüne yüklenen bu ağır suçlamadan bıkmış, Bir gün bir fırsat yaratayım da insanlar ne kadar iyiliksever olduğumu anlasınlar demiş ![]() Günlerden bir gün şeytanın yolu bir köye düşmüş ![]() ![]() Şeytan, kadını epeyce izledikten sonra yerinden kalkıp kazığa bağlı buzağının ipini biraz gevşetmiş ![]() ![]() ![]() Koşarak annesini emmeye giden buzağı, süt kovasına çarpmış ve bütün sütler yere dökülmüş ![]() Sağdığı süt ziyan olunca siniri tepesine çıkan genç kadın, eline geçirdiği odunu buzağının kafasına vurmasıyla yavru kan içinde yere yıkılmış ![]() ![]() Uzaktan geçmekte olan kadının kayınpederi, ineğin gelinini öldürdüğünü görüp, elindeki tüfekle ateş ederek ineği öldürmüş ![]() Silah sesini duyan koca koşup gelmiş ![]() ![]() Kısa bir süre sonra gerçeği öğrenen genç adam bu kadar acıya dayanamayacağını düşünüp, bir kurşun da kendi kafasına sıkarak canına kıymış ![]() Bütün bu olayları bir kenardan izleyen şeytan, Bu felaketi de bana yüklerler ![]() ![]() ** Bu öyküyü okuyunca doğrusu çok şeyler geldi aklıma, ama ben sizinle düşüncelerimin ağır basan kısmını paylaşmak istiyorum ![]() Rabbim bizleri doğruya ve güzele yönlendirmek için her zaman önlemler almış resuller, kitaplar göndermiştir ![]() İnsanoğlu da her seferinde Rabbin elçilerine karşı gelmiş ve gönderdiği kitaplara inanmakta zorluklar çıkarmıştır ![]() Allah gönderdiği kitapların tümünde, sizleri yeryüzünde çok özel varlıklar olarak yarattım, özgür iradenizle sizlere güç ve kudret verdim diye anlatır ![]() Bu gücü ve kudreti aklımızla, mantığımızla birleştirmediğimizde, bizlerin şeytandan beter varlıklara dönüşebileceğimiz izahını yapar bizlere ![]() İşte ben bu öyküden aklını, mantığını kullanmayan düşünmeden hareket eden insanların, şeytandan daha beter olaylara neden olabileceğini anladım ![]() Öyküyü hatırlayın, şeytanın buzağının ipini gevşetmesi sonucu çıkan olayların hepsi, düşünmeden, aklı devreye sokmadan, araştırmadan insanın sinirle kalktığında, nasıl zararla oturduğuna güzel bir örnektir ![]() Eğer bizler nefsimizi, irademizi, ruhumuzu Rabbin kelamı ile nurlandırmamış ve eğitmemiş isek, şeytanın çok fazla bir şey yapmasına gerek olmadığını gösteriyor bu örnek öykü ![]() Bizler yaşamımızda bu ibretlik hikâyede anlatılan olaylarla, aslında her zaman karşılaşıyoruz ama farkında bile değiliz ![]() Karşılaştığımız olayların sebebini kendimizde aramak yerine işin kolayını bulmuşuz, ya kaderi böyleymiş der suçu kadere yükler geçeriz ya da şeytana uymuş ne yapalım diye geçiştiririz, suçu kendimizde hiç aramayız bile ![]() ![]() O yalnız nefsimize vesvese verir, bizi dürtükler ![]() ![]() İşte bizlerin yanlışı da burada başlar, eğer nefsimizi eğitmemiş, aklımızı devreye sokmamış isek, o yanlışın ardından gideriz ![]() Burada şeytanın bizim üzerimizde asla yaptırıcı gücü yoktur, şeytan da zaten aklını kullanmayan kişiler üzerinde etkili olur, onların peşlerinden ayrılmaz ![]() O ipin ucunu gevşetir bizler gerisini yaparız ![]() Rabbin yaşamında aklını devre dışı bırakmayan, Rabbin kelamından aklı ile yararlanan, onu terbiye eden kulları arasına bizleri alması dileklerimle ![]() Yazar : Haluk GÜMÜŞTABAK |
![]() |
![]() |
|