![]() |
Efendimiz (Sav)'İn Tevazuu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Efendimiz (Sav)'İn TevazuuEFENDİMİZ (sav)'İN TEVAZUU Allah Resülü, fevkalade bir tevazu insanıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kibirlenenleri, çalım satanları Allah (cc) hep yerin dibine batırmıştır ![]() ![]() Tevazu edeni, yüzünü yere koyanı da O yüceltmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O'nda mahviyet, bir baş döndürücü derinlikdeydi ![]() ![]() ![]() İbadet de olsa, ifrat ve tefrit, Allah Resülü'nün yolu değildi ![]() ![]() ![]() ![]() Dinin ruhu, kolaylıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Resülü, dini nasıl yaşadı ve nasıl yaşanmasını istedi ise, insanın güç yetirebileceği dînî hayat, işte odur! "hiçbiriniz ameliyle kurtulamaz ![]() Bir insan, gece gündüz ibadet etse, Esved b ![]() ![]() Sahabe, Allah Resulü'nden, yukarıdaki hadîsi duyunca, hemen akıllarına Efendimiz gelir ![]() ![]() İşte mahviyet, işte Allah (cc) karşısında kulun takınması gereken tavır ve kendi büyüklüğü ölçüsünde müthiş bir cevap: "Evet, ben de ![]() ![]() ![]() ![]() Mahviyet, demiştik; işte O'nda mahviyet, bu kadar derin ve bu kadar köklüydü ![]() O'nun bir mahviyet örneği olduğunu bir kere daha hatırlatıp, ibadetteki derinliğine intikal etmek istiyorum: O, bir hadîslerinde: "Benim şefaatim, ümmetimden büyük günah işleyenleredir"459 buyururlar ![]() Allah (cc), O'nun şefaat hakkını ötelerde böyle değerlendirecektir ![]() ![]() Günahkarız, ancak başka kimseye kulluk yapmadık ![]() "Kul oldum, kul oldum, kul oldum! Ben Sana hizmette iki büklüm oldum ![]() Kullar azad olunca şad olur; Ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum ![]() Ve, inanıyoruz ki, bizim bu yalvarış ve yakarışlarımız, Cenab-ı Hakk tarafından duyulup is'af buyurulduğu gibi şefaat arzumuz da mevsimi gelince, Allah Resülü tarafından lütfedilecektir ![]() ![]() Allah Resülü, büyük günah işleyenlere şefaat edecektir ![]() ![]() ![]() Öyleyse herkes, O'na şimdiden dehalet edip, adres bırakmalıdır ![]() ![]() İşte, şefaat dairesini bu kadar geniş tutan Allah Resülü, bakın başka bir hadîsinde -ki zaten bizim üzerinde durmak istediğimiz hadîs de budur- önce en uzak daireden başlayıp, en yakın daireye kadar, kavim ve kabilesine seslenerek şöyle buyuruyor:"Ey Ka'b b ![]() Ey Abdimenafoğullan! Nefsinizi Allah'tan satın almaya bakın;zira ben, ahirette sizin adınıza bir şey yapamam! Ey Abdülmuttalipoğullan! Nefsinizi Allah'tan satın almaya bakın; zira ben, ahirette sizin adınıza bir şey yapamam!"460 |
![]() |
![]() |
![]() |
Efendimiz (Sav)'İn Tevazuu |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Efendimiz (Sav)'İn TevazuuO gün, değişik kabile ve kavimler, içlerinden çıkan şair ve muhariplerle övündüğü ve bunları birer gurur vesilesi yaptıkları bir dönemde, Allah Resülü'nün bu sözleri, mahviyet ve tevazu adına çok mühimdir ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine en uzak kabile ve oymaktan başlayıp tedelli yoluyla en yakınlarına geldi ve: "Ey Allah Resülü'nün halası, sen de nefsini Allah (cc)'tan satın almaya bak, zira ahirette senin adına da bir şey yapamam!"461 buyurdu ![]() O Safiyye (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, Allah Resülü bır temkîn, tedbir ve denge insanıydı; bazı kendini bilmezlerin yaptığı gibi, ahirette herkese el uzatabileceğini söylemiyordu ![]() ![]() ![]() "Ey Muhammed (sav)'in kızı Fatıma! (Sen de nefsini Allah (cc)'tan satın al); zira ahirette senin adına da bir şey yapamam ![]() O Fatıma (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatını bu ölçüler içinde geçiren, Allah (cc)'a karşı edep ve saygıda zerre kadar kusur etmeyen ve kendisini, büyüklüğünün alameti olarak, bir "hiç" gören ve amellerine ![]() Ve O'nun Tevazuu O'nun mahviyet ve tevazuu da, fetanetinin ayrı bir buudu olarak yıldız gibi parlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, her zaman kendisini insanlardan herhangi bir insan olarak görmüş ve hiçbir zaman, kendini onlardan ayrı tutmamıştır ![]() ![]() ![]() Evet, dünyevî makam ve mansıplar insanı şımartmamalı ve ona kendini unutturmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer demokrasi denilen sistem, bazılarının kabul ettiği gibi, yeryüzünde en zirve bir sistem ise, İslam bu zirveyi hem de asırlar önce yakalamıştır ![]() ![]() İşte sistemin mükemmeliyetini gösteren içtimaîde bazı kesitler: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasülü hayatla kaynaşmış, bir fıtrat insanı olmuştu ![]() Allah Rasulü olduğunu fark edebilirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke'yi fethedip şehre girerken nasıl bir mahviyete büründüğü dillere destan ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|